1111111

Hogyan csökkentsük a magas lázat homeopátiával?

Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a lázzal járó betegségek kezelésének első lépése a láz csökkentése. A természetes, ősidők óta ismert módszerek mellett ebben kiválóan támogat minket a homeopátia.

Télen, a nedves, ködös időben gyakoriak a különféle bakteriális és vírusfertőzések okozta megbetegedések, alsó és felső légúti hurutok, felfázások. Sokszor ezek előjele a láz megjelenése lehet.

 

Hőemelkedés vagy láz?
Jó tudni, hogy a láz csak a szervezet reakciója, nem jellegzetes a betegségre. Ha a hőmérséklet 37,5 és 38 °C közötti, akkor hőemelkedésről, 39 °C-ig közepes, 39 és 40 °C között magas, 40 °C felett nagyon magas lázról beszélünk, ami már életet is veszélyeztethet.

Vannak alacsony alap-hőmérsékletű emberek is, náluk a közepes láz is súlyosabb általános állapotot eredményezhet, míg a magasabb alaphőjű felnőtteknél, gyerekeknél akár 39 °C-os láznál sem vesszük észre, hogy levertebbek, elesettebbek lennének.

A lázzal együtt jár a pulzus- és a légzésszám emelkedése is. Hirtelen, nagyfokú hőmérséklet-emelkedés előtt gyakran jelentkezik hidegrázás, borzongás. Csillapítása akkor szükséges, ha a láz magas vagy a közérzetet rontja. (Ma egyébként vannak olyan orvosi irányzatok is, hogy csak magas láz esetén kell a hőmérsékletet csökkenteni ? 39 °C felett ?, mert a láz a szervezet gyógyító mechanizmusának része.)

 

Stresszre is jelentkezhet
A hőmérsékletet hónaljban, végbélben vagy szájban mérhetjük. A szájüreg hőmérséklete kb. 0,3?0,5 °C-kal, a végbél hőmérséklete 0,5?1,0 °C-kal magasabb a hónaljban mértnél.
Érzékenyebb idegrendszerű gyermekek, felnőttek a különféle stressz, izgalom, szorongás hatására is belázasodhatnak. Ilyenkor a lázcsillapító nem használ, viszont enyhe nyugtató hatására -SEDATIF PC – gyorsan enyhül a láz, csökken a testhőmérséklet.

 

Melyik homeopátiás szert válasszuk?
A láz csillapítására több homeopátiás szert is alkalmazhatunk. A szer kiválasztása a láz típusa (hirtelen vagy lassan emelkedő, egyenletes vagy hullámzó) a beteg külseje (kipirult, verejtékes), viselkedése (például levert, nyugtalan) alapján történik.

Ha a láz hirtelen, borzongással jelentkezik lehűlés, hideg hatására, és a bőr száraz, piros, a beteg nagyon szomjas, izgatott, nyugtalan, szorong, panaszai romolhatnak éjfél körül, és javulnak a verejtékezésre, a választandó gyógyszerünk az Aconitum. Jól alkalmazhatjuk például hideg szél és eső következtében fellépő meghűléseknél.

Belladonnát szedjünk, ha a lázat verejtékezés, szapora szívműködés, fényre, zajra fokozódó lüktető fejfájás, esetleg lázgörcs kíséri. A Belladonnával a visszatérő lázgörcsöket is megelőzhetjük.

Ha gyermekünk lázas betegsége rózsaszínes, égő, szúró fájdalommal járó, duzzadt kiütésekkel, vizenyős elváltozásokkal társul, amelyek enyhülnek hideg borogatásra, adjunk neki Apist. Jellemző, hogy ilyenkor nem szomjas a kis beteg. Ez a szer például a kiütéssel járó gyermekbetegségek, napszúrás esetén jöhet szóba.

Arsenicum albumot javasolunk annak a betegnek, akinek a lázát égő fájdalom, bűzös váladékozás, fázékonyság, szorongás kíséri. A tünetek javulnak melegre, meleg ételre, italra, például heveny húgyúti, gyomor-bél rendszeri fertőzéseknél.

Bryoniát adjunk annak a nyugalomra, mozdulatlanságra vágyó betegnek, akinek a láza lassan emelkedik, szomjas, levert, és állapota a legkisebb mozgásra romlik, például a hörghurutnál, influenzánál mozgásra fokozódó köhögés, láz esetén.

Ha ellenben a lázas páciens fájdalmai mozgásra, melegre javulnak, ajkán a láz hatására gyakran herpesz látható, Rhus toxicodendron a javasolt gyógyszer.

Amennyiben a láz teljes kimerültséggel, remegéssel, nagyfokú összetörtségérzettel, fejfájással, látászavarral jár, Gelsemium szedése javasolt.

Fokozatosan emelkedő, nem túl magas lázzal, orrvérzéssel, száraz, görcsös, időnként vércsíkos váladékos köhögéssel járó légcsőhurutnál vagy fülfájásnál Ferrum phosphoricumot ajánlatos bevenni.

Dr. Buki Mária
háziorvos, belgyógyász,
homeopátiás orvos

Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: Az influenza

Influenza
Mi jellemző a betegségre?

Jellegzetes tünete a száraz köhögés, levertség, magas láz, végtagfájdalmak, s ezeket kísérheti tüsszögés, orrdugulás is.

Mennyi ideig tart?
Kezelés nélkül általában 1 hét alatt szűnnek nincs rá. Sajnos megtörténik, hogy szövődmények alakulnak ki, ez lehet arcüreggyulladás, légcsőhurut, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás. Még manapság is előfordulnak halálos esetek a szövődmények miatt. Homeopátiás kezeléssel viszont le tudjuk rövidíteni a betegséget 2?4 napra, és a szövődmények kialakulását meg tudjuk előzni.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
A száraz köhögésre hat a Sticta pulmonaria, ha az orrdugulást az orrgyökben fájdalomérzet is kíséri; ha éjjel vagy hideg levegőjű szobában erősödik a köhögés, ülő testhelyzetben pedig javul. Karcolásérzés is lehet a légcsőben.

Bryoniát adhatunk, ha a fokozatosan emelkedő láz mellett feltűnő tünet, hogy a legkisebb mozdulat is fájdalmas köhögést vált ki, például az ágyban fekvésből felülve már elkezd hevesen köhögni valaki. Emiatt a beteg gyakran kívánja a fekvést, a mozdulatlanságot. Az izomfájdalmakat is jól csökkenti e szer. Jellemző még, hogy erős szomjúságérzet és izzadás lép fel a lázas állapot alatt.

Drosera javasolható akkor, ha nevetés vagy beszéd váltja ki a száraz köhögőrohamot napközben, netán, ha a beteg szinte egész éjjel, fekve, rohamokban, görcsösen köhög, nem is ébred fel teljesen a köhögésekre. Társulhat sípoló köhögéssel, bordatáji vagy hasi fájdalmakról is panaszkodhat az ágyban fekvő, a sok köhögés miatt. A fájdalom kéznyomásra javul.

Belladonnát adhatunk a betegnek, ha magas a láz és ingadozó, a köhögés görcsös, a száj és a torok száraz. Emiatt szomjas az influenzás, a meleg teát kívánja, és jólesik, ha sállal betakarják a torkát.

Dr. Zarándi Ildikó

Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: A megfázás

Megfázás
Mi jellemző a betegségre?

A náthás tünetek dominálnak, sokat tüsszög a beteg, váltakozó orrfolyás és orrdugulás jelentkezik, az illatokat, ízeket kevésbé vagy másként érzi. Ha a tünetek elején nem szűnik meg a betegség, akkor gyakran köhögés, légúti panaszok társulnak az előzőekhez.

Mennyi ideig tart?
Általában 1 hét alatt kilábal a betegségből gyermek, felnőtt egyaránt. A panaszok eleinte hevesek, majd fokozatosan csökkennek.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
Hurutos köhögés jellemzi a tüneteket, gyakorta adhatunk Hepar sulfurt, mely a bőséges, zöldes-sárgás színű köpetürítést tudja csökkenteni. Ilyenkor a beteg gyakran nappal köhög. Alvás alatt, késő hajnalban is ébredhet köhögésre a gyermek; ha ekkor ugató jellegű a köhögés, mindenképpen vigyük el orvoshoz a kicsit.

Ipeca adható akkor, ha a köhögési inger hányingert, öklendezést, majd esetleg hányást provokál. Ilyenkor a hányás habos, nyákos jellegű, és nem hoz megkönnyebbülést. Az ilyen állapot veszélye a kiszáradás, gyermekeknél és idős betegeknél ez hamar kialakulhat, ezért nagyon oda kell figyelni a folyadékbevitelre és az ásványi anyag pótlására! A hányinger, hányás ellenére sem lepedékes a nyelv. Ha a nyelv alá adjuk az öt golyócskát, hamar elolvadnak, és a köhögés csillapítása mellett a normális szomjúságérzet is visszaáll.

Antimonium tartaricummal tudjuk segíteni a váladék oldását akkor, ha a légvételkor is ?hallani?, hogy váladék van a tüdőben, emiatt a légzés hangos, orrcimparemegéssel, tágulással jár, a bőr sápadt, a szem körül karikák jelennek meg. A fárasztó köhögésekkel kevés, nehezen felszakadó váladék jön csak fel, amit általában lenyel a gyermek.

Csecsemőknél a fogzás kapcsán is felléphet köhögés, gyakran láz nélkül. Ilyenkor nyűgösebbé válik a kicsi, éjjel is sokszor felsír, leginkább csak ringatáskor nyugszik meg. A Chamomilla golyócska enyhíti a nyűgösséget és a köhögést is.

Ha a fogzás és köhögés mellé hasmenéses jellegű széklet is társul, esetleg hőemelkedés is, akkor a Chamomilla mellé Mercurius solubilist adjunk még.

Kisbabáknál és bölcsődés korúaknál is gyakran megfigyelhető az orrszipogás, mely orrdugulással járhat, és kis, rövid, szaggatott köhögésekkel, ám orrfújáskor vagy orrszívó-porszívózáskor alig vagy nem jön váladék. A Sambucus nigra enyhíti a panaszokat, megszünteti a szipogást és a köhögést is.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos

Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: Az arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás
Mi jellemző a betegségre?

A megfázás ráhúzódhat az arcüregekre, ami sűrűbb orrváladékozást eredményez, akut esetben az arcüregek és a homloküreg fájdalmasak, már előrehajlásra vagy nyomásra is. Hurutos jellegű köhögés, elhúzódó köhécselés és szemduzzanat, hőemelkedés, sőt, láz is kísérheti az állapotot.

Mennyi ideig tarthat?
Ha 1 hét alatt a panaszok nem szűnnek, forduljanak orvoshoz. Gyakran elhúzódóvá válik e folyamat, akár hónapokig is, ilyenkor az arcüreg már nem fáj, de mint gyulladásos góc ott marad, s más szervek vándorló gyulladása, belobbanása kapcsán kell megtalálni és megszüntetni a gócot.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
Az akut arcüregfájdalom ellen kiváló hatású szer a Mezereum, ha már a fej előrebillentésekor lüktető fájdalmat érez az üregekben a beteg.

Hydrastis szedése ajánlott a hurutos köhögés csillapítására, ha a köpet színe fehér, az orrváladék a garatfalon csorog hátrafelé, ezért a torokban kaparó érzés jelentkezik, gyakori köszörülésre kényszerítve a beteget.

Kalium bichromicum javasolható, ha a köhögés enyhén hurutos, a köpet és az orrváladék zöldes-sárgás színű, s rugalmasan tapadós, lecsöppenni nem tud, ?dugaszokat? fúj a beteg az orrából.
Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos

Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: A torokgyulladás

Torokgyulladás
Mi jellemző rá?

Kezdetben a torokban nyeléskor kaparó érzés lép fel, mely hamar fájdalommá változik, lehet szúró, égő jellegű, vagy a fülekbe sugárzó is. A torok és a mandulák vörössé, duzzadttá válnak. Ha fehér tüszők jelennek meg, ez tüszős mandulagyulladásra utal, mellyel orvoshoz kell fordulni, hiszen ilyenkor már bakteriális fertőzésről van szó. Van, hogy szükségessé válik az antibiotikus kezelés, mellette is lehet szedni homeopátiás szereket, nem zavarják egymás hatását, viszont jobban elősegítik a gyógyulást.

Mennyi ideig tarthat?
Jó esetben 3?4 nap alatt elmúlnak a tünetek, de 1?2 hétig is elhúzódhat a folyamat, s ilyenkor az egyéb szövődmények (tüdő-, mellhártyagyulladás) kialakulásának esélye is megnő.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
A kezdeti fázis száraz köhögéssel indul, ezért a Belladonna jó választás, mert a köhögés ellen és a gyulladás csökkentésére is hatásos. Az éjszaka folyamán többször fellépő, szaggatott száraz köhögés ellen a Droserát adjuk a betegnek.

Ha a beteg hajnalban felébred, és szárazon köhög, nehézlégzése van, vigyük orvoshoz. Ekkor Arsenicum album golyócskával segíthetünk még.

Nappali nem jellegzetes köhögés, éjjeli verítékezés, lázas állapot enyhítésére a Mercurius solubilis kiváló hatású. Gyakran a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, amit a beteg panaszol is, hiszen enyhe nyelési nehézséget okozhat. A köhögés 2?3 nap alatt hurutossá válik, ekkor sokszor a Pulsatilla a legjobb választás. A köpet színe reggel sárga, nappal időnként köhög a beteg, este, lefekvéskor viszont pár percig száraz köhögés kapja el.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos

Bulímia kezelése homeopátiával

A bulímia (a túlevők éhezése) a táplálkozási szokások olyan zavara, amikor a pszichés egyensúly felbomlása miatt folyamatos éhezési állapot alakul ki. Meg kell különböztetnünk ettől a polifágiát, a mikor az abnormálisan megnövekedett étvágy miatt lép fel a túlzott táplálkozás.

Klinikai változatok:
A polifágia jellemzője a mértéktelen evési vágy, az evés viszont nem vezet jóllakottsághoz. Kialakulása függ a gyerek környezetétől és az örökletes hajlamoktól. Serdülő gyermekeknél a polifágia kiváltódhat a hízási-növedekési időszakban, vagy felléphet a rendszeres sporttevékenység következtében megnőtt étvágy miatt.

Megszokásos polifágiáról beszélünk, ha az alany a családi táplálkozási szokások miatt alkati fogékonysággal rendelkezik. A klinikum és a pszichológiai kutatások alapján nem lehet közös származást felfedezni a bulímia és a polifágia között. A bulímia lehet korai, vagy késői, de csak fiatal korban fordul elő, szemben a polifágiával.

A bulímia túlzott éhségérzetből adódik, az élelmiszerek mértéktelen fogyasztásával jár, emiatt gyorsan kialakuló súlyfelesleget eredményezhet. A bulímia okai pszichoenergetikusak. A pszichoenergikus bulímia az olyan idős gyerekeknél figyelhető meg, akik vagy 6-7 éves korban, vagy a pubertás idején elhíztak, de már életük első hónapjaiban is jó evők voltak.

A falánkság lehet általános, vagy szelektív (gyakran a glükóztartalmú ételekre koncentrálódik). Ezek a gyerekek általában inaktívak, kövérek, erőtlenek, apatikusak, keveset gesztikulálnak, ritkábban vesznek részt közös játékokban, inkább csak nézni szeretik ezeket.
Kevesebb esetben, de előfordul, hogy normális az aktivitásuk, sőt akár hiperaktívak is lehetnek, ilyenkor a játékokban kihasználják a testsúlyukból adódó fizikai erejüket.
A reakciós bulímia bekövetkezhet pszichés trauma: gyász, szülők válása, vagy a családból való elszakadás miatt, illetve krónikus betegség, vagy sebészeti beavatkozás után is.
A neurotikus bulímia a gyermekneurózisokhoz sorolható: polifágia, hétköznapi fóbiás megnyilvánulások (félelmek, rémálmok) jellemzik.

A bulímia és más személyiségproblémák együttesen szélsőséges viselkedési formákat eredményezhetnek:

– A gyermek zsarnokian viselkedik, irányítja a környezetét
– A gyermek tehetetlensége arra kényszeríti az anyát, hogy folyamatosan vele foglalkozzon
– A legkisebb szülői ellenállásra is agresszív ellenkezést tanúsít
A serdülőkori bulímia 4 formáját különbözetjük meg:

1. A 6-7 éves korban induló bulímia a pubertáskorban számottevő elhízáshoz vezet részben a nagyobb energetikai szükségletek miatt, részben a hormonális változások miatt.

2. A családi, hatalmi ellentéteken alapuló bulímia
3. indokolatlan fogyókúra, éhezési periódusok és a bulímiás falánkság periódusainak váltakozása

4. A túlsúlyos fiatal reakciós polifágiája: elhízott külsejétől szenvedve mazochista-tehetetlenségi-, és érzelmi válasz lép fel, úgy érzi, őt nem szeretik,   ezért vigasztalásképpen eszik.

A homeopátiás kezelés változatai
Számos homeopátiás gyógyszer jellemzője magában foglalja a polifágiát, ami felelős lehet a túlsúlyért, vagy éppen ellenkezőleg, kísérheti a soványságot.
E gyógyszerek felírásával nem feltétlenül kell a táplálkozási szokásokat minőségileg megváltoztatni, gyakran csak a mennyiséget kell szabályozni.

A homeopátiás szereket naponta egyszer, kétszer kell adagolni, 9-15 CH potenciában, a hasonlóság mértéke szerint.

Polifágia és elhízás
Antimonium crudum
Ez a gyógyszer minden korosztálynál alkalmazható. A csecsemő sokat eszik, falánk, emésztési zavarai vannak: post-pandriális hasgörcs, böfögés, hányás, felfúvódás. Gyermek- és serdülőkorban a polifágia a felelős a jelentős súlygyarapodásért. Csecsemő- és gyerekkorban arrogáns, ingerlékeny, mogorva viselkedés a jellemző. Az idősebbek is zsémbesek, ingerlékenyek, főleg, ha szemükre vetik az evést. Más klinikai tünet is jelentkezik, legtöbbször emésztési- vagy bőrprobléma (fissura képződés, hiperkeratózisos dermatózis)

Graphites
a gyermek elhízott, erőtlen, arca sápadt, vérszegény. Étvágya averziót mutat különösen az édességekre és a halételekre. Félénkség, székrekedés és bőrproblémák a jellemzőek.

Calcarea carbonica
Már a csecsemő kövér, nagy a hasa és a feje, arca pufók. A ?szép baba? típus is ide tartozhat, aki szépen nő és barátságos mindenkihez. Gyerekkorban és serdülőkorban az elhízás egyértelmű tendenciát utat, a magasság a normál érték alatt van.

Sulfur
A gyermek étvágya változó. Lehet nagyevő, de kisétvágyú is, ám délelőtt 11 óra körül nagyon éhes lesz, és gyengének érzi magát. A gyerek kerekded, kövér és izmos, jól táplált benyomást kelt. Jól érzi magát a bőrében, optimista, vidám, barátságos és kevésbé szorongó. Nyálka-és bőrbetegségekre, valamint allergiára fogékony.

Thuya
Ez a gyógyszer a jól táplálkozó, testes, jó húsban levő gyerekek, serdülők számára ajánlott, akiknél az elhízás csak a törzset érinti, a végtagokat nem.

Capsicum anuum
A gyermek minden kínálkozó lehetőségnél erős kényszert érez az evésre. Főleg a pikáns, fűszeres ételek iránt, amelyekből következik az elhízási hajlam. A problémák súlyosbodnak elköltözéskor, vagy utazáskor.

Polifágia és soványság

Abrotanum
Ez a gyógyszer olyan újszülötteknek ajánlott, akik nehezen nyerik vissza születési súlyukat, kiknek a súlygörbéje nem indul be, de ugyanúgy alkalmazható csecsemőknél és gyerekeknél, ha súlygörbéjük összeomlik vagy stagnál.
Különösen ajánlott lesoványodás (főleg a test alsó részén) esetén, amelynek következménye- a farkaséhség ellenére- hányás, hasmenés.

Natrium muriaticum
A soványság, főleg a test felső-különösen a nyaki-részen ellentétben áll a szolid étvággyal és a heves szomjúságérzettel. Itt a soványságnak több oka van: lehet az alkatból adódó, dehidrációval járó forma, lehet pszichés oka, vagy jelentkezhet hosszú tengerparti tartózkodás idején. Az éhség abnormális só, sózott ételek utáni vággyal párosul. A gyermek szomorú, levert, bátortalan, hajlik az elkeseredésre, könnyen elsírja magát, változó a hangulata. Ingerlékeny, túlérzékeny, türelmetlen az ellentmondással szemben és kedvetlen. Fáradékony, kiegyensúlyozatlan, nehezen tud koncentrálni. E tüneteken kívül fogékony az allergiás-, emésztéses- (obstipál) és bőrbántalmakra. (herpesz, akne, ekcéma, csalánkiütés)

Psorimun
A gyermek étvágya jó, sőt túl nagy, éjszakai falánksággal jár. A szomjúság intenzív, a soványság héha igen jelentős, fontos tényező.

Arsenicum jodatum
A gyermek étvágya kiváló ,ennek ellenére sovány marad. F.O.G.-, allergiás-, bőrbántalmak jellemzik.

Sulfur jodatum
Az étvágya változó, hol falánk, hol alig eszik, délelőtt 11 óra körül gyakran rosszullét lép fel. A viselkedése szintén változó: lehet energikus vagy leterhelt, kapkodó, türelmetlen, legyengült, fáradékony, vagy folyamatosan fáradt. E gyógyszer patológiai célpontja a F.O.G. bántalmak, allergiák, dermatózisok, acetoson hányások.

Jodum
Az étvágya fékezhetetlen, a gyermek bulímiás, az étkezés ténye felszabadítja a fáradékonyság, idegesség alól. Mindemellett sovány kinézetű. A gyermek viselkedése nyugtalan, mozgékony, hiperkinetikus. Sosem nyugodt, midig le kell foglalni. Kisebb erőfeszítésre is kifárad, ami bőséges izzadással jár. Intoleráns a meleggel szemben, folytos a hűvöset keresi.

Phosphorus
Telhetetlen étvágy, éjszakai, vagy röviddel az étkezés utáni evési vággyal.
Abnormális érdeklődés a só, a sózott-, vagy fűszeres ételek iránt.
A hideg vizet nagyon kívánja (kóros esetben a vizet kihányja, mihelyt a gyomorban felmelegedett).

Cina
A gyermek étvágya állandó és kielégíthetetlen étkezések után is. A viselkedés Cinára jellemző problémái jelentkeznek: rosszkedvű, gyanakvó, nem szereti, ha közelednek hozzá, ha megérintik.

Silicea
A gyermek étvágya változó: néha telhetetlen, feltűnő az édesség utáni vágy, máskor anorexikus. Krónikus, gennyes patológiák jellemzik.
Calcarea phosphorica
A gyermek jó étvágyú, folyamatosan enni kér, de étvágya szelektív, preferálja a sózott, pikáns ételeket (főleg a füstölt, fűszerezett felvágottakat).

Argemtum nitricum
Az étvágy jó, sőt falánk. A gyermek túl sovány, túl gyorsan eszik, és főként édességet kíván.

Reakciós polifágiák

Anacardium orientale
Ez a gyógyszer idősebb gyermekeknél, és serdülő-, ifjúkorban ajánlott. Ezek a gyermekek falánkak, gyorsan, bőségesen esznek és ez a szélsőséges étvágy, és falási szenvedély együtt megkönnyebbült érzéshez vezet. Az elért javulás a diszpeptikus zavarokra, az idegi problémákra, fejfájásokra vonatkozik. A betegség tünetei később, az éhségérzettel lépnek fel. Ifjúkorban az intenzív, mértéktelen szellemi munka következtében fáradtság, memóriazavarok, fejfájások jelentkeznek.

Ignatia amara
Olyan serdülőknek ajánlott e gyógyszer, akik idegességből, vagy vizsgadrukk esetén folyamatosan nassolnak.

Pulsatilla
A gyermek étvágya változó, mértéktelenné, bulímiássá is válhat, így sodródik az adipositas felé, az étkezési szokások megváltozásával. Oka: a gyermek szülői befolyás alatt áll, folyamatosan fél az elutasítástól, fél attól, hogy rosszat tesz a szülő ellenében.

Kalium phosphoricum
Az étvágy erős, közvetlenül az étkezés után is fellép. Az éhséget a gyomor ürességének az érzése is kíséri, mely csak evésre enyhül.
Ez a gyógyszer az intenzív szellemi munka következtében, fizikailag kimerülő, levertté váló felnőttek részére is ajánlott.
Részletek a homeopathie pediatrigue/Psychopathologie című könyvből
Szerk: Jacques-Edouard Poncet

Leküzdjük a depressziót homeopátiával!

Kevesebb a fény, rengeteg a bajunk, válság, családi problémák, munkahelyi gondok? Nem csoda, hogy sokan a téli időszakban még inkább szenvednek a depressziótól. Ma már vannak,  akik tudják, nem elég azt mondani: ?Ugyan, szedd össze magad, mit nyavalyogsz!? Ideig-óráig lehetnek jobb szakaszok, de a teljes gyógyulásban csak a szakorvos segít.

Minden harmadik magyar szenved tőle
A WHO adatai szerint (1997) világszerte évente kb. 100 millió embernél alakul ki depresszió. Az alapellátásban megjelenő betegek mintegy 10 százaléka depressziós. Hazánkban enyhén depressziós a lakosság mintegy 27?30 százaléka, a közepesen súlyos/súlyos, orvosi kezelést igénylő esetek aránya pedig 12?13 százalék.1990-ben a depresszió a 4. helyen állt a társadalom és a betegek számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, és várhatóan 2020-ban kerül az első helyre. Ezen felmérések azt is kimutatták, hogy a depressziós betegek jelentős hányada (fele, kétharmada!) nem fordul orvoshoz, mivel nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról, illetve betegségről van szó, és a panaszokat egyértelműen csak kifáradásnak, elfásultságnak, illetve külső negatív életeseménynek tulajdonítják. (www.depresszio.hu )

Immáron tíz éve dolgozom az alapellátásban, figyelve az emberek sorsát, örömeit, tragédiáit. Együtt örülök velük, amikor baba születik, és együtt gyászolok, ha meghal
valaki. Miden ember sorsa egy külön történet, egy személyes hullámvasút, csúcsokkal és hullámvölgyekkel, örök körforgásban. Mégis, a csúcsok kevésbé érnek el hozzám, a hullámvölgyek viszont gyakran.

?Nincs erőm, nincs energiám, mindig kimerült vagyok. Reggel fel sem tudok kelni??
Ahogy közeledik a tél, a fénytelenség, a hideg, ahogy húzódik vissza a természet és az ember önmagába, egyre több a rendelőben a panaszos beteg. Étvágytalanságról vagy falási kényszerről, alvászavarokról, tartós nyugtalanságról vagy éppen ellenkezőleg, tartós fáradtságról beszélnek.

Elkezdjük keresni az okokat. Ha a test állapota nem magyarázza a panaszokat ? bár itt is mindig van tennivaló ?, a lélek feltárása következik. Ha a dolgok mélyére ásunk, előjönnek a démonok: reménytelenség, értéktelenség, koncentrációs és döntési képtelenség, önvád, halálvágy.

Néha bizony nekem is el kell gondolkodnom, mi lenne a legjobb. Milyen súlyos a helyzet?

 

?Tűzoltó szerek? és tartós kedvcsinálók
Számos alkalommal sürgősséggel küldtem beteget a pszichiátriai ambulanciára, mert úgy láttam, csak haladéktalan orvosi beavatkozás menti meg az öngyilkosságtól. Gyógyszerre is a legtöbb esetben szükség van. (A gyógyszereladási listákon nem véletlenül állnak előkelő helyen a különböző altatók, szorongásoldók, hangulatjavítók, antidepresszánsok.) Mindenkinek egyénre szabottan, a megfelelőt kell megtalálni ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás. ?Tűzoltó szerek?, tartós kedvcsinálók ? széles a paletta. Ha homeopátiás megoldást keresünk, a személyre szabottság fokozottan érvényes. Számos kiváló homeopátiás gyógyszer létezik erre a problémára is, ha az összeset fel akarnánk sorolni, kevés lenne a hely, de egy biztos: homeopátiás gyógyszer mellett nyugodtan lehet autót, targoncát vezetni, darut kezelni, szoptatni, vagy vérnyomáscsökkentőt, más gyógyszert szedni anélkül, hogy baj történne.

Mi segíthet még?
Bármit válasszunk, van, ami mindenkinél fontos. A türelem. A depresszió kezelése három?hat hónap, de a betegség hullámzó lefolyású. Elengedhetetlenül fontosak a természetes antidepresszánsok:
? a gyakori fizikai aktivitás;
? a sok friss levegőn tartózkodás;
? a jó társaság;
? a napi és heti rendszerességű pihenés, feltöltődés;
? a meleg színek a lakásban és hangulatjavító illatok
? (narancs, fahéj, fűszeres illatok);
? C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban gazdag
? táplálkozás (esetleg tabletták szedése pluszban),
? citromfűtea, orbáncfűtea fogyasztása.
? Ha a depresszióban szenvedő körül élők látják, hogy neki a saját ereje már nem elég a sötétségből való felkapaszkodáshoz, ők is sokat segíthetnek: felismerik a betegséget, és bátorítják az orvos felkeresésében.

 

Homeopátia a depresszió gyógyításában

Íme pár példa, a szereknél csak a pszichés tüneteket emeltem ki, de tudni kell, hogy a homeopátiás szerválasztásnál sosem elég a magatartásbeli tünet, egyéb jellemzőket is ismerni kell.

Arsenicum albumot választunk annak az embernek, aki szorong, pesszimista, precíz, aprólékos. Fél a betegségektől, gyakran gyógyíthatatlannak tartja magát. Ha megbetegszik, könnyen lefogy.

A Nitricum acidum típus is sokat aggódik az egészségéért, de nem tűri, hogy vigasztalják.

Csakúgy, mint a Sepia (ezt a gyógyszert gyakran alkalmazzuk szülés utáni depresszió kezelésekor), az e csoportba tartozóknál gyakori tünet még a közönyösség, magánykeresés.

Sértődékeny még a Staphysagria vagy a Graphites, mindkettő más-más módon.

Amikor a túlérzékenység a domináló tünet, a szeszélyes, simulékony, sírós Pulsatillát, a hallgatag, teltkarcsú Natrium sulfuricumot, az önbizalom-hiányos Lycopodiumot, vagy az energiahiányos Siliceát választhatjuk.

Idősebbeknél jól jöhet a Kalium carbonicum vagy a Baryta carbonica, menopauza táján a Lachesis.

Kimerült fiatalokon sokat segít a Phosphoricum acidum, lobbanékonyaknak a Phosphorus, túlhajszoltaknak a Nux vomica vagy a Kalium phosphoricum.

Súlyos állapotok esetén az orvos Aurum muriaticumot rendelhet.

 

Dr. Rauth Johanna
belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos

Orrdugulásra, orrfolyásra, tüsszögésre, szemviszketésre homeopátia!

Szénanátha kezelése homeopátiával

Hamarosan nyakunkon a tavaszi pollenszezon, tele vannak az allergológiai rendelések, időpontot már alig lehet kapni, inkább azt javasoljuk: most próbáljanak ki egy új módszert!

Ahogy jön a jó idő, közeleg a tavaszi, kora nyári fű-fa-virág pollenek szezonja is. Egyre többen szenvednek a szénanátha okozta orrfolyástól, szemviszketéstől, tüsszögéstől. Ráadásul az orrdugulás lehetetlenné teszi a nyugodt éjszakai pihenést is.

A múlt héten egy izgatott kismama jelentkezett a rendelőmben, hogy nem tudja, mi lesz vele most, mert nagyon erős a parlagfű-allergiája, de a hagyományos allergia elleni gyógyszerek terhesség alatt nem szedhetők. A segítséget a homeopátiás szerektől várja, amelyeket a gyermeket váróknak és a csecsemőknek, kisgyermekeknek is nyugodtan lehet szedni.

Ezek a panaszok persze mindenkinél hasonlóak lehetnek, tehát bárkinek javasolhatjuk a golyócskák szedését. A tüneti szerek mellé Histaminumot tanácsos adni, amely a szervezetben az allergiás mechanizmust csökkenti, így általánosságban minden szénanáthás tünetet képes enyhíteni.
Alapvető az alkati kezelés
Mivel a szénanátha krónikus betegség, nagyon fontos a beteg úgynevezett alkati kezelése, ami csak az illető egyénre jellemző homeopátiás szer kiválasztását jelenti.
Figyelem: csak homeopátiás orvos végezheti!

Szénanáthánál a tünetek alapján a következő homeopátiás gyógyszerek segítenek:

Tünetek: Reggeli tüsszögés, esti orrdugulással
Homeopátiás szer: Nux vomica

Tünetek: Tüsszögéssel járó bőséges, vizes jellegű orrfolyás, amely felmarja az orrcimpát; hideg, friss levegőre a panaszok csökkennek
Homeopátiás szer: Allium cepa

Tünetek: Bőséges orrfolyással járó orrdugulás, amely szájpadviszketéssel jár, és zárt helyen enyhül
Homeopátiás szer: Sabadilla

Tünetek: Orrdugulás, amelyhez duzzadt orrnyálkahártya és duzzadt szemhéj társul
Homeopátiás szer: Apis

Tünetek: Orrgyöki nyomásérzéssel járó orrdugulás, amely a beteget állandó orrfújásra készteti, de eredménytelenül

Homeopátiás szer: Sticta pulmonaria

Tünetek: Éjjel orrdugulás, nappal orrfolyás
Homeopátiás szer: Pulsatilla

Tünetek: Kínzó szemviszketés, könnyezés
Homeopátiás szer: Euphrasia officinalis

Tünetek: Az allergiás tünetek enyhítésére
Homeopátiás szer: Histaminum

 

Dr. Büki Mária
belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos

Változókori cikluszavarok? Megoldás lehet a homeopátia

Ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a változókor, a menopauza idején el kell viselni a hőhullámokat, a fokozott ingerlékenységet és a gyakori menstruációs problémákat. A homeopátiás orvosok valamennyi tünet enyhítésére ajánlhatnak olyan szereket, amelyeket magasabb vércukor, vérzsír- és koleszterinszint esetén is mellékhatások nélkül szedhetünk.

Hőhullám, vérzészavarok, szabálytalan ciklusok, újra és újra megjelenő fájdalmak? Akár belgyógyászati, akár nőgyógyászati homeopátiás rendelésre indulnak a hölgyek, igen gyakori téma a cikluszavarok miatt fellépő problémák. A 40-50 év közötti nők sokszor panaszkodnak menstruációs gondokról, különösen 45 éves kor után jellemző ez.

A homeopátia segíthet!
Egy olyan esetet szeretnék önök elé tárni, amelyet tanulmányozva mindenki számára összehasonlítható a homeopátiás és a hagyományos kezelés. 45 éves hölgy páciensem szabálytalan ciklusok és vérzések miatt jelentkezett nálam konzultációra. Voltak már korábbi betegségei: szklerózis multiplex miatt kétszer is beutalták kórházba, panaszai fokozódásakor erősebb gyógyszeres kezelést kapott. Emellett stresszfekélyben szenvedett. Három éve már akupunktúrás és homeopátiás kezeléseket is igénybe vett. Évente járt szűrésre nőgyógyászhoz, ahol eddig nem találtak problémát. Tavaly, év elején fellépő szabálytalan ciklusok jelentkeztek nála, a ciklus közepén vérzés lépett fel. A mensese bőségesen jelentkezett, és 8 napig tartott. Gyengének érezte magát, szúró fájdalmak jelentkeztek a jobb kezén és a lábán, mely forró vizes fürdőre javult. A hölgy fázós, csendes, békés, de makacs természet.

Siliceát kapott, ezután rendszeresé és normális mennyiségűvé vált a mensese. Egy év múlva az újból kialakuló erős vérzészavar miatt hagyományos gyógyszereket szedett, eredmény nélkül. Nagyon piros, vérrögökkel járó fájó vérzésre panaszkodott. Kimerült és vérszegény lett. A ciklusa ismét szabályossá és fájdalmatlanná vált a Silicea, Secale cornutum szedése óta. Ekkor azonban az ultrahang-vizsgálat kimutatta, hogy kis, folyadékkal telt ciszta jelent meg a jobb oldali petefészekben, és a méhnyálkahártyája is mérsékelten megvastagodott, a tünetek Thuya szedésére megszűntek.

Phosphorus és China vérzéscsökkentésre
A hölgynek Phosphorust adtam a 3 hónap múlva újra fellépő heves vérzésére, s a vérszegénység ellen Chinát. A vérzés 3 nap múlva megállt. Fél év múlva az előző probléma újból jelentkezett: vérezni kezdett, s a hagyományos gyógyszert szedve az állapota mitsem változott. Az elhúzódó vérzés miatt bevett 1 dózis Phosphorust, s lám: a vérzés a következő napra abbamaradt!

Egy év múlva újabb vérzéses panasz jelentkezett. 1 dózis Phosphorus bevétele után tünetei 2 nap múlva abbamaradtak.
A hölgy könnyen pirulós, mosolygós, nagyon beszédes lett. Abbahagyhatta a hagyományos fájdalomcsillapítók szedését, mivel a másfél év alatt használt homeopátiás szerek csökkentették a szklerózis multiplex okozta tüneteket is. A kezelést folytattuk tovább, a golyócskákat megelőzésként hetente egyszer, három hónapig szedte. Közben mindvégig kontrolláltuk ultrahangvizsgálatokkal, melyek végül negatív eredményt mutattak.
Az akut panaszok megszüntetésére adott homeopátiás gyógyítás tehát remek kiegészítőként működött, természetesen mindehhez fontos a kezelőorvossal együttműködése. Ne adja fel, önnek is sikerülhet!

Dr. Z. I.

Havipanaszok
? Rövid a ciklus, ha a vérzés 25 napra, vagy ennél korábban jelentkezik, ami általában sárgatesthormon-elégtelenség vagy korai ovuláció miatt alakulhat ki. Ha a menstruáció ilyenkor bőséges, krónikus vérszegénység alakulhat ki.
? Menstruációk közti vérzés az ovuláció idején nem feltétlenül kóros, de ki kell vizsgálni.
? Ha a menzesz bőséges és elhúzódó vagy vérzések jelentkeznek, szabályos ciklusok nélkül, szintén kivizsgálás szükséges. Ilyenkor a tünetek egy részében hormonális eltérések okozzák a működésbeli eltéréseket, más esetben szervi eltérések váltják ki a panaszokat. Ez utóbbiakat folyamatosan ellenőrizni kell, illetve szükség szerint meg kell szüntetni (például polipok, endometriózis, tumoros folyamatok).
? 45 éves kor után mind gyakoribbak az átmeneti menstruációsciklus-leállások, azaz a menses egy vagy több hónapig kimarad. A szabályos időre jelentkező, illetve hosszabb ciklusok váltakozása a klimax egyik jele. Persze mindig gondolni kell késői terhesség lehetőségére is!

Homeopátiás elsősegélydoboz a vakációra

Jaj, anya, lehorzsoltam a lábam!

Az ön gyereke hogyan tölti a szünidőt? Táborban, a nagyinál falun, netán ?kulcsos gyerekként? a lakótelepen, vagy a barátaival ?lóg? a legtöbbet? Akárhogy is alakul, érdemes mielőbb beszerezni a segítséget. A kis golyók év közben is használtak a megfázásokkor, most pedig gyorsan bevethetjük őket, ha valami baj történik.

A vakáció minden gyerek álma. Végre élvezhetik a szabadságot, a jó időt, és persze azt csinálhatnak, amit akarnak – legalábbis bizonyos keretek között. Sajnos azonban kisebb-nagyobb balesetek is bekövetkezhetnek. Ilyenkor a könnyebb, lazább ruházat miatt a lábon, karon számos kék folt, seb keletkezhet.
Minden háztartásban alapvető, hogy sebfertőtlenítő szer, kötszer, sebtapasz legyen otthon ? sőt, táborozni készülő gyermekeinknek is érdemes egy kis ?csomagot? összeállítani. Emellett praktikus, ha ?homeopátiás elsősegélydobozunkat? feltöltjük.

Vérzéscsökkentő Arnica, sokkot oldó Aconitum
Bármilyen is a sérülés, szó szerint az ?első segély? mindig az Arnica montana golyócska legyen. Csökkenti az esetleges vérzést, a fájdalmat és a sérülés körüli duzzanatot. A vérömlenyek az Arnica használata mellett jóval hamarabb felszívódnak, nem lesznek sokáig fájdalmasak.
Ha nagy az ijedség, akkor a balesetet szenvedett csemetének és a látványtól megriadó szülőnek egyaránt jó hatású a sokk miatt egy adag Aconitum. Enyhíti, megszünteti az ijedség okozta pánik tüneteit.
Amennyiben horzsolás, hámsérülés történt, akkor a Calendula golyócskák alacsony potenciában, naponta többször alkalmazva gyorsítják a gyógyulást, enyhítik a nagyon kellemetlen fájdalmat, és gátolják a seb felülfertőződését. Egyéb sérüléseknél is, ha fertőzésveszély áll fenn, napi egy adag Hepar sulfur megakadályozza a seb befertőződését.
Ficamra Ruta, vágott sebre Staphysagria
Szúrt sérüléseknél Ledum palustrét adjunk, mely szintén jó hatású a fájdalomra, és gyorsítja a gyógyulást. Rovarcsípéseknél szintén alkalmazandó, hiszen azok is ?szúrt sebek?.

Vágott, metszett sebeknél (üvegcserép, kés, fűszál, nád ejtette vágás) Staphysagriát adjunk! Így a heggyógyulás hamar lezajlik, épphogy csak látható sebvonal marad. Akkor is alkalmazhatjuk, ha netán sebészeti ellátás, sebvarrás vált szükségessé. Amennyiben ideget ért a sérülés, akkor semmiképpen nem kerülhető el az orvosi ellátás, de a regenerációt akkor is serkenthetjük Hypericum perforatum adásával, a teljes gyógyulásig alkalmazva.

Rándulás, ficam esetén a Ruta graveolenst alacsony potenciában, rögtön elsősegélyként kell alkalmazni az inakra kifejtett hatása miatt, emellett az Arnica és a Rhus toxicodendron is szükséges. Amennyiben az ilyenkor fellépő duzzanat hideg borogatásra enyhülő fájdalommal jár, ki kell egészíteni a terápiát Apis mellificával, ha pedig a teljes nyugalom, mozdulatlanság tesz jót a sérült területnek, akkor Bryoniával is.

Gyorsabban forr össze a csont Siliceával
Ha törés is bekövetkezik, akkor a ficamnál említett szerek mellett ? hiszen mindig sérül lágy rész is ? a csontvégek összeforrását segíteni fogja a Calcium phosphoricum, Symphytum és Silicea adagolása. Ezeket mindaddig kell szedni, amíg a gipszkötés ideje tart.
Amikor állat harapta, sebezte meg a gyermeket, a Ledum palustre, Arnica és Hepar sulfur az adandó szerek ? rögtön elsősegélyként és terápiában is, a teljes gyógyulásig.
Dr. Németh Zsuzsanna
csecsemő- és gyermekgyógyász, homeopátiás orvos
info@doktorneni.hu