Babapanaszok egyik pillanatról a másikra

asito_baba_kisHirtelen láz, hányás, hasmenés, kiütések

It’s been a year since I got fat again after another weight loss to the sea. All this time I have been eating my favorite foods after 6:00 p.m. and sometimes after 11:00 p.m., eating a lot. But I don’t get fat like I used to! My clients that I was able to reach stopped sitting on diets and jumping on cardio workouts a week before their vacation, and chose the right weight loss strategy because they aim to lose weight for good. They are no longer upset that they are slowly losing weight (2 kg a month), they are happy that surgery Billy Gardell weight loss they have been inoculated with the truth from the endless advertising about fast results for life! If you’re on another diet right now, go make yourself a bigger sandwich and come back to finish reading this article! Let’s talk about how to lose weight once and for all. Or at least structure everything you need to know about it.

Gyakran előfordul, hogy a pár perce még látszólag jól lévő csecsemő vagy kisgyerek szinte pillanatok alatt rosszul lesz, hányás, hasmenés, hirtelen felszökő láz jelentkezik, kiütéseket is láthatunk. Minél előbb érdemes közbeavatkozni, hiszen tudjuk, hogy a kiszáradás veszélye is fennállhat.

Mi a legfontosabb teendő hirtelen láz esetén?
Természetesen a gyógyszeres (hagyományos és/vagy homeopátiás) és fizikális lázcsillapítás, folyadékpótlás. Kísérő hányás, bágyadtság, elesettség, tudatzavar, tarkómerevség jelentkezésekor viszont azonnal kórházba kell vinni a kicsiket agyhártyagyulladás gyanúja miatt!
Előzzük meg a kiszáradást!
Hasmenés-hányás esetén a legnagyobb veszély a folyadék és az ásványi anyagok vesztése. Megfelelő pótlás nélkül bekövetkezhet a kiszáradás. A láz súlyosbító tényező, mert ilyenkor fokonként még kb. 10 százalékkal nő a folyadékszükséglet. Ha a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz, akár halálhoz vezethet. A folyadék-alapszükséglet mellett ilyenkor a veszteséget is pótolni kell! Az egyik leggyakoribb kórokozó a rotavírus, mely zárt közösségekben, szennyezett kézzel okoz emberről emberre terjedő fertőzést. Nagyon ragályos, ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, tárgyakon napokig képes túlélni. Leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti, náluk nehéz a folyadékot pótolni. Ráadásul az egész családot megfertőzheti. Két-három nap lappangás után nagyon gyorsan vizes hasmenés és erős hányás alakul ki, sokszor lázzal. Gyors folyadékpótlás, sokszor infúzió szükséges. A betegség után hetekig érdemes tejmentes diétát tartani.
Ne győzzenek kiütéssel!
A háromnapos láz (roseola infantum) csecsemők-kisdedek fertőző, kiütést és magas lázat okozó betegsége, mely cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban 6 hónapos és 3 éves kor között. A lappangási idő 5?15 nap között van. Spontán és könnyen gyógyul, szövődményei ritkák. Ha valaki átesett a betegségen, többször nem
kapja el. Első tünet a három napig tartó, igen magas (39?41 °C) láz, enyhe légúti tünetekkel. Általában egy lázmentes nap után megjelennek az egész testet beborító, rózsaszínes foltos kiütések a törzsön, majd átterjednek a nyakra, a fejre, végtagokra is. Nem viszketnek, pár nap alatt nyomtalanul elmúlnak. A lényeg ilyenkor a lázcsillapítás és egy esetleges lázgörcs megelőzése. Antibiotikum nem szükséges. A pillangóvírus, lepkehimlő (erythema infectiosum) is inkább kisgyermekeket érint. A betegség nevei utalnak megjelenésére: lepke alakú foltok jelentkeznek először a kicsik arcán. Angol elnevezése (slapped face? megpofozott arc) azt jelzi, hogy a kétoldali arcpír a jellemző tünet gyermekeknél, szétterjedhet az orr és a száj köré is. A kór főként cseppfertőzéssel terjed, az érintettek általában már nem fertőznek a kiütések megjelenésekor. Főleg télen és tavasszal jellemző, a leggyakoribb 5 és 15 éves kor között. Gyakran lehet kiütés a törzsön, a karon és lábon, mely viszkethet, 7?10 napig tart. Jelentkezhet láz, nyirokcsomó- duzzanat, ízületi fájdalom is, a kamaszoknál csukló, térd, boka, ujj és váll környékén. Szerencsére a lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású, szövődményekkel nem jár, és magától gyógyul. Ám a terhesség első harmadában a vírus a magzatot is megfertőzheti, hatással lehet a vérképződésére, súlyos
esetben koraszüléshez, vetéléshez, illetve halva születéshez vezethet! Egyfajta hematológiai betegségekben szenvedő gyerekeknél a vérszegénység gyors súlyosbodása, sápadtság, gyors szívverés és levertség alakulhat ki. Kismamák a járványok idején lehetőleg kerüljék a gyerekközösségeket! Ami segíthet még: az alapvető higiénés rendszabályok betartása.
Gyors gyógyulás: Apistól Pulsatilláig
A fenti és általában a kiütéses vírusbetegségek homeopátiás kezelésénél a következő szerek jönnek számításba.
Láz esetén az ismert, láz kezelésében is használatos golyócskákat adhatjuk (Apis, Belladonna, Aconitum, Gelsemium, Ferrum phosphoricum).
Kiütéseknél Belladonna segít, ha a kiütés élénkvörös, meleg tapintatú és hideg borogatás jóleshet. Viszkető (hidegre csillapodó, halványvörös, enyhén duzzadt kiütéseknél Apist adagoljunk, naponta többször. Ha a kiütések halványak, változatos megjelenésűek, nem viszketőek, Pulsatilla szükséges.
Dr. Németh Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopátiás orvos
Erre figyeljen!
A kiszáradásra figyelmeztető jelek:
? a vizeletmennyiség csökken;
? a bőr száraz tapintású lesz (könnyen ráncba emelhető);
? a szem karikássá válik, míg a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá;
? a kutacs besüpped;
? a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.