Hogyan csökkentsük a magas lázat homeopátiával?

Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a lázzal járó betegségek kezelésének első lépése a láz csökkentése. A természetes, ősidők óta ismert módszerek mellett ebben kiválóan támogat minket a homeopátia.

Télen, a nedves, ködös időben gyakoriak a különféle bakteriális és vírusfertőzések okozta megbetegedések, alsó és felső légúti hurutok, felfázások. Sokszor ezek előjele a láz megjelenése lehet.

 

Hőemelkedés vagy láz?
Jó tudni, hogy a láz csak a szervezet reakciója, nem jellegzetes a betegségre. Ha a hőmérséklet 37,5 és 38 °C közötti, akkor hőemelkedésről, 39 °C-ig közepes, 39 és 40 °C között magas, 40 °C felett nagyon magas lázról beszélünk, ami már életet is veszélyeztethet.

Vannak alacsony alap-hőmérsékletű emberek is, náluk a közepes láz is súlyosabb általános állapotot eredményezhet, míg a magasabb alaphőjű felnőtteknél, gyerekeknél akár 39 °C-os láznál sem vesszük észre, hogy levertebbek, elesettebbek lennének.

A lázzal együtt jár a pulzus- és a légzésszám emelkedése is. Hirtelen, nagyfokú hőmérséklet-emelkedés előtt gyakran jelentkezik hidegrázás, borzongás. Csillapítása akkor szükséges, ha a láz magas vagy a közérzetet rontja. (Ma egyébként vannak olyan orvosi irányzatok is, hogy csak magas láz esetén kell a hőmérsékletet csökkenteni ? 39 °C felett ?, mert a láz a szervezet gyógyító mechanizmusának része.)

 

Stresszre is jelentkezhet
A hőmérsékletet hónaljban, végbélben vagy szájban mérhetjük. A szájüreg hőmérséklete kb. 0,3?0,5 °C-kal, a végbél hőmérséklete 0,5?1,0 °C-kal magasabb a hónaljban mértnél.
Érzékenyebb idegrendszerű gyermekek, felnőttek a különféle stressz, izgalom, szorongás hatására is belázasodhatnak. Ilyenkor a lázcsillapító nem használ, viszont enyhe nyugtató hatására -SEDATIF PC – gyorsan enyhül a láz, csökken a testhőmérséklet.

 

Melyik homeopátiás szert válasszuk?
A láz csillapítására több homeopátiás szert is alkalmazhatunk. A szer kiválasztása a láz típusa (hirtelen vagy lassan emelkedő, egyenletes vagy hullámzó) a beteg külseje (kipirult, verejtékes), viselkedése (például levert, nyugtalan) alapján történik.

Ha a láz hirtelen, borzongással jelentkezik lehűlés, hideg hatására, és a bőr száraz, piros, a beteg nagyon szomjas, izgatott, nyugtalan, szorong, panaszai romolhatnak éjfél körül, és javulnak a verejtékezésre, a választandó gyógyszerünk az Aconitum. Jól alkalmazhatjuk például hideg szél és eső következtében fellépő meghűléseknél.

Belladonnát szedjünk, ha a lázat verejtékezés, szapora szívműködés, fényre, zajra fokozódó lüktető fejfájás, esetleg lázgörcs kíséri. A Belladonnával a visszatérő lázgörcsöket is megelőzhetjük.

Ha gyermekünk lázas betegsége rózsaszínes, égő, szúró fájdalommal járó, duzzadt kiütésekkel, vizenyős elváltozásokkal társul, amelyek enyhülnek hideg borogatásra, adjunk neki Apist. Jellemző, hogy ilyenkor nem szomjas a kis beteg. Ez a szer például a kiütéssel járó gyermekbetegségek, napszúrás esetén jöhet szóba.

Arsenicum albumot javasolunk annak a betegnek, akinek a lázát égő fájdalom, bűzös váladékozás, fázékonyság, szorongás kíséri. A tünetek javulnak melegre, meleg ételre, italra, például heveny húgyúti, gyomor-bél rendszeri fertőzéseknél.

Bryoniát adjunk annak a nyugalomra, mozdulatlanságra vágyó betegnek, akinek a láza lassan emelkedik, szomjas, levert, és állapota a legkisebb mozgásra romlik, például a hörghurutnál, influenzánál mozgásra fokozódó köhögés, láz esetén.

Ha ellenben a lázas páciens fájdalmai mozgásra, melegre javulnak, ajkán a láz hatására gyakran herpesz látható, Rhus toxicodendron a javasolt gyógyszer.

Amennyiben a láz teljes kimerültséggel, remegéssel, nagyfokú összetörtségérzettel, fejfájással, látászavarral jár, Gelsemium szedése javasolt.

Fokozatosan emelkedő, nem túl magas lázzal, orrvérzéssel, száraz, görcsös, időnként vércsíkos váladékos köhögéssel járó légcsőhurutnál vagy fülfájásnál Ferrum phosphoricumot ajánlatos bevenni.

Dr. Buki Mária
háziorvos, belgyógyász,
homeopátiás orvos