Túlsúly és cukorbetegség homeopátiás kezelése

lollys-50738_640Sok csúfolódást és későbbi betegséget megelőzhetünk, ha duci gyermekünket támogatjuk abban, hogy normális súlyú legyen. Ehhez nagy önfegyelem, kitartás szükséges a szülők részéről is, különösen akkor, ha cukorbetegség is felléphet. Orvosi segítséggel mindez könnyebben megoldható.

A túlsúly, elhízás és szövődményei ma talán a leggyakoribb krónikus betegségek. Gyakoriságuk felnőtt-, gyermek- és serdülőkorban is világszerte növekszik, és ez különösen fenyegető, mert az elhízás sok kísérő betegség, szövődmény megalapozója.

Az elhízás a test zsírtartalmának kóros mértékű növekedését jelenti. Mindezért a modern társadalom túlfogyasztási kényszere, a korábbiaknál lényegesen kisebb fizikai aktivitása, genetikai és környezeti tényezők is okolhatók.  A tévéreklámok is rossz példát sugallnak. Leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy a szabad idő eltöltése is meghatározza a gyerekek, felnőttek testsúlyát. Kövérnek akkor tekinti magát egy gyermek, ha az már esztétikailag zavarja.

Megterhelik a szívet a fölös kilók

A többletkilóknak számos káros következménye van. A leggyakoribb szövődményei:

  • szív- és érrendszeri betegségek: magas vérnyomás, érelmeszesedés;
  • cukorbetegség;
  • epeműködési zavarok;
  • ortopédiai rendellenességek: a gyermekek fizikai terhelhetősége csökken, a csontok és porcok túlterheltsége miatt gyakori az ízületi fájdalom és a lúdtalp;
  • alvászavar, asztma;
  • hormonális rendellenességek;
  • pszichés zavarok: kamaszkorra alakul ki a negatív énkép.

 

A kamaszok 15 százaléka túlsúlyos!A gyermekkori kövérség típusos megjelenési ideje az iskolakezdés és a pubertás. Hazánkban a gyermekek mintegy 10 százaléka túlsúlyos, kamaszkorban ez már 15 százalék, felnőtkorra elérheti az 50 százalékot- népbetegségnek tekinthető. Míg a kövér szülők gyermekeinek kétharmada elhízott lesz, a normális testalkatú szülők gyermekeinek csak 9 százalék!

Alkati és célzott szerek is segítenek

A kövérség kezelése komplex feladat, lényege mindig  a csökkentett kalóriabevétel és fokozott felhasználás (azaz mozgás). A sportolás legyen rendszeres, napi legalább egy óra örömteli elfoglaltság!

Homeopátiával is segíthetünk (kivizsgálás után) a fentiek mellett (nem helyette!):

  • alkati kezeléssel harmonizálható a testsúly;
  • a kísérő lelki tünetek enyhíthetők:

Staphysagria – sértettség, megbántódás esetén;

Natrium muriaticum – ha már izolálódott a gyermek, és magába fordult;

Pulsatilla – ha sírós és pityergős a sok sérelem miatt;

  • a kórosan fokozott étvágy csökkenthető Fucus vesiculosus és Antimonium tartaricum alkalmazásával.

Fáradékony, sokat iszik, szédül -lehet, hogy cukorbeteg?

Sajnos egyre gyakoribbá válik Magyarországon a cukorbetegség. Az 1. típus (amikor az inzulin már nem elegendő vagy abszolút hiányzik) aránylag ritka. A 2. típus (ahol van még inzulintermelés, de nem elegendő) korábban az idősebb korosztályra volt jellemző, ám a túlsúly egyre gyakoribbá válása miatt már gyerekeknél is sokszor előfordul.

Figyelemfelhívó tünetek: erős szomjúságérzet és sok ivás, éjjeli bepisilés, makacs húgyúti és bőrfertőzések, gyors,nagymértékű fogyás, feltűnő fáradékonyság, szédülés.

Ez már komplex anyagcsere-rendellenesség, terápiája elsősorban a testsúly rendezése, de ez nem elegendő. Fontos a gyógyszeres kezelés. Emellett segíthetünk alkati szerrel (a testsúly és az anyagcsere optimalizálása), valamint a Syzygium jambolanum szedésével, amely javítja az inzulintermelődést.

 

Dr. Németh Zsuzsanna

gyermekorvos, homeopátiás orvos