1111111

Elkerülhető a terhességi hányinger

et-varandossag-szulesNem kell szenvedni a kismamának!

Ha beleolvasunk a gyógyszerek tájékoztatóiba, szinte alig találunk olyat, amelyet a babát várók szedhetnek. Pedig néha bizony jó lenne megszüntetni a panaszokat. Először is az első hónapok nagyon gyakori problémáját, a különösen reggel jelentkező hányingert. Jó tudni: van segítség! Homeopátiával enyhíthetők a tünetek, s később is, életünk folyamán bármikor elkerülhetjük a  kellemetlen állapotot.

A várandósság egy nő életében általában a legszebb időszak egyike, de több szempontból is valóban “más állapot. Ilyenkor ugyanis a kismama szervezete a benne fejlődő babára összpontosít, sok mindent ennek rendel alá. Tudjuk, hogy a terhesség alatt felmerülő egészségügyi problémák megoldásakor jelentősen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma – mellékhatásaik miatt. Ezzel szemben a homeopátiás kezelésnek nincs semmilyen ellenjavallata, mivel az itt alkalmazott szerek nem okoznak mellékhatást sem a kismamának, sem a magzatnak, nem allergizálnak. Ráadásul csak természetes alapanyagokból készülnek, és a szervezet harmonikus működését állítják vissza.

A hányás, hányinger a terhesség első három hónapjában sokszor banális, ám kellemetlen tünet, mely a rossz közérzet mellett akár szövődményekhez (kiszáradás, alultápláltság) is vezethet. Igen jól kezelhető a megfelelő homeopátiás szerekkel, a “hasonló a hasonlóval” szabálya szerint. Nézzünk néhány gyakoribb példát!

A Sepia officinalis a leggyakrabban használható szerek egyike. Étel szagára, látványra fellépő, sokszor már reggel, ébredés után jelentkező hányingernél javasolt. Étkezéseket követő hányásnál, evésre sem javuló gyomorüresség érzése esetén is jól alkalmazható. Ezt érdemes szedni, ha a kismama sokszor megundorodik a kávé és cigarettafüst szagától is.

Ipeca (cephalis ipecacuanha) szedése jön szóba, ha szinte állandó, egész napos a hányinger, gyakori, habos, tiszta hányással. A hányás nem csökkenti a hányingert, a várandós nő nem bír inni és enni sem, pedig ilyenkor nagy a kiszáradás veszélye. Nyelve tiszta marad, a hányások ellénere is, és fokozottabb nyáltermelődés jellemzi.

Bryonia alba alkalmazható, ha az epés, kesernyés jellegű hányást a mozgás, a felkelés váltja ki, mozdulatlanság hatására csökken a hányinger. A beteg erősen szomjas, s nem szereti a káposztát.

Cocculus indicus használható, ha a hányinger tévénézés (mozgó kép), utazás, erős illatok és kialvatlanság hatására erősödik. Szédülés, ásitozás, fáradtság társulhat hozzá. Meleg szobában, meleg hatására javul az állapot.

Colchicum autumnale segít akkor, amikor az élelmiszerek szaga vált ki hányingert, s a nyelv nagyon fehér, égő érzet jelentkezhet a gyomorban.

Kreosotum javasolt, ha étkezés végén gyomorégés lép fel, később égő érzetű, emésztetlen ételt ürítő hányás alakulhat ki.

Ignatia amarát érdemes szedni akkor, ha a szorongó, érzékeny lelkű kismama a torkában gombócérézsről számol be, vagy mellkasi, illetve gyomorszáji szorítóérzése van, ami mély sóhajtozásra javul. Hányingere evésre vagy figyelemelterelésre megszűnik.

Nux vomica alkalmas akkor, ha a hányinger étkezés után jelentkezik gyomor-hasi puffadásérzettel. Ebéd után erős álmosság jelentkezik, viszont hajnalban álmatlanság gyötörheti a kismamát, és jellemző a kávéval szemben fellépő intolerancia, bár a terhesség előtt szerette a kávét.

A különböző homeopátiás szereket kombinálni is lehet egymással, mivel gyakran a panaszok jellege is többféle. Sőt, a hagyományos gyógyszerekkel párhuzamosan is használhatjuk a golyócskákat, hiszen nem zavarják egymás hatását.

Természetesen a terhesség ideje alatt fellépő légúti és húgyúti betegségek is hatékonyan gyógyíthatók a tüneti hasonlóság alapján választott homeopátiás szerekkel.

Dr.Zarándi Ildikó

belgyógyász, homeopátiás orvos

Gyermekalkatok a homeopátiában 9. rész: Calcium Phosphoricum

Calcium Phosphoricum

törékeny személyiség
fél a gyakorlatias dolgoktól
meghatározó a fantázia és a művészet iránti érzék
együtt érző, fontos számára a kommunikáció
honvágy van, de kíváncsi, szeret utazni
nyugtalan, félénk
mit gondolnak mások
érzékeny a kritikára
bizonytalan
szégyenlős
visszahúzódó, félénk, védekező

Lelki és kedély érintő tünetek:
fél, hogy mások azt hiszik, hogy nem tud lépést tartani, ezért igyekszik jól tanulni
nyugtalan, újat keres, új emberekkel akar találkozni
hamar kimerül, megfájdul a feje
spontán extrovertált, sok barátja van, szeret beszélgetni
vágyódik a régi barátok után
egy kapcsolat elvesztése nagy szomorúságot okoz
könnyen megijed
fél az egyedülléttől, betegségtől, haláltól
Etológia
növekedés, reconvalescens szak
folyadékvesztéses állapot
intellektuális kimerültség

Hatásterület:
általános tápláltság
csontszövet, idegsejtek
vér- és nyirokszövet

Érzetek:
csont és izületi fájdalmak
epyphisisek, symphysis
hátcsigolyák nyúlványai

Modalitás:
javul: evésre, meleg-száraz időben
rosszabbodik: szellemi túlfeszítettségre
időjárás-változásra
hideg-nedvességre

Kísérő tünetek:
Izzadás a nyakon és a fejen

Kívánás:
hús, füstölt, sózott hal

Típus:
Nyúlánk, foszforikus

Reakciómód:
tuberculinikus: visszatérő FOG betegségek
gyors, egyenetlen ritmus
fáradékonyság
adenopathiák

 

Klinikai javallatok
Általános:
gyors növekedés
sárgás-szuvas fogak
serdülőkorban hátfájás
felnőttkorban nyakfájás

Kardiológia:
anaemia

Dermatológia:
acnék
szenilis viszketés

Gastroenteorológia:
újszülött emésztési zavarok

FOG:
visszatérő FOG panaszok
adenopathia

Neurológia:
fejfájás, szédülés

Urológia:
ortoszattikus phophasturia, albuminuria

Reumatológia:
csonttörés
sacro-iliacalis atrhalgia
pubalgia, MScheuermann
M.Osgood-Schlatter
növekedési zavarok
osteoprosis

Magatartás:
aszténia
koncentrációs nehézség
figyelemzavar

 

6 megoldás körmönfont problémákra

manicured_hands_kisMinden embernek más formájú a keze. Ez tükrözheti az egyéniséget, de utalhat az általa végzett munkára is. A különféle munkakörök, vegyszerek, betegségek megváltoztathatják a kezet és a körmöket is. A homeopátiával az elváltozások kezelhetők, ideális esetben meggyógyíthatók!

 

1. A köröm töredezettsége gyakori az erős vegyi anyagok használata miatt. Természetesen más okból is lehet töredezett a köröm. Ez jelentheti a körömlemez rétegeinek a szétválását és a köröm hosszanti berepedését is. Bármi legyen a kiváltó ok, segít a Silicea vagy a Stannum szedése.

2. Ha a körmön mély, hosszanti hasadékok láthatók, Antimonium crudum lehet a megoldás, de ugyanezt a szert tudjuk alkalmazni, ha hosszában körömfejlődési rendellenesség van, és a teljes körömből valamennyi hiányzik.

3. Keresztirányú barázdák, hosszanti irányú csíkozottság, fehér pöttyök előfordulnak nem megfelelő vérellátottság esetén. Ilyenkor Arsenicum albumot alkalmazzunk!

4. Vékony, törékeny körmökön megjelenő, szinte áttetsző pöttyöknél a Calcium phosphoricum az adandó homeopátiás szer. Nemcsak vékonyság, hanem vastagság miatt is előfordulhat töredezettség. Valamilyen állandó inger, fertőzés vagy betegség miatt a körmök megvastagodhatnak, deformálttá válnak, merevek, töredezettek lesznek. Ilyenkor Calcium carbonicum, Graphit jelentheti a megoldást. Ha még hosszanti mélyedések és fehér foltok is találhatók, akkor Siliceát érdemes szedni. (Ezek az elváltozások lábon és kézen egyaránt előfordulhatnak.)

5. Megfertőződhet a köröm bakteriálisan vagy gombák által. Ez gyakran olyankor jön létre, ha a köröm széle mentén növő bőrt bevágjuk. Ilyenkor a szél mellett duzzanat látható, nem egy alkalommal piros az elváltozás, és lüktető fájdalom kíséri. A gennyesedés kialakulásának megelőzésére használhatunk Mercurius solubilist, a gennyet pedig Hepar sulfurral tudjuk kiüríteni. A gombásodás vagy a szélek, vagy a körömágy felől kezdődik. Eleinte, amikor csak a köröm negyedrésze érintett, Silicea, Sulfur, Berberis segíthet. Ha ennél nagyobb az elváltozás, a homeopátia nem elég. Előzetes kezelés nélkül ne vetessük le a gombás körmöt, mert jó esély van ugyanolyan gombás köröm visszanövésére! Levétel után is kezelni kell, egészen addig, míg a köröm teljesen lenő.

6. Ügyeljünk a körömszélen lévő bőr épségére is! Megkeményedés, berepedezés esetén Antimonium crudum, Graphit használható. Rendszeresen krémezzük a körömlemezeket és a lemez körüli bőrt, így védjük és puhítjuk is őket!

Dr. Dérer Cecília

bőrgyógyász, homeopátiás orvos

Nem segít a műköröm

Amikor a köröm kezd töredezni, fakulni, barázdálttá válni vagy bármilyen elcsúfító elváltozást mutatni, ne tetessünk fel műkörmöket ennek eltüntetésére! A műköröm szép, ideiglenesen használható, de a köröm betegsége esetén az alapbetegséget tovább rontja!

Olló helyett reszelőt!

A beteg körmöket ? hacsak nem túl vastagok ? lehetőség szerint ne vágjuk ollóval, különben a problémás rész még tovább sérül, szálkássá válik, jobban törik. Helyesebb a körömreszelő használata. Ha reszelővel egy fertőzött körmöt reszeltünk, utána az egészséges körömre ezt nem szabad használni, mert a fertőzést rávisszük az épre is, ezért célszerű papírreszelőket használni.

Babapanaszok egyik pillanatról a másikra

asito_baba_kisHirtelen láz, hányás, hasmenés, kiütések

It’s been a year since I got fat again after another weight loss to the sea. All this time I have been eating my favorite foods after 6:00 p.m. and sometimes after 11:00 p.m., eating a lot. But I don’t get fat like I used to! My clients that I was able to reach stopped sitting on diets and jumping on cardio workouts a week before their vacation, and chose the right weight loss strategy because they aim to lose weight for good. They are no longer upset that they are slowly losing weight (2 kg a month), they are happy that surgery Billy Gardell weight loss they have been inoculated with the truth from the endless advertising about fast results for life! If you’re on another diet right now, go make yourself a bigger sandwich and come back to finish reading this article! Let’s talk about how to lose weight once and for all. Or at least structure everything you need to know about it.

Gyakran előfordul, hogy a pár perce még látszólag jól lévő csecsemő vagy kisgyerek szinte pillanatok alatt rosszul lesz, hányás, hasmenés, hirtelen felszökő láz jelentkezik, kiütéseket is láthatunk. Minél előbb érdemes közbeavatkozni, hiszen tudjuk, hogy a kiszáradás veszélye is fennállhat.

Mi a legfontosabb teendő hirtelen láz esetén?
Természetesen a gyógyszeres (hagyományos és/vagy homeopátiás) és fizikális lázcsillapítás, folyadékpótlás. Kísérő hányás, bágyadtság, elesettség, tudatzavar, tarkómerevség jelentkezésekor viszont azonnal kórházba kell vinni a kicsiket agyhártyagyulladás gyanúja miatt!
Előzzük meg a kiszáradást!
Hasmenés-hányás esetén a legnagyobb veszély a folyadék és az ásványi anyagok vesztése. Megfelelő pótlás nélkül bekövetkezhet a kiszáradás. A láz súlyosbító tényező, mert ilyenkor fokonként még kb. 10 százalékkal nő a folyadékszükséglet. Ha a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz, akár halálhoz vezethet. A folyadék-alapszükséglet mellett ilyenkor a veszteséget is pótolni kell! Az egyik leggyakoribb kórokozó a rotavírus, mely zárt közösségekben, szennyezett kézzel okoz emberről emberre terjedő fertőzést. Nagyon ragályos, ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, tárgyakon napokig képes túlélni. Leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti, náluk nehéz a folyadékot pótolni. Ráadásul az egész családot megfertőzheti. Két-három nap lappangás után nagyon gyorsan vizes hasmenés és erős hányás alakul ki, sokszor lázzal. Gyors folyadékpótlás, sokszor infúzió szükséges. A betegség után hetekig érdemes tejmentes diétát tartani.
Ne győzzenek kiütéssel!
A háromnapos láz (roseola infantum) csecsemők-kisdedek fertőző, kiütést és magas lázat okozó betegsége, mely cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban 6 hónapos és 3 éves kor között. A lappangási idő 5?15 nap között van. Spontán és könnyen gyógyul, szövődményei ritkák. Ha valaki átesett a betegségen, többször nem
kapja el. Első tünet a három napig tartó, igen magas (39?41 °C) láz, enyhe légúti tünetekkel. Általában egy lázmentes nap után megjelennek az egész testet beborító, rózsaszínes foltos kiütések a törzsön, majd átterjednek a nyakra, a fejre, végtagokra is. Nem viszketnek, pár nap alatt nyomtalanul elmúlnak. A lényeg ilyenkor a lázcsillapítás és egy esetleges lázgörcs megelőzése. Antibiotikum nem szükséges. A pillangóvírus, lepkehimlő (erythema infectiosum) is inkább kisgyermekeket érint. A betegség nevei utalnak megjelenésére: lepke alakú foltok jelentkeznek először a kicsik arcán. Angol elnevezése (slapped face? megpofozott arc) azt jelzi, hogy a kétoldali arcpír a jellemző tünet gyermekeknél, szétterjedhet az orr és a száj köré is. A kór főként cseppfertőzéssel terjed, az érintettek általában már nem fertőznek a kiütések megjelenésekor. Főleg télen és tavasszal jellemző, a leggyakoribb 5 és 15 éves kor között. Gyakran lehet kiütés a törzsön, a karon és lábon, mely viszkethet, 7?10 napig tart. Jelentkezhet láz, nyirokcsomó- duzzanat, ízületi fájdalom is, a kamaszoknál csukló, térd, boka, ujj és váll környékén. Szerencsére a lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású, szövődményekkel nem jár, és magától gyógyul. Ám a terhesség első harmadában a vírus a magzatot is megfertőzheti, hatással lehet a vérképződésére, súlyos
esetben koraszüléshez, vetéléshez, illetve halva születéshez vezethet! Egyfajta hematológiai betegségekben szenvedő gyerekeknél a vérszegénység gyors súlyosbodása, sápadtság, gyors szívverés és levertség alakulhat ki. Kismamák a járványok idején lehetőleg kerüljék a gyerekközösségeket! Ami segíthet még: az alapvető higiénés rendszabályok betartása.
Gyors gyógyulás: Apistól Pulsatilláig
A fenti és általában a kiütéses vírusbetegségek homeopátiás kezelésénél a következő szerek jönnek számításba.
Láz esetén az ismert, láz kezelésében is használatos golyócskákat adhatjuk (Apis, Belladonna, Aconitum, Gelsemium, Ferrum phosphoricum).
Kiütéseknél Belladonna segít, ha a kiütés élénkvörös, meleg tapintatú és hideg borogatás jóleshet. Viszkető (hidegre csillapodó, halványvörös, enyhén duzzadt kiütéseknél Apist adagoljunk, naponta többször. Ha a kiütések halványak, változatos megjelenésűek, nem viszketőek, Pulsatilla szükséges.
Dr. Németh Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopátiás orvos
Erre figyeljen!
A kiszáradásra figyelmeztető jelek:
? a vizeletmennyiség csökken;
? a bőr száraz tapintású lesz (könnyen ráncba emelhető);
? a szem karikássá válik, míg a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá;
? a kutacs besüpped;
? a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.

Mellékhatások nélkül a szorongásmentes tanulásért

gyermekalkatok_homeopatia_6Meglesz az ötös, csak nyugi!

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke a legjobbat hozná ki magából. Ehhez persze az kell, hogy szorongások nélkül, nyugodtan tudjanak összpontosítani, kellően a topon maradni. Leküzdhetjük a nehézségeket, ha náluk is bevetjük a mellékhatásmentes gyógymódot!

Az alkati szer adásával segíthetjük gyermekünk szervezetét, hogy megküzdjön a betegségekkel, szorongásmentesen járjon az iskolába, és jól bírja a napi megpróbáltatásokat, vizsgákat. Attól függően, mi jellemzi a csemetét, sokféle szer közül választhatunk. Meg kell figyelni, milyen a természete: önbizalom-hiányos, fáradékony, szorongós, vagy éppen túl mozgékony? Indulatos, pörgős? Vannak-e alvási problémái, gyakori betegségei? És még sorolhatnánk a kérdéseket, amelyeket a homeopátiás orvos rendelésén egyeztetünk a szakemberrel.

Már előre szorongó diákoknak

Gelsemium ? A gyermek nyugtalanul alszik. Félénk, érzékeny, lámpalázas állapotában remegős, leblokkol. Rossz hír hallatán állapota rosszabbodik.

Argentum nitricum ? Rossz álmok, felriadás esetén segít. Olyan gyermeknek adandó, akiszintén fél egy jövőbeni eseménytől, és kapkodóssá válik. Hasfájás, hasmenés is jellemzi.

Ignatia ? Sóhajtozás, ásítozás jellemző. Valamilyen ellenkezés váltja ki, a panasza viszont figyelemelterelésre megszűnik. Viselkedése ellentmondásos.

 

Kimerült, szorongó, rosszkedvű gyerekeknek

Kalium phosphoricum ? Nagyon kimerült, de ingerlékeny, ideges, emiatt nem tud aludni. Álmában beszél, rémeket lát ,?holdkórosság? jellemzi.

Staphysagria ? Gyanakvó, nagyon érzékeny. Úgy érzi, megbántották, méltánytalanság történt vele az iskolában. Ellenkezés váltja ki az álmatlanságot.

Natrium muriaticum ? Nagy alvásigényű, ébredéskor fáradt. Iskolában figyelemzavarok jelentkeznek. Jellemzik a szélsőségek. Evészavarok is előfordulhatnak, például anorexia.

Arsenicum album ? Nagyon aprólékos, gondos, rendszerető, érzékeny, szorongó gyermek. Éjjel 1?3 óra között átmegy a szülői ágyba.

Calcium phosphoricum ? Gyors növekedés, növési fájdalmak, serdülőkorban fejfájás jellemzi. Fáradékony. Figyelemzavarok, tévesztések jellemzik.

 

?Idegeseknek?, pszichomotoros nyugtalansággal küzdőknek

Nux vomica ? ?Pörgős? gyermek, önkényeskedő, ellentmondást nem tűrő. Hajnali 3?4 óra között felébred, és nem tud visszaaludni, pont akkor sikerül újra álomba szenderülnie, amikor már kelnie kell.

Zincum ? Éjszaka, nappal, az iskolában is lábát ?remegteti?, mozgatja. A tanulás is nagyon nehezére eshet, pedig értelmes.

 

Figyelemzavarokkal küzdőknek

Barium carbonicum ? Nagyon nehezen tanuló, lelassult gyermek. Nagy szorgalommal igyekszik. Az iskolai nehézségek hatására gyakran beteg. Nyirokcsomó-megnagyobbodással kísért mandulagyulladások jellemzik.

Calcium carbonicum ? A tanulásban lassú, nagyon igényli a védelmet, a család biztonságát. Kissé elhízott, egészen kis korától beteges.

 

Önbizalom-hiányosoknak

Lycopodium ? Önbizalomhiányát ?felfuvalkodottsággal? kompenzáló, kicsit koravénnek tűnő gyermek, vékony. A felfúvódás az emésztésénél is gyakori. Fejfájás kísérheti.

Silicea ? Értelmes, vékony, önbizalom-hiányos. Betegségeire a gennyedés jellemző.

 

Dr. Földi Ágnes

házi gyermekorvos, homeopátiás orvos

7 kérdés, 7 válasz a PCO-ról

margareta_piros_kisA PCO rövidítését sok nő hallotta már, hiszen a policisztás ovárium szindróma egyre gyakoribb betegség, amely igen sokféle tünetet okozhat, emellett nehezíti a női fogamzóképességet. Nem véletlen, hogy a probléma gyakran a 30-as életévekben derül ki, amikor a nők manapság gyermeket vállalnának. Jó tudni: van mellékhatások nélküli megoldás!

1. Mi is a PCO?

Statisztikák szerint az endokrin, azaz hormonális eltéréssel járó nőgyógyászati betegségek közül a leggyakoribb zavar. Alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai betegség. A fogamzóképességet nehezíti.

2. Kiket érint?

A nők 7?10 százalékát érinti.

3. Mik a tünetei?

A betegség alapvető tünete az, hogy a petefészekben nincs mindig normális peteérés, emiatt több apró ciszta képződik a külső kéreg alatt. A petefészek elváltozása azonban csak részjelenség, egyéb számos ?kísérő? tünet lép fel:

  • rendszertelenné válik a menses, vagy kimaradhat;
  • a peteérés rendszertelensége miatt megnő a meddőség esélye;
  • kismedencei fájdalmak a petefészkekben lévő kis ciszták miatt;
  • pattanásos, zsíros bőr;
  • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen;
  • hajhullás, esetleg kopaszodás;
  • inzulinrezisztencia, emelkedett inzulinszint a vérben;
  • súlyproblémák, elhízás;
  • magas vérnyomás;
  • depresszió, hangulatingadozás, fáradékonyság;
  • pajzsmirigyhormon-zavarok.

 

4. Mikor lehetünk biztosak benne, hogy ez a probléma?

A diagnózis felállításához szükséges és célszerű a nőgyógyászati vizsgálaton túl az ultrahang-vizsgálat, és olyan részletesebb laborvizsgálat, amelynél a ?szokásos? vérkép-, vizelet- és rutinvizsgálatok mellett ellenőrzik a női hormonok szintjét, vércukor- és inzulinszintet is néznek, illetve ez utóbbiak terheléses vizsgálatát is elvégzik.

Ezek alapján lehet kimondani a PCO diagnózisát:

  • ultrahangvizsgálat;
  • CH-, inzulinszint, zsíranyagcsere-vizsgálatok;
  • endokrinológiai vizsgálatok: ösztrogén-, progeszteron-,
  • prolaktin-, tesztoszteron-, DHA-szint meghatározása;
  • LH/FSH mérése;
  • pajzsmirigyhormon-vizsgálatok: TSH-, T3-, T4-értékek;
  • véralvadékonyság-vizsgálatok.

5. Milyen kezelés szükséges?

A terápia általában gyógyszeres kezelés, amelynek során fogamzásgátlást javasolnak a nőgyógyászok, és ha szükséges, kiegészítik a kezelést vércukrot szabályozó gyógyszerrel. Ha gyermeket szeretne a nő, akkor hormonpótlással, hormont tartalmazó gyógyszerekkel próbálják beállítani a normális működést. Ennek sikertelenségekor vagy túl nagy petefészekciszták, hasi fájdalmak esetén műtéti beavatkozást végeznek laparoszkópiával vagy hasi műtéttel.

6. Hogyan segíthet a homeopátia?

Homeopátiával sok esetben önállóan is lehet kezelni a PCO betegséget.

? A petefészekciszta csökkentésére jó hatású lehet a Thuja,

Phosphorus, Lycopodium, Palladium, Apis mellifica.

? A hormonális hátteret nagyon jól lehet rendezni hormontartalmú gyógyszer nélkül is. Lehet stimulálni vagy fékezni az ösztrogén-progeszteron szintet a Folliculinum/Luteinum golyócskák megfelelő szedésével.

? A magas prolaktinszint fékezi a peteérést, ez ritkább, hosszabb menstruációs ciklusokat eredményez, akár negyvennaposat is, és nehezebb a teherbe esés is. A helyzet jól normalizálható Prolactinum szedésével, ha ez a probléma.

? A magasabb női tesztoszteronszint vagy a normál felső határához közelítő érték szintén csökkenti a peteérést, ovulációt, így a fogantatást is, ám ez is szabályozható a DHEA (dehidroepiandroszteron), illetve a Testosteronum golyókkal.

? Vércukoreltérésnél inzulinrezisztenciát lehet normalizálni például az Insulinum, Syzygium jambolanum golyók szedésével.

? Pajzsmirigyhormon-eltérésnél az alulműködés csökkenti a peteérést, így szintén fogantatási nehézségeket okozhat. A túlműködés szívpanaszokat, fogyást, ingerlékenységet válthat ki. Mindkét esetben jó eredményeket lehet elérni a homeopátiás terápiával. Fontos a golyócskák potenciamegválasztása, amit érdemes homeopátiás orvossal meghatároztatni. Hatékony szerek lehetnek: Thyreoidea, Jodum, Thuja, Natrium chloratum, Calcium fluoricum.

7. Miért jó az alkati szer?

Minden esetben fontos a páciens alkati szerének a meghatározása, hiszen ez egy mélyreható szer, amely a betegség okát és tüneteit egyaránt tudja csökkenteni, megfékezni és megszüntetni.

 

Dr. Zarándi Ildikó

belgyógyász, homeopátiás orvos

A szabályos hormontermelésért

Ne felejtsük el, hogy a homeopátiás szereknek nincsenek mellékhatásaik, nem jelentenek hormonbevitelt, hanem szabályozzák a szervezet saját hormontermelését, segítik normalizálni az eltérő értékeket! Számos kisbaba fogantatott és született már ?homeopátiás segítséggel??

Segítség, visszeres a lábam!

legs2-kicsiKeringésjavításra Arnica, ödéma ellen Apis

Sokak problémája a visszér, amely nemcsak a lábak szépségét veszélyezteti, de bizony sokszor az egészséget is. Táplálkozással, tornával, homeopátiás segítséggel sokat tehetünk azért, hogy a kínzó fájdalom megszűnjön. Ráadásul a golyócskák mellékhatásoktól mentesek, tehát a megszokott gyógyszerek mellett is bátran szedhetők!

A visszeresség az alsó végtag bőr alatti vénáinak kóros tágulata. Kialakulásáért elsősorban a kötőszöveti gyengeségre való öröklött hajlam felelős, de a terhesség, az elhízás, a sok állással járó munka, sérülés vagy a kismedencében növekedő daganat is ronthatja az állapotot.

Fáradtság, feszülés, lábdagadás

A megvastagodott, kanyargós lefutású visszerek nemcsak esztétikai szempontból jelentenek problémát. A kitágult érfalban a vénabillentyűk nem zárnak megfelelően, a vénás vér nem tud megfelelően elfolyni, így a pangó folyadék kiszivárog a szövetek közé, ami az alsó végtagban fáradtságot, feszülő érzést, lábdagadást okoz. A folyamat előrehaladtával a bokák körül barnás elszíneződés jelentkezhet, majd a bőrön viszkető ekcéma vagy nedvedző fekély alakulhat ki a helyi keringészavar és a felszabaduló gyulladáskeltő anyagok hatására.

Krém és golyócska is segít

A homeopátia a visszeresség kezdeti panaszaitól az ekcémán át a lábszárfekélyig mellékhatásmentes segítséget jelent a kezelésben.Terhes vagy szoptató kismamák, cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedő idős emberek is bátran szedhetik a hagyományos (allopátiás) gyógyszereik mellett! Az Arnica javítja a vérkeringést, így oki kezelést jelent. Csökkenti a lábak izomfájdalmát és az apróbb véraláfutásokat. Belsőleg homeopátiás golyócska, külsőleg krém formájában használhatjuk. A vadgesztenyéből készülő Aesculus hippocastanum akkor javasolt, amikor a visszerességhez aranyeres panaszok is társulnak. Ha a vénák mentén szúró, égő fájdalom jelentkezik ödémával, mely hideg borogatásra enyhül, akkor az Apis mellifica lehet megfelelő választás. Az alsó végtag feszítő fájdalmát, az erek szétpattanásérzetét csökkenti a Hamamelis. Felületes vénagyulladás esetén, amikor a fájdalom az elnehezült lábak lógatására fokozódik, felpolcolására enyhül, a Viperaredi ajánlott. A kötőszövetek lazaságát kedvezően befolyásolja a Calcium fluoricum.

Műtétnél is lehet gyorsabb a felgyógyulás

Magát a visszeres betegséghajlamot az alkati kezeléssel lehet csökkenteni. A leggyakoribb ilyen alkatok a Sepia, PulsatillaLachesis, Lycopodium, Sulfur, Graphites.

A már kialakult tágult és kanyargós lefutású vénát hagyományos kezeléssel nem, csak műtéti beavatkozással lehet megszüntetni. A homeopátiás Arnicát ilyenkor már a műtét előtti héttől érdemes szedni. Csökkenti a műtét alatti vérzést, a Staphysagriával együtt enyhíti a fájdalmat és elősegíti a gyorsabb és szebb sebgyógyulást, ezzel a mielőbbi felépülést.

Dr. Cvetkov Márta

foglalkozás-egészségügyi orvos, homeopátiás orvos

Visszértágulat esetén Bárhol végezhető gyakorlatok
? Csökkentse a túlsúlyt!? Végezzen rendszeresen testmozgást!

? Kerülje a hosszas egy helyben való álldogálást!

? Gyakran polcolja fel a lábát!

? Alkalmazzon hideg-meleg váltózuhanyt!

? Kerülje a forró fürdőket, szaunát!

? Viseljen kompressziós harisnyát!

? Végezzen bokakörzést!? ?Integessen? a lábfejével!

? Álljon sarokra, majd lábujjhegyre!

? Végezzen bicikliző mozdulatokat!

 

Vessük be a gyógynövényeket!

Fitotékákban, bioboltokban az alábbi gyógynövényeket tartalmazó szerek közül válasszunk: szúrós csodabogyó, szőlőlevél, varázsmogyoró, tigrisfű, vadgesztenye. A gesztenyeméz belülről erősíti az ereket, ezért, ha nem vagyunk túlsúlyosak, naponta 1 kávéskanállal fogyasszunk belőle.

Zöld tea, paradicsom, szezámmag, alma

A keringés javítását és az érfalak erősítését szolgálja a C- és az E-vitamin. Ehhez naponta érdemes fogyasztani legalább két adag sötét színű gyümölcsöt, zöldséget (például cseresznye, ribizli). A flavonoidok fokozzák a vénák összehúzódó képességét, és csökkentik a koleszterinlerakódást az artériás erekben, ezáltal elkerülhetjük a trombózist. Sok flavonoidot tartalmaznak: paradicsom, paprika, hagymafélék, alma, citrusfélék. Zöld teát és kevés vörösbort is bevethetünk egészségünk érdekében, mindkettő jó flavonoidforrás!

Visszérbetegség esetén magas rosttartalmú, de sószegény diéta javasolt.

Magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék

gyümölcsök… zöldségfélék gabonafélék
ribizliszilva

szőlő

mogyoró

dió

körte

kajszibarack

egres

eper

alma

zöldborsókaralábé

petrezselyemgyökér

cékla

kelkáposzta

bab és más

hüvelyesek

kukorica

búzakorpabúzacsíra

Graham-liszt

rozs

szójaliszt

Túlsúly és cukorbetegség homeopátiás kezelése

lollys-50738_640Sok csúfolódást és későbbi betegséget megelőzhetünk, ha duci gyermekünket támogatjuk abban, hogy normális súlyú legyen. Ehhez nagy önfegyelem, kitartás szükséges a szülők részéről is, különösen akkor, ha cukorbetegség is felléphet. Orvosi segítséggel mindez könnyebben megoldható.

A túlsúly, elhízás és szövődményei ma talán a leggyakoribb krónikus betegségek. Gyakoriságuk felnőtt-, gyermek- és serdülőkorban is világszerte növekszik, és ez különösen fenyegető, mert az elhízás sok kísérő betegség, szövődmény megalapozója.

Az elhízás a test zsírtartalmának kóros mértékű növekedését jelenti. Mindezért a modern társadalom túlfogyasztási kényszere, a korábbiaknál lényegesen kisebb fizikai aktivitása, genetikai és környezeti tényezők is okolhatók.  A tévéreklámok is rossz példát sugallnak. Leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy a szabad idő eltöltése is meghatározza a gyerekek, felnőttek testsúlyát. Kövérnek akkor tekinti magát egy gyermek, ha az már esztétikailag zavarja.

Megterhelik a szívet a fölös kilók

A többletkilóknak számos káros következménye van. A leggyakoribb szövődményei:

  • szív- és érrendszeri betegségek: magas vérnyomás, érelmeszesedés;
  • cukorbetegség;
  • epeműködési zavarok;
  • ortopédiai rendellenességek: a gyermekek fizikai terhelhetősége csökken, a csontok és porcok túlterheltsége miatt gyakori az ízületi fájdalom és a lúdtalp;
  • alvászavar, asztma;
  • hormonális rendellenességek;
  • pszichés zavarok: kamaszkorra alakul ki a negatív énkép.

 

A kamaszok 15 százaléka túlsúlyos!A gyermekkori kövérség típusos megjelenési ideje az iskolakezdés és a pubertás. Hazánkban a gyermekek mintegy 10 százaléka túlsúlyos, kamaszkorban ez már 15 százalék, felnőtkorra elérheti az 50 százalékot- népbetegségnek tekinthető. Míg a kövér szülők gyermekeinek kétharmada elhízott lesz, a normális testalkatú szülők gyermekeinek csak 9 százalék!

Alkati és célzott szerek is segítenek

A kövérség kezelése komplex feladat, lényege mindig  a csökkentett kalóriabevétel és fokozott felhasználás (azaz mozgás). A sportolás legyen rendszeres, napi legalább egy óra örömteli elfoglaltság!

Homeopátiával is segíthetünk (kivizsgálás után) a fentiek mellett (nem helyette!):

  • alkati kezeléssel harmonizálható a testsúly;
  • a kísérő lelki tünetek enyhíthetők:

Staphysagria – sértettség, megbántódás esetén;

Natrium muriaticum – ha már izolálódott a gyermek, és magába fordult;

Pulsatilla – ha sírós és pityergős a sok sérelem miatt;

  • a kórosan fokozott étvágy csökkenthető Fucus vesiculosus és Antimonium tartaricum alkalmazásával.

Fáradékony, sokat iszik, szédül -lehet, hogy cukorbeteg?

Sajnos egyre gyakoribbá válik Magyarországon a cukorbetegség. Az 1. típus (amikor az inzulin már nem elegendő vagy abszolút hiányzik) aránylag ritka. A 2. típus (ahol van még inzulintermelés, de nem elegendő) korábban az idősebb korosztályra volt jellemző, ám a túlsúly egyre gyakoribbá válása miatt már gyerekeknél is sokszor előfordul.

Figyelemfelhívó tünetek: erős szomjúságérzet és sok ivás, éjjeli bepisilés, makacs húgyúti és bőrfertőzések, gyors,nagymértékű fogyás, feltűnő fáradékonyság, szédülés.

Ez már komplex anyagcsere-rendellenesség, terápiája elsősorban a testsúly rendezése, de ez nem elegendő. Fontos a gyógyszeres kezelés. Emellett segíthetünk alkati szerrel (a testsúly és az anyagcsere optimalizálása), valamint a Syzygium jambolanum szedésével, amely javítja az inzulintermelődést.

 

Dr. Németh Zsuzsanna

gyermekorvos, homeopátiás orvos

Szorongás, aggódás, félelemérzet gyerekeknél 1. rész

szorongas-aggodalom-1A neurotikus viselkedés megjelenési formái közé tartoznak a szorongás, az aggódás, a fóbiák, a rögeszmék, a hisztéria és a gátlások.

Az aggódás
Bizonytalansággal és meghatározhatatlan panaszokkal jellemezhető érzelmi állapot. Az aggódás abban tér el a szorongástól, hogy nem kíséri olyan élettani elváltozás (fulladásérzet, izzadás, szívverés gyorsulása), amely a szorongásnál rendszeresen jelen van.

A szorongás
Szélsőséges nyugtalanság, megmagyarázhatatlan félelem.
A szorongást egy közelgő, bizonytalan veszélyérzet jellemez, amellyel szemben tehetetlenek vagyunk, és gyengék vagyunk. A legtöbbször ez az állapot együtt jár az érzelmi megrázkódtatásoknál is megjelenő neurovegetatív elváltozásokkal, pl. szívdobogás, izzadás, remegés, homályos látás.

A félelem
Veszély jelenlétében, vagy feltételezésekor érzett aggodalom.

Az aggódás, szorongás és a félelem egymásba átmehetnek. A szorongást egy sor szomatikus megnyilvánulás kíséri. A félelem gyakran egy bizonyos helyzethez kötődik.

Klinikai vonatkozások
Az aggódás hozzátartozik a gyermek normális fejlődéséhez, a legtöbb gyereknél tapasztalunk időnként aggódásos megnyilvánulásokat. Ezek megjelenése igen változatos lehet: sírás, dühkitörés, de akár fejfájás és hasfájás is.
Az igazi szorongás első megjelenése a csecsemőnél 6-8 hónapos életkor körül észlelhető az anya távollétében. Ez azt mutatja, hogy a csecsemő érzelmi fejlődése normálisan halad.
11-12 hónapos korra a szorongásos reakció megjelenhet például kórházba kerüléskor. Ennek egyik jele a nehezen szűnő sírás. A csecsemő vérnyomása is megemelkedhet, lábaival hevesen kalimpálhat.
A szorongás egyéb megnyilvánulásai a csecsemőnél lehetnek szomatikus zavarok, mint például az ismeretlen eredetű hasmenés, az öklendezés, a görcsös zokogás.
7-8 éves kor környékén heveny szorongásos epizódok léphetnek fel a következő tünetekkel: fejfájás, hányás, hasfájás, izzadás, félelemérzet, éjszakai félelmek, melyek a szülő biztonságot keltő jelenlétével megoldódnak.
11-12 éves kor körül a szorongásos rohamok dührohamban, viselkedési zavarokban, szökésben, kielégíthetetlen igényekben jelentkeznek.
Az aggódás a kamaszkorban gyakori jelenség: lányoknál a mell kialakulása és az első menstruáció megjelenése, fiúknál az izomerő kialakulása, és a férfiasság jeleinek fokozatos és nem mindig szabályszerű megjelenése járhat szorongásos tünetekkel.
Az aggódás felerősödhet az anya túlzott aggódása, a szülők hipochondriás viselkedése, kedvezőtlen családi körülmények (szétkötözés, betegség, szülők halála) miatt. A felerősödött tünetek jellegzetes pszicho-szomatizációhoz vezetnek.

A cikk folytatódik.

Szorongás, aggódás, félelemérzet gyerekeknél 2. rész

szorongas-aggodalom-2A kezeléshez alkalmazott homeopátiás gyógyszerek:
Aconitum napellus
Meghatározhatatlan szorongás, indokolatlan félelem: felriadás a legkisebb zajra, aggasztó gondolatok, félelem az eleséstől. Nyögéssel, túlmozgással és a halálfélelemmel kísért lázas állapot gyógyszere.
Az aggódásos túlmozgás és a halálfélelem minden tünet kísérője.

Argentum nitricum
Az aggódást megelőző félelem uralja. Az állandó lázas és túlmozgásos aggódást rendetlen kapkodás kíséri: a személy folyton siet és különféle fóbiás tüneteket mutat.

Arsenicum album
A beteg izgatottsággal, betegségtől való félelemmel és halálfélelemmel kísért aggódástól szenved. A gyermek nem marad nyugton, általános gyengesége ellenére folyton mozog. Ez nyugtalanság éjszaka 1 és 3 óra között súlyosbodik. A gyermek olyan erős szorongásra és aggodalomra ébred, hogy fel kell kelnie.
E panaszokat súlyosbítja az egyedüllét, a hideg, és enyhítheti a meleg. A gyermek egyebekben egymást váltva mutat időszakosan fellépő izgalmi és depressziós állapotokat. Így a nyerő optimizmusból átcsaphat a vesztő pesszimizmusba.
Az Arsenicum album a lidércrnyomásos viselkedés gyógyszere is.

Borax
Az állandó aggódás este 11-ig növekszik, majd hirtelen abbamarad. A beteg izgatott és nem képes egy helyben maradni, miden érzékszerve túlérzékenységet mutat, álmából is felriad a legkisebb zajra.
A gyermek fél a lefelé haladástól, hintázó mozgásnál, vagy ha előrehajol.
A csecsemő felsír ha előredöntjük, ha ringatjuk, vagy ha betesszük a bölcsőbe. Később a gyors leszálló mozgásnál jelez félelmet (mozgólépcső, lift, légörvény vagy gyors leszállás a repülőn, hajózás hulláámverésben).

Bromum
A nyugtalanság este, alkonyatkor és éjszaka fokozódik.
A gyermek hallucinál: állatokat érez a vállán, rémeket és szellemeket lát. Allergiás, asztmás tünetei a tengernél enyhülnek.

Causticum
A nyugtalanság izgalommal társul és este, alkonyatkor erősödik. A gyermek nem akar lefeküdni, fél a sötétben, fél egyedül lefeküdni, és igen jelentősek a lefektetési szertartások. A gyerek szomorú, mélabús, reménytelenségre hajlik. Általános gyengesége miatt, amellyel tisztában is van, védelmet, szeretetet, rokonszenvet követel. Könnyen sír, igényli szülei közelségét.
Erős empátiával viseltetik mások baja iránt, megilletődik mások rossz helyzetén.
Beszédproblémákkal küzdhet, ilyenkor nem találja a megfelelő szót, szótagot, betűt téveszt, hadar és összefüggéstelenül beszél, a mondatot nem fejezi be.

Gelsemium
A gyermek érzelmileg túltelített és félénk. Egyedül kar maradni, nyugalomban, bár tart a magánytól. Általában előre fél valamitől, ettől remeg, izzad, hasmenése van, gyakorta vizel, emlékezete kihagy. Felelésnél, dolgozatírásnál, vagy vizsgán tehetetlenség vesz rajta erőt. Félénk, iszonyodik a tömegtől és a nagy térségektől. Elkülönül, hogy ne kelljen megszólalnia. A haláltól is félhet. Hirtelen érzelmeknél, vagy rossz hír hallatán remegni kezd, hasmenése lesz és rosszul alszik.

Ignatia amara
Ez a gyógyszer javasolható olyan gyerekeknél, akiknél a szorongás súlyos beszédzavart vagy kifejezési nehézséget okoz, és akiknek túlzott az általános indulatossága. Az ilyen gyermek szomorú, melankolikus, zárkózott, akaratlanul is sóhajtozik, folyton ásít és ok nélkül sírva fakad.
Hangulata változó, amint elvonják figyelmét gondjairól, hirtelen vált a szomorúságból nevetésbe.
A panasz kellemetlen emócióval (félelem, undor, rosszul viselt tiltás, zaklatás, tiltott harag, visszatartott sértődés) járó érzelmi csapást követően lép fel. Emésztési problémák, fejfájás, migrén, különféle fájdalmak és köhögés a szomatizáció tüneteiként lépnek fel.