Szorongás, aggódás, félelemérzet gyerekeknél 1. rész

szorongas-aggodalom-1A neurotikus viselkedés megjelenési formái közé tartoznak a szorongás, az aggódás, a fóbiák, a rögeszmék, a hisztéria és a gátlások.

Az aggódás
Bizonytalansággal és meghatározhatatlan panaszokkal jellemezhető érzelmi állapot. Az aggódás abban tér el a szorongástól, hogy nem kíséri olyan élettani elváltozás (fulladásérzet, izzadás, szívverés gyorsulása), amely a szorongásnál rendszeresen jelen van.

A szorongás
Szélsőséges nyugtalanság, megmagyarázhatatlan félelem.
A szorongást egy közelgő, bizonytalan veszélyérzet jellemez, amellyel szemben tehetetlenek vagyunk, és gyengék vagyunk. A legtöbbször ez az állapot együtt jár az érzelmi megrázkódtatásoknál is megjelenő neurovegetatív elváltozásokkal, pl. szívdobogás, izzadás, remegés, homályos látás.

A félelem
Veszély jelenlétében, vagy feltételezésekor érzett aggodalom.

Az aggódás, szorongás és a félelem egymásba átmehetnek. A szorongást egy sor szomatikus megnyilvánulás kíséri. A félelem gyakran egy bizonyos helyzethez kötődik.

Klinikai vonatkozások
Az aggódás hozzátartozik a gyermek normális fejlődéséhez, a legtöbb gyereknél tapasztalunk időnként aggódásos megnyilvánulásokat. Ezek megjelenése igen változatos lehet: sírás, dühkitörés, de akár fejfájás és hasfájás is.
Az igazi szorongás első megjelenése a csecsemőnél 6-8 hónapos életkor körül észlelhető az anya távollétében. Ez azt mutatja, hogy a csecsemő érzelmi fejlődése normálisan halad.
11-12 hónapos korra a szorongásos reakció megjelenhet például kórházba kerüléskor. Ennek egyik jele a nehezen szűnő sírás. A csecsemő vérnyomása is megemelkedhet, lábaival hevesen kalimpálhat.
A szorongás egyéb megnyilvánulásai a csecsemőnél lehetnek szomatikus zavarok, mint például az ismeretlen eredetű hasmenés, az öklendezés, a görcsös zokogás.
7-8 éves kor környékén heveny szorongásos epizódok léphetnek fel a következő tünetekkel: fejfájás, hányás, hasfájás, izzadás, félelemérzet, éjszakai félelmek, melyek a szülő biztonságot keltő jelenlétével megoldódnak.
11-12 éves kor körül a szorongásos rohamok dührohamban, viselkedési zavarokban, szökésben, kielégíthetetlen igényekben jelentkeznek.
Az aggódás a kamaszkorban gyakori jelenség: lányoknál a mell kialakulása és az első menstruáció megjelenése, fiúknál az izomerő kialakulása, és a férfiasság jeleinek fokozatos és nem mindig szabályszerű megjelenése járhat szorongásos tünetekkel.
Az aggódás felerősödhet az anya túlzott aggódása, a szülők hipochondriás viselkedése, kedvezőtlen családi körülmények (szétkötözés, betegség, szülők halála) miatt. A felerősödött tünetek jellegzetes pszicho-szomatizációhoz vezetnek.

A cikk folytatódik.