Elkerülhető a terhességi hányinger

et-varandossag-szulesNem kell szenvedni a kismamának!

Ha beleolvasunk a gyógyszerek tájékoztatóiba, szinte alig találunk olyat, amelyet a babát várók szedhetnek. Pedig néha bizony jó lenne megszüntetni a panaszokat. Először is az első hónapok nagyon gyakori problémáját, a különösen reggel jelentkező hányingert. Jó tudni: van segítség! Homeopátiával enyhíthetők a tünetek, s később is, életünk folyamán bármikor elkerülhetjük a  kellemetlen állapotot.

A várandósság egy nő életében általában a legszebb időszak egyike, de több szempontból is valóban “más állapot. Ilyenkor ugyanis a kismama szervezete a benne fejlődő babára összpontosít, sok mindent ennek rendel alá. Tudjuk, hogy a terhesség alatt felmerülő egészségügyi problémák megoldásakor jelentősen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma – mellékhatásaik miatt. Ezzel szemben a homeopátiás kezelésnek nincs semmilyen ellenjavallata, mivel az itt alkalmazott szerek nem okoznak mellékhatást sem a kismamának, sem a magzatnak, nem allergizálnak. Ráadásul csak természetes alapanyagokból készülnek, és a szervezet harmonikus működését állítják vissza.

A hányás, hányinger a terhesség első három hónapjában sokszor banális, ám kellemetlen tünet, mely a rossz közérzet mellett akár szövődményekhez (kiszáradás, alultápláltság) is vezethet. Igen jól kezelhető a megfelelő homeopátiás szerekkel, a “hasonló a hasonlóval” szabálya szerint. Nézzünk néhány gyakoribb példát!

A Sepia officinalis a leggyakrabban használható szerek egyike. Étel szagára, látványra fellépő, sokszor már reggel, ébredés után jelentkező hányingernél javasolt. Étkezéseket követő hányásnál, evésre sem javuló gyomorüresség érzése esetén is jól alkalmazható. Ezt érdemes szedni, ha a kismama sokszor megundorodik a kávé és cigarettafüst szagától is.

Ipeca (cephalis ipecacuanha) szedése jön szóba, ha szinte állandó, egész napos a hányinger, gyakori, habos, tiszta hányással. A hányás nem csökkenti a hányingert, a várandós nő nem bír inni és enni sem, pedig ilyenkor nagy a kiszáradás veszélye. Nyelve tiszta marad, a hányások ellénere is, és fokozottabb nyáltermelődés jellemzi.

Bryonia alba alkalmazható, ha az epés, kesernyés jellegű hányást a mozgás, a felkelés váltja ki, mozdulatlanság hatására csökken a hányinger. A beteg erősen szomjas, s nem szereti a káposztát.

Cocculus indicus használható, ha a hányinger tévénézés (mozgó kép), utazás, erős illatok és kialvatlanság hatására erősödik. Szédülés, ásitozás, fáradtság társulhat hozzá. Meleg szobában, meleg hatására javul az állapot.

Colchicum autumnale segít akkor, amikor az élelmiszerek szaga vált ki hányingert, s a nyelv nagyon fehér, égő érzet jelentkezhet a gyomorban.

Kreosotum javasolt, ha étkezés végén gyomorégés lép fel, később égő érzetű, emésztetlen ételt ürítő hányás alakulhat ki.

Ignatia amarát érdemes szedni akkor, ha a szorongó, érzékeny lelkű kismama a torkában gombócérézsről számol be, vagy mellkasi, illetve gyomorszáji szorítóérzése van, ami mély sóhajtozásra javul. Hányingere evésre vagy figyelemelterelésre megszűnik.

Nux vomica alkalmas akkor, ha a hányinger étkezés után jelentkezik gyomor-hasi puffadásérzettel. Ebéd után erős álmosság jelentkezik, viszont hajnalban álmatlanság gyötörheti a kismamát, és jellemző a kávéval szemben fellépő intolerancia, bár a terhesség előtt szerette a kávét.

A különböző homeopátiás szereket kombinálni is lehet egymással, mivel gyakran a panaszok jellege is többféle. Sőt, a hagyományos gyógyszerekkel párhuzamosan is használhatjuk a golyócskákat, hiszen nem zavarják egymás hatását.

Természetesen a terhesség ideje alatt fellépő légúti és húgyúti betegségek is hatékonyan gyógyíthatók a tüneti hasonlóság alapján választott homeopátiás szerekkel.

Dr.Zarándi Ildikó

belgyógyász, homeopátiás orvos