Babapanaszok egyik pillanatról a másikra

asito_baba_kisHirtelen láz, hányás, hasmenés, kiütések

Gyakran előfordul, hogy a pár perce még látszólag jól lévő csecsemő vagy kisgyerek szinte pillanatok alatt rosszul lesz, hányás, hasmenés, hirtelen felszökő láz jelentkezik, kiütéseket is láthatunk. Minél előbb érdemes közbeavatkozni, hiszen tudjuk, hogy a kiszáradás veszélye is fennállhat.

Mi a legfontosabb teendő hirtelen láz esetén?
Természetesen a gyógyszeres (hagyományos és/vagy homeopátiás) és fizikális lázcsillapítás, folyadékpótlás. Kísérő hányás, bágyadtság, elesettség, tudatzavar, tarkómerevség jelentkezésekor viszont azonnal kórházba kell vinni a kicsiket agyhártyagyulladás gyanúja miatt!
Előzzük meg a kiszáradást!
Hasmenés-hányás esetén a legnagyobb veszély a folyadék és az ásványi anyagok vesztése. Megfelelő pótlás nélkül bekövetkezhet a kiszáradás. A láz súlyosbító tényező, mert ilyenkor fokonként még kb. 10 százalékkal nő a folyadékszükséglet. Ha a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz, akár halálhoz vezethet. A folyadék-alapszükséglet mellett ilyenkor a veszteséget is pótolni kell! Az egyik leggyakoribb kórokozó a rotavírus, mely zárt közösségekben, szennyezett kézzel okoz emberről emberre terjedő fertőzést. Nagyon ragályos, ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, tárgyakon napokig képes túlélni. Leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti, náluk nehéz a folyadékot pótolni. Ráadásul az egész családot megfertőzheti. Két-három nap lappangás után nagyon gyorsan vizes hasmenés és erős hányás alakul ki, sokszor lázzal. Gyors folyadékpótlás, sokszor infúzió szükséges. A betegség után hetekig érdemes tejmentes diétát tartani.
Ne győzzenek kiütéssel!
A háromnapos láz (roseola infantum) csecsemők-kisdedek fertőző, kiütést és magas lázat okozó betegsége, mely cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban 6 hónapos és 3 éves kor között. A lappangási idő 5?15 nap között van. Spontán és könnyen gyógyul, szövődményei ritkák. Ha valaki átesett a betegségen, többször nem
kapja el. Első tünet a három napig tartó, igen magas (39?41 °C) láz, enyhe légúti tünetekkel. Általában egy lázmentes nap után megjelennek az egész testet beborító, rózsaszínes foltos kiütések a törzsön, majd átterjednek a nyakra, a fejre, végtagokra is. Nem viszketnek, pár nap alatt nyomtalanul elmúlnak. A lényeg ilyenkor a lázcsillapítás és egy esetleges lázgörcs megelőzése. Antibiotikum nem szükséges. A pillangóvírus, lepkehimlő (erythema infectiosum) is inkább kisgyermekeket érint. A betegség nevei utalnak megjelenésére: lepke alakú foltok jelentkeznek először a kicsik arcán. Angol elnevezése (slapped face? megpofozott arc) azt jelzi, hogy a kétoldali arcpír a jellemző tünet gyermekeknél, szétterjedhet az orr és a száj köré is. A kór főként cseppfertőzéssel terjed, az érintettek általában már nem fertőznek a kiütések megjelenésekor. Főleg télen és tavasszal jellemző, a leggyakoribb 5 és 15 éves kor között. Gyakran lehet kiütés a törzsön, a karon és lábon, mely viszkethet, 7?10 napig tart. Jelentkezhet láz, nyirokcsomó- duzzanat, ízületi fájdalom is, a kamaszoknál csukló, térd, boka, ujj és váll környékén. Szerencsére a lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású, szövődményekkel nem jár, és magától gyógyul. Ám a terhesség első harmadában a vírus a magzatot is megfertőzheti, hatással lehet a vérképződésére, súlyos
esetben koraszüléshez, vetéléshez, illetve halva születéshez vezethet! Egyfajta hematológiai betegségekben szenvedő gyerekeknél a vérszegénység gyors súlyosbodása, sápadtság, gyors szívverés és levertség alakulhat ki. Kismamák a járványok idején lehetőleg kerüljék a gyerekközösségeket! Ami segíthet még: az alapvető higiénés rendszabályok betartása.
Gyors gyógyulás: Apistól Pulsatilláig
A fenti és általában a kiütéses vírusbetegségek homeopátiás kezelésénél a következő szerek jönnek számításba.
Láz esetén az ismert, láz kezelésében is használatos golyócskákat adhatjuk (Apis, Belladonna, Aconitum, Gelsemium, Ferrum phosphoricum).
Kiütéseknél Belladonna segít, ha a kiütés élénkvörös, meleg tapintatú és hideg borogatás jóleshet. Viszkető (hidegre csillapodó, halványvörös, enyhén duzzadt kiütéseknél Apist adagoljunk, naponta többször. Ha a kiütések halványak, változatos megjelenésűek, nem viszketőek, Pulsatilla szükséges.
Dr. Németh Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopátiás orvos
Erre figyeljen!
A kiszáradásra figyelmeztető jelek:
? a vizeletmennyiség csökken;
? a bőr száraz tapintású lesz (könnyen ráncba emelhető);
? a szem karikássá válik, míg a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá;
? a kutacs besüpped;
? a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.