Szorongás, aggódás, félelemérzet gyerekeknél 3. rész

szorongas-aggodalom-3A kezeléshez alkalmazott homeopátiás gyógyszerek (folytatás)

Iodum
A gyermek egyrészről állandóan gondterhelt, aggódik, szorong, tart valamilyen kellemetlenség vagy nagy baj bekövetkeztéről, másrészről állandóan izgatott, nem képes egyhelyben maradni, fáradékony és mindig melege van.
Az aggódást súlyosbítja a pihenést.
A folyton éhes, jóllakni képtelen gyermek aggódik és ingerlékeny ha nem kap enni. Falánksága ellenére azonban sovány marad.

Kalium bromatum
Az állandó izgatottság, a rémálmok és éjszakai félelmek, valamint az alvajárás kialakulhat szorongás következményeként.

Lachesis muta
A lachesises gyermek aggódásának eredete mind a kisgyermeknél, mind serdülőknél a beteges féltékenységben keresendő.

Lycopodium
A Lycopodiumot a gátlás és szorongás gyógyszerei közé soroljuk.
A gyermek önbizalomhiányban szenved, tart a kudarctól, tart a felelősségtől, amelyet egyébként el is túloz. Mindazonáltal nagyravágyó és gőgös, mindenütt első akar lenni, a legkisebb ellentmondás is deprimálja.
Az ilyen gyermek fél az újtól, utálkozik az ismeretlen emberektől, nem akar beszélni, azonban nem is szeret egyedül maradni és szívesen van jól ismert személyek társaságában.

Natrium muriaticum
A szorongás válasz az érzelmi csapásokra, bánatokra, csalódásokra, tiltásokra. A beteg emiatt tart másoktól, elutasítja a vigasztalást, és keresi a magányt. Ez az alvászavarokank is gyógyszere (szorongásból eredő lefetetési szertartások, rabról szóló álmok).

Phosphorus
Három dolgot érdemes kiemelni az ilyen vékony és gyors növekedéstől folyton fáradt gyermeknél: szorongás, meghatározhatatlan aggódás érzése és állandó izgatottság. A gyermek nem marad meg helyben, sosem nyugszik meg. Ez a fajta szorongás rosszabbodik este, alkonyatkor, amikor melltáji szorulás is kíséri. Szörnyen fél s vihartól, de az egyedülléttől, a betegségtől és a haláltól is. Fényre, zajra és szagokra túlérzékeny, érzelgős alkat, keresi a társaságot és érdeklődik a többiek iránt. Indulatossága és félénksége ellenére szívesen szólal meg azok előtt, akik a legcsekélyebb mértékben is rokonszenveznek vele. Gyorsan lelkesedik, de ugyanolyan gyorsan vissza is vonul.

Psorinum
Ezeknél a gyerekeknél a szorongás nagyfokú, mély csüggedés (a reaktivitás hiánya és az erőkifejtére képtelenség miatt) és elkeseredés kíséri. Mindent sötéten lát és előre biztos a kudarcban.
Szomorú, ingerlékeny, túlérzékeny, felpattan a legkisebb zajra, rossz a hangulat, keresi a magányt. Szorongása éjszaka fokozódik, éjszakai étkezésre csökken.

Pulsatilla
Ezt a gyógyszert főleg félénkségre, de szorongásra is adják. A gyermek magába zárkózik, túlságosan kötődik a szülői házhoz, a szokásokhoz. A szorongás miatt tart az újdonságtól és a változástól. Állapota javul a környezet részéről tapasztalt rokonszenv-megnyilvánulások, vigasztalás, megértés hatására.

Silicea
A gyermek szorongós, félénk,gyáva. Nem szereti, ha közelítenek, vagy szólnak hozzá. Könnyen elsírja magát a kedves szavak ellenére is.
Önbizalma kevés, fél a játékban megélt kudarctól. Fél attól, hogy nem tud megfelelni, hogy nem tud teljesíteni. Pedig, ha bátorítják vagy kötelezést érez, tökéletesen teljesít, mivel értelmes.
Rendkívül fáradékony, nehezen összpontosít, könnyű felbosszantani, hangulata rossz, túlmozog, túlérzékeny és megrezzen a legkisebb zajra is. Nyugtalanul alszik, álmában rémeket lát.

Tuberculinum
A gyermek-főleg ébredéskor- ingerlékeny, elégedetlen, mogorva, melankolikus, gyorsan megharagszik. A legkisebb okkal is panaszkodik és nyögdécsel. Izgatott, folyton helyzetet, helyet, hangulatot akar változtatni. Érzékeny a zenére és félénk (főleg a kutyáktól fél). Gyenge, sovány, érzékeny. Jellemző betegségei a visszatérő orrgarat problémák és hörghurutok, érzelmileg viszont megelőzi korát.
Rendkívül érzékeny a hidegre, ez is magyarázza ismétlődő orr-fül-gégészeti problémáit.