Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: A torokgyulladás

Torokgyulladás
Mi jellemző rá?

Kezdetben a torokban nyeléskor kaparó érzés lép fel, mely hamar fájdalommá változik, lehet szúró, égő jellegű, vagy a fülekbe sugárzó is. A torok és a mandulák vörössé, duzzadttá válnak. Ha fehér tüszők jelennek meg, ez tüszős mandulagyulladásra utal, mellyel orvoshoz kell fordulni, hiszen ilyenkor már bakteriális fertőzésről van szó. Van, hogy szükségessé válik az antibiotikus kezelés, mellette is lehet szedni homeopátiás szereket, nem zavarják egymás hatását, viszont jobban elősegítik a gyógyulást.

Mennyi ideig tarthat?
Jó esetben 3?4 nap alatt elmúlnak a tünetek, de 1?2 hétig is elhúzódhat a folyamat, s ilyenkor az egyéb szövődmények (tüdő-, mellhártyagyulladás) kialakulásának esélye is megnő.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
A kezdeti fázis száraz köhögéssel indul, ezért a Belladonna jó választás, mert a köhögés ellen és a gyulladás csökkentésére is hatásos. Az éjszaka folyamán többször fellépő, szaggatott száraz köhögés ellen a Droserát adjuk a betegnek.

Ha a beteg hajnalban felébred, és szárazon köhög, nehézlégzése van, vigyük orvoshoz. Ekkor Arsenicum album golyócskával segíthetünk még.

Nappali nem jellegzetes köhögés, éjjeli verítékezés, lázas állapot enyhítésére a Mercurius solubilis kiváló hatású. Gyakran a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, amit a beteg panaszol is, hiszen enyhe nyelési nehézséget okozhat. A köhögés 2?3 nap alatt hurutossá válik, ekkor sokszor a Pulsatilla a legjobb választás. A köpet színe reggel sárga, nappal időnként köhög a beteg, este, lefekvéskor viszont pár percig száraz köhögés kapja el.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos