6 megoldás körmönfont problémákra

manicured_hands_kisMinden embernek más formájú a keze. Ez tükrözheti az egyéniséget, de utalhat az általa végzett munkára is. A különféle munkakörök, vegyszerek, betegségek megváltoztathatják a kezet és a körmöket is. A homeopátiával az elváltozások kezelhetők, ideális esetben meggyógyíthatók!

 

1. A köröm töredezettsége gyakori az erős vegyi anyagok használata miatt. Természetesen más okból is lehet töredezett a köröm. Ez jelentheti a körömlemez rétegeinek a szétválását és a köröm hosszanti berepedését is. Bármi legyen a kiváltó ok, segít a Silicea vagy a Stannum szedése.

2. Ha a körmön mély, hosszanti hasadékok láthatók, Antimonium crudum lehet a megoldás, de ugyanezt a szert tudjuk alkalmazni, ha hosszában körömfejlődési rendellenesség van, és a teljes körömből valamennyi hiányzik.

3. Keresztirányú barázdák, hosszanti irányú csíkozottság, fehér pöttyök előfordulnak nem megfelelő vérellátottság esetén. Ilyenkor Arsenicum albumot alkalmazzunk!

4. Vékony, törékeny körmökön megjelenő, szinte áttetsző pöttyöknél a Calcium phosphoricum az adandó homeopátiás szer. Nemcsak vékonyság, hanem vastagság miatt is előfordulhat töredezettség. Valamilyen állandó inger, fertőzés vagy betegség miatt a körmök megvastagodhatnak, deformálttá válnak, merevek, töredezettek lesznek. Ilyenkor Calcium carbonicum, Graphit jelentheti a megoldást. Ha még hosszanti mélyedések és fehér foltok is találhatók, akkor Siliceát érdemes szedni. (Ezek az elváltozások lábon és kézen egyaránt előfordulhatnak.)

5. Megfertőződhet a köröm bakteriálisan vagy gombák által. Ez gyakran olyankor jön létre, ha a köröm széle mentén növő bőrt bevágjuk. Ilyenkor a szél mellett duzzanat látható, nem egy alkalommal piros az elváltozás, és lüktető fájdalom kíséri. A gennyesedés kialakulásának megelőzésére használhatunk Mercurius solubilist, a gennyet pedig Hepar sulfurral tudjuk kiüríteni. A gombásodás vagy a szélek, vagy a körömágy felől kezdődik. Eleinte, amikor csak a köröm negyedrésze érintett, Silicea, Sulfur, Berberis segíthet. Ha ennél nagyobb az elváltozás, a homeopátia nem elég. Előzetes kezelés nélkül ne vetessük le a gombás körmöt, mert jó esély van ugyanolyan gombás köröm visszanövésére! Levétel után is kezelni kell, egészen addig, míg a köröm teljesen lenő.

6. Ügyeljünk a körömszélen lévő bőr épségére is! Megkeményedés, berepedezés esetén Antimonium crudum, Graphit használható. Rendszeresen krémezzük a körömlemezeket és a lemez körüli bőrt, így védjük és puhítjuk is őket!

Dr. Dérer Cecília

bőrgyógyász, homeopátiás orvos

Nem segít a műköröm

Amikor a köröm kezd töredezni, fakulni, barázdálttá válni vagy bármilyen elcsúfító elváltozást mutatni, ne tetessünk fel műkörmöket ennek eltüntetésére! A műköröm szép, ideiglenesen használható, de a köröm betegsége esetén az alapbetegséget tovább rontja!

Olló helyett reszelőt!

A beteg körmöket ? hacsak nem túl vastagok ? lehetőség szerint ne vágjuk ollóval, különben a problémás rész még tovább sérül, szálkássá válik, jobban törik. Helyesebb a körömreszelő használata. Ha reszelővel egy fertőzött körmöt reszeltünk, utána az egészséges körömre ezt nem szabad használni, mert a fertőzést rávisszük az épre is, ezért célszerű papírreszelőket használni.