Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: Az influenza

Influenza
Mi jellemző a betegségre?

Jellegzetes tünete a száraz köhögés, levertség, magas láz, végtagfájdalmak, s ezeket kísérheti tüsszögés, orrdugulás is.

Mennyi ideig tart?
Kezelés nélkül általában 1 hét alatt szűnnek nincs rá. Sajnos megtörténik, hogy szövődmények alakulnak ki, ez lehet arcüreggyulladás, légcsőhurut, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás. Még manapság is előfordulnak halálos esetek a szövődmények miatt. Homeopátiás kezeléssel viszont le tudjuk rövidíteni a betegséget 2?4 napra, és a szövődmények kialakulását meg tudjuk előzni.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
A száraz köhögésre hat a Sticta pulmonaria, ha az orrdugulást az orrgyökben fájdalomérzet is kíséri; ha éjjel vagy hideg levegőjű szobában erősödik a köhögés, ülő testhelyzetben pedig javul. Karcolásérzés is lehet a légcsőben.

Bryoniát adhatunk, ha a fokozatosan emelkedő láz mellett feltűnő tünet, hogy a legkisebb mozdulat is fájdalmas köhögést vált ki, például az ágyban fekvésből felülve már elkezd hevesen köhögni valaki. Emiatt a beteg gyakran kívánja a fekvést, a mozdulatlanságot. Az izomfájdalmakat is jól csökkenti e szer. Jellemző még, hogy erős szomjúságérzet és izzadás lép fel a lázas állapot alatt.

Drosera javasolható akkor, ha nevetés vagy beszéd váltja ki a száraz köhögőrohamot napközben, netán, ha a beteg szinte egész éjjel, fekve, rohamokban, görcsösen köhög, nem is ébred fel teljesen a köhögésekre. Társulhat sípoló köhögéssel, bordatáji vagy hasi fájdalmakról is panaszkodhat az ágyban fekvő, a sok köhögés miatt. A fájdalom kéznyomásra javul.

Belladonnát adhatunk a betegnek, ha magas a láz és ingadozó, a köhögés görcsös, a száj és a torok száraz. Emiatt szomjas az influenzás, a meleg teát kívánja, és jólesik, ha sállal betakarják a torkát.

Dr. Zarándi Ildikó