Homeopátiás elsősegélydoboz a vakációra

Jaj, anya, lehorzsoltam a lábam!

Az ön gyereke hogyan tölti a szünidőt? Táborban, a nagyinál falun, netán ?kulcsos gyerekként? a lakótelepen, vagy a barátaival ?lóg? a legtöbbet? Akárhogy is alakul, érdemes mielőbb beszerezni a segítséget. A kis golyók év közben is használtak a megfázásokkor, most pedig gyorsan bevethetjük őket, ha valami baj történik.

A vakáció minden gyerek álma. Végre élvezhetik a szabadságot, a jó időt, és persze azt csinálhatnak, amit akarnak – legalábbis bizonyos keretek között. Sajnos azonban kisebb-nagyobb balesetek is bekövetkezhetnek. Ilyenkor a könnyebb, lazább ruházat miatt a lábon, karon számos kék folt, seb keletkezhet.
Minden háztartásban alapvető, hogy sebfertőtlenítő szer, kötszer, sebtapasz legyen otthon ? sőt, táborozni készülő gyermekeinknek is érdemes egy kis ?csomagot? összeállítani. Emellett praktikus, ha ?homeopátiás elsősegélydobozunkat? feltöltjük.

Vérzéscsökkentő Arnica, sokkot oldó Aconitum
Bármilyen is a sérülés, szó szerint az ?első segély? mindig az Arnica montana golyócska legyen. Csökkenti az esetleges vérzést, a fájdalmat és a sérülés körüli duzzanatot. A vérömlenyek az Arnica használata mellett jóval hamarabb felszívódnak, nem lesznek sokáig fájdalmasak.
Ha nagy az ijedség, akkor a balesetet szenvedett csemetének és a látványtól megriadó szülőnek egyaránt jó hatású a sokk miatt egy adag Aconitum. Enyhíti, megszünteti az ijedség okozta pánik tüneteit.
Amennyiben horzsolás, hámsérülés történt, akkor a Calendula golyócskák alacsony potenciában, naponta többször alkalmazva gyorsítják a gyógyulást, enyhítik a nagyon kellemetlen fájdalmat, és gátolják a seb felülfertőződését. Egyéb sérüléseknél is, ha fertőzésveszély áll fenn, napi egy adag Hepar sulfur megakadályozza a seb befertőződését.
Ficamra Ruta, vágott sebre Staphysagria
Szúrt sérüléseknél Ledum palustrét adjunk, mely szintén jó hatású a fájdalomra, és gyorsítja a gyógyulást. Rovarcsípéseknél szintén alkalmazandó, hiszen azok is ?szúrt sebek?.

Vágott, metszett sebeknél (üvegcserép, kés, fűszál, nád ejtette vágás) Staphysagriát adjunk! Így a heggyógyulás hamar lezajlik, épphogy csak látható sebvonal marad. Akkor is alkalmazhatjuk, ha netán sebészeti ellátás, sebvarrás vált szükségessé. Amennyiben ideget ért a sérülés, akkor semmiképpen nem kerülhető el az orvosi ellátás, de a regenerációt akkor is serkenthetjük Hypericum perforatum adásával, a teljes gyógyulásig alkalmazva.

Rándulás, ficam esetén a Ruta graveolenst alacsony potenciában, rögtön elsősegélyként kell alkalmazni az inakra kifejtett hatása miatt, emellett az Arnica és a Rhus toxicodendron is szükséges. Amennyiben az ilyenkor fellépő duzzanat hideg borogatásra enyhülő fájdalommal jár, ki kell egészíteni a terápiát Apis mellificával, ha pedig a teljes nyugalom, mozdulatlanság tesz jót a sérült területnek, akkor Bryoniával is.

Gyorsabban forr össze a csont Siliceával
Ha törés is bekövetkezik, akkor a ficamnál említett szerek mellett ? hiszen mindig sérül lágy rész is ? a csontvégek összeforrását segíteni fogja a Calcium phosphoricum, Symphytum és Silicea adagolása. Ezeket mindaddig kell szedni, amíg a gipszkötés ideje tart.
Amikor állat harapta, sebezte meg a gyermeket, a Ledum palustre, Arnica és Hepar sulfur az adandó szerek ? rögtön elsősegélyként és terápiában is, a teljes gyógyulásig.
Dr. Németh Zsuzsanna
csecsemő- és gyermekgyógyász, homeopátiás orvos
info@doktorneni.hu