7 kérdés, 7 válasz a PCO-ról

margareta_piros_kisA PCO rövidítését sok nő hallotta már, hiszen a policisztás ovárium szindróma egyre gyakoribb betegség, amely igen sokféle tünetet okozhat, emellett nehezíti a női fogamzóképességet. Nem véletlen, hogy a probléma gyakran a 30-as életévekben derül ki, amikor a nők manapság gyermeket vállalnának. Jó tudni: van mellékhatások nélküli megoldás!

1. Mi is a PCO?

Statisztikák szerint az endokrin, azaz hormonális eltéréssel járó nőgyógyászati betegségek közül a leggyakoribb zavar. Alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai betegség. A fogamzóképességet nehezíti.

2. Kiket érint?

A nők 7?10 százalékát érinti.

3. Mik a tünetei?

A betegség alapvető tünete az, hogy a petefészekben nincs mindig normális peteérés, emiatt több apró ciszta képződik a külső kéreg alatt. A petefészek elváltozása azonban csak részjelenség, egyéb számos ?kísérő? tünet lép fel:

 • rendszertelenné válik a menses, vagy kimaradhat;
 • a peteérés rendszertelensége miatt megnő a meddőség esélye;
 • kismedencei fájdalmak a petefészkekben lévő kis ciszták miatt;
 • pattanásos, zsíros bőr;
 • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen;
 • hajhullás, esetleg kopaszodás;
 • inzulinrezisztencia, emelkedett inzulinszint a vérben;
 • súlyproblémák, elhízás;
 • magas vérnyomás;
 • depresszió, hangulatingadozás, fáradékonyság;
 • pajzsmirigyhormon-zavarok.

 

4. Mikor lehetünk biztosak benne, hogy ez a probléma?

A diagnózis felállításához szükséges és célszerű a nőgyógyászati vizsgálaton túl az ultrahang-vizsgálat, és olyan részletesebb laborvizsgálat, amelynél a ?szokásos? vérkép-, vizelet- és rutinvizsgálatok mellett ellenőrzik a női hormonok szintjét, vércukor- és inzulinszintet is néznek, illetve ez utóbbiak terheléses vizsgálatát is elvégzik.

Ezek alapján lehet kimondani a PCO diagnózisát:

 • ultrahangvizsgálat;
 • CH-, inzulinszint, zsíranyagcsere-vizsgálatok;
 • endokrinológiai vizsgálatok: ösztrogén-, progeszteron-,
 • prolaktin-, tesztoszteron-, DHA-szint meghatározása;
 • LH/FSH mérése;
 • pajzsmirigyhormon-vizsgálatok: TSH-, T3-, T4-értékek;
 • véralvadékonyság-vizsgálatok.

5. Milyen kezelés szükséges?

A terápia általában gyógyszeres kezelés, amelynek során fogamzásgátlást javasolnak a nőgyógyászok, és ha szükséges, kiegészítik a kezelést vércukrot szabályozó gyógyszerrel. Ha gyermeket szeretne a nő, akkor hormonpótlással, hormont tartalmazó gyógyszerekkel próbálják beállítani a normális működést. Ennek sikertelenségekor vagy túl nagy petefészekciszták, hasi fájdalmak esetén műtéti beavatkozást végeznek laparoszkópiával vagy hasi műtéttel.

6. Hogyan segíthet a homeopátia?

Homeopátiával sok esetben önállóan is lehet kezelni a PCO betegséget.

? A petefészekciszta csökkentésére jó hatású lehet a Thuja,

Phosphorus, Lycopodium, Palladium, Apis mellifica.

? A hormonális hátteret nagyon jól lehet rendezni hormontartalmú gyógyszer nélkül is. Lehet stimulálni vagy fékezni az ösztrogén-progeszteron szintet a Folliculinum/Luteinum golyócskák megfelelő szedésével.

? A magas prolaktinszint fékezi a peteérést, ez ritkább, hosszabb menstruációs ciklusokat eredményez, akár negyvennaposat is, és nehezebb a teherbe esés is. A helyzet jól normalizálható Prolactinum szedésével, ha ez a probléma.

? A magasabb női tesztoszteronszint vagy a normál felső határához közelítő érték szintén csökkenti a peteérést, ovulációt, így a fogantatást is, ám ez is szabályozható a DHEA (dehidroepiandroszteron), illetve a Testosteronum golyókkal.

? Vércukoreltérésnél inzulinrezisztenciát lehet normalizálni például az Insulinum, Syzygium jambolanum golyók szedésével.

? Pajzsmirigyhormon-eltérésnél az alulműködés csökkenti a peteérést, így szintén fogantatási nehézségeket okozhat. A túlműködés szívpanaszokat, fogyást, ingerlékenységet válthat ki. Mindkét esetben jó eredményeket lehet elérni a homeopátiás terápiával. Fontos a golyócskák potenciamegválasztása, amit érdemes homeopátiás orvossal meghatároztatni. Hatékony szerek lehetnek: Thyreoidea, Jodum, Thuja, Natrium chloratum, Calcium fluoricum.

7. Miért jó az alkati szer?

Minden esetben fontos a páciens alkati szerének a meghatározása, hiszen ez egy mélyreható szer, amely a betegség okát és tüneteit egyaránt tudja csökkenteni, megfékezni és megszüntetni.

 

Dr. Zarándi Ildikó

belgyógyász, homeopátiás orvos

A szabályos hormontermelésért

Ne felejtsük el, hogy a homeopátiás szereknek nincsenek mellékhatásaik, nem jelentenek hormonbevitelt, hanem szabályozzák a szervezet saját hormontermelését, segítik normalizálni az eltérő értékeket! Számos kisbaba fogantatott és született már ?homeopátiás segítséggel??