Változókori cikluszavarok? Megoldás lehet a homeopátia

Ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a változókor, a menopauza idején el kell viselni a hőhullámokat, a fokozott ingerlékenységet és a gyakori menstruációs problémákat. A homeopátiás orvosok valamennyi tünet enyhítésére ajánlhatnak olyan szereket, amelyeket magasabb vércukor, vérzsír- és koleszterinszint esetén is mellékhatások nélkül szedhetünk.

Hőhullám, vérzészavarok, szabálytalan ciklusok, újra és újra megjelenő fájdalmak? Akár belgyógyászati, akár nőgyógyászati homeopátiás rendelésre indulnak a hölgyek, igen gyakori téma a cikluszavarok miatt fellépő problémák. A 40-50 év közötti nők sokszor panaszkodnak menstruációs gondokról, különösen 45 éves kor után jellemző ez.

A homeopátia segíthet!
Egy olyan esetet szeretnék önök elé tárni, amelyet tanulmányozva mindenki számára összehasonlítható a homeopátiás és a hagyományos kezelés. 45 éves hölgy páciensem szabálytalan ciklusok és vérzések miatt jelentkezett nálam konzultációra. Voltak már korábbi betegségei: szklerózis multiplex miatt kétszer is beutalták kórházba, panaszai fokozódásakor erősebb gyógyszeres kezelést kapott. Emellett stresszfekélyben szenvedett. Három éve már akupunktúrás és homeopátiás kezeléseket is igénybe vett. Évente járt szűrésre nőgyógyászhoz, ahol eddig nem találtak problémát. Tavaly, év elején fellépő szabálytalan ciklusok jelentkeztek nála, a ciklus közepén vérzés lépett fel. A mensese bőségesen jelentkezett, és 8 napig tartott. Gyengének érezte magát, szúró fájdalmak jelentkeztek a jobb kezén és a lábán, mely forró vizes fürdőre javult. A hölgy fázós, csendes, békés, de makacs természet.

Siliceát kapott, ezután rendszeresé és normális mennyiségűvé vált a mensese. Egy év múlva az újból kialakuló erős vérzészavar miatt hagyományos gyógyszereket szedett, eredmény nélkül. Nagyon piros, vérrögökkel járó fájó vérzésre panaszkodott. Kimerült és vérszegény lett. A ciklusa ismét szabályossá és fájdalmatlanná vált a Silicea, Secale cornutum szedése óta. Ekkor azonban az ultrahang-vizsgálat kimutatta, hogy kis, folyadékkal telt ciszta jelent meg a jobb oldali petefészekben, és a méhnyálkahártyája is mérsékelten megvastagodott, a tünetek Thuya szedésére megszűntek.

Phosphorus és China vérzéscsökkentésre
A hölgynek Phosphorust adtam a 3 hónap múlva újra fellépő heves vérzésére, s a vérszegénység ellen Chinát. A vérzés 3 nap múlva megállt. Fél év múlva az előző probléma újból jelentkezett: vérezni kezdett, s a hagyományos gyógyszert szedve az állapota mitsem változott. Az elhúzódó vérzés miatt bevett 1 dózis Phosphorust, s lám: a vérzés a következő napra abbamaradt!

Egy év múlva újabb vérzéses panasz jelentkezett. 1 dózis Phosphorus bevétele után tünetei 2 nap múlva abbamaradtak.
A hölgy könnyen pirulós, mosolygós, nagyon beszédes lett. Abbahagyhatta a hagyományos fájdalomcsillapítók szedését, mivel a másfél év alatt használt homeopátiás szerek csökkentették a szklerózis multiplex okozta tüneteket is. A kezelést folytattuk tovább, a golyócskákat megelőzésként hetente egyszer, három hónapig szedte. Közben mindvégig kontrolláltuk ultrahangvizsgálatokkal, melyek végül negatív eredményt mutattak.
Az akut panaszok megszüntetésére adott homeopátiás gyógyítás tehát remek kiegészítőként működött, természetesen mindehhez fontos a kezelőorvossal együttműködése. Ne adja fel, önnek is sikerülhet!

Dr. Z. I.

Havipanaszok
? Rövid a ciklus, ha a vérzés 25 napra, vagy ennél korábban jelentkezik, ami általában sárgatesthormon-elégtelenség vagy korai ovuláció miatt alakulhat ki. Ha a menstruáció ilyenkor bőséges, krónikus vérszegénység alakulhat ki.
? Menstruációk közti vérzés az ovuláció idején nem feltétlenül kóros, de ki kell vizsgálni.
? Ha a menzesz bőséges és elhúzódó vagy vérzések jelentkeznek, szabályos ciklusok nélkül, szintén kivizsgálás szükséges. Ilyenkor a tünetek egy részében hormonális eltérések okozzák a működésbeli eltéréseket, más esetben szervi eltérések váltják ki a panaszokat. Ez utóbbiakat folyamatosan ellenőrizni kell, illetve szükség szerint meg kell szüntetni (például polipok, endometriózis, tumoros folyamatok).
? 45 éves kor után mind gyakoribbak az átmeneti menstruációsciklus-leállások, azaz a menses egy vagy több hónapig kimarad. A szabályos időre jelentkező, illetve hosszabb ciklusok váltakozása a klimax egyik jele. Persze mindig gondolni kell késői terhesség lehetőségére is!