Bulímia kezelése homeopátiával

A bulímia (a túlevők éhezése) a táplálkozási szokások olyan zavara, amikor a pszichés egyensúly felbomlása miatt folyamatos éhezési állapot alakul ki. Meg kell különböztetnünk ettől a polifágiát, a mikor az abnormálisan megnövekedett étvágy miatt lép fel a túlzott táplálkozás.

Klinikai változatok:
A polifágia jellemzője a mértéktelen evési vágy, az evés viszont nem vezet jóllakottsághoz. Kialakulása függ a gyerek környezetétől és az örökletes hajlamoktól. Serdülő gyermekeknél a polifágia kiváltódhat a hízási-növedekési időszakban, vagy felléphet a rendszeres sporttevékenység következtében megnőtt étvágy miatt.

Megszokásos polifágiáról beszélünk, ha az alany a családi táplálkozási szokások miatt alkati fogékonysággal rendelkezik. A klinikum és a pszichológiai kutatások alapján nem lehet közös származást felfedezni a bulímia és a polifágia között. A bulímia lehet korai, vagy késői, de csak fiatal korban fordul elő, szemben a polifágiával.

A bulímia túlzott éhségérzetből adódik, az élelmiszerek mértéktelen fogyasztásával jár, emiatt gyorsan kialakuló súlyfelesleget eredményezhet. A bulímia okai pszichoenergetikusak. A pszichoenergikus bulímia az olyan idős gyerekeknél figyelhető meg, akik vagy 6-7 éves korban, vagy a pubertás idején elhíztak, de már életük első hónapjaiban is jó evők voltak.

A falánkság lehet általános, vagy szelektív (gyakran a glükóztartalmú ételekre koncentrálódik). Ezek a gyerekek általában inaktívak, kövérek, erőtlenek, apatikusak, keveset gesztikulálnak, ritkábban vesznek részt közös játékokban, inkább csak nézni szeretik ezeket.
Kevesebb esetben, de előfordul, hogy normális az aktivitásuk, sőt akár hiperaktívak is lehetnek, ilyenkor a játékokban kihasználják a testsúlyukból adódó fizikai erejüket.
A reakciós bulímia bekövetkezhet pszichés trauma: gyász, szülők válása, vagy a családból való elszakadás miatt, illetve krónikus betegség, vagy sebészeti beavatkozás után is.
A neurotikus bulímia a gyermekneurózisokhoz sorolható: polifágia, hétköznapi fóbiás megnyilvánulások (félelmek, rémálmok) jellemzik.

A bulímia és más személyiségproblémák együttesen szélsőséges viselkedési formákat eredményezhetnek:

– A gyermek zsarnokian viselkedik, irányítja a környezetét
– A gyermek tehetetlensége arra kényszeríti az anyát, hogy folyamatosan vele foglalkozzon
– A legkisebb szülői ellenállásra is agresszív ellenkezést tanúsít
A serdülőkori bulímia 4 formáját különbözetjük meg:

1. A 6-7 éves korban induló bulímia a pubertáskorban számottevő elhízáshoz vezet részben a nagyobb energetikai szükségletek miatt, részben a hormonális változások miatt.

2. A családi, hatalmi ellentéteken alapuló bulímia
3. indokolatlan fogyókúra, éhezési periódusok és a bulímiás falánkság periódusainak váltakozása

4. A túlsúlyos fiatal reakciós polifágiája: elhízott külsejétől szenvedve mazochista-tehetetlenségi-, és érzelmi válasz lép fel, úgy érzi, őt nem szeretik,   ezért vigasztalásképpen eszik.

A homeopátiás kezelés változatai
Számos homeopátiás gyógyszer jellemzője magában foglalja a polifágiát, ami felelős lehet a túlsúlyért, vagy éppen ellenkezőleg, kísérheti a soványságot.
E gyógyszerek felírásával nem feltétlenül kell a táplálkozási szokásokat minőségileg megváltoztatni, gyakran csak a mennyiséget kell szabályozni.

A homeopátiás szereket naponta egyszer, kétszer kell adagolni, 9-15 CH potenciában, a hasonlóság mértéke szerint.

Polifágia és elhízás
Antimonium crudum
Ez a gyógyszer minden korosztálynál alkalmazható. A csecsemő sokat eszik, falánk, emésztési zavarai vannak: post-pandriális hasgörcs, böfögés, hányás, felfúvódás. Gyermek- és serdülőkorban a polifágia a felelős a jelentős súlygyarapodásért. Csecsemő- és gyerekkorban arrogáns, ingerlékeny, mogorva viselkedés a jellemző. Az idősebbek is zsémbesek, ingerlékenyek, főleg, ha szemükre vetik az evést. Más klinikai tünet is jelentkezik, legtöbbször emésztési- vagy bőrprobléma (fissura képződés, hiperkeratózisos dermatózis)

Graphites
a gyermek elhízott, erőtlen, arca sápadt, vérszegény. Étvágya averziót mutat különösen az édességekre és a halételekre. Félénkség, székrekedés és bőrproblémák a jellemzőek.

Calcarea carbonica
Már a csecsemő kövér, nagy a hasa és a feje, arca pufók. A ?szép baba? típus is ide tartozhat, aki szépen nő és barátságos mindenkihez. Gyerekkorban és serdülőkorban az elhízás egyértelmű tendenciát utat, a magasság a normál érték alatt van.

Sulfur
A gyermek étvágya változó. Lehet nagyevő, de kisétvágyú is, ám délelőtt 11 óra körül nagyon éhes lesz, és gyengének érzi magát. A gyerek kerekded, kövér és izmos, jól táplált benyomást kelt. Jól érzi magát a bőrében, optimista, vidám, barátságos és kevésbé szorongó. Nyálka-és bőrbetegségekre, valamint allergiára fogékony.

Thuya
Ez a gyógyszer a jól táplálkozó, testes, jó húsban levő gyerekek, serdülők számára ajánlott, akiknél az elhízás csak a törzset érinti, a végtagokat nem.

Capsicum anuum
A gyermek minden kínálkozó lehetőségnél erős kényszert érez az evésre. Főleg a pikáns, fűszeres ételek iránt, amelyekből következik az elhízási hajlam. A problémák súlyosbodnak elköltözéskor, vagy utazáskor.

Polifágia és soványság

Abrotanum
Ez a gyógyszer olyan újszülötteknek ajánlott, akik nehezen nyerik vissza születési súlyukat, kiknek a súlygörbéje nem indul be, de ugyanúgy alkalmazható csecsemőknél és gyerekeknél, ha súlygörbéjük összeomlik vagy stagnál.
Különösen ajánlott lesoványodás (főleg a test alsó részén) esetén, amelynek következménye- a farkaséhség ellenére- hányás, hasmenés.

Natrium muriaticum
A soványság, főleg a test felső-különösen a nyaki-részen ellentétben áll a szolid étvággyal és a heves szomjúságérzettel. Itt a soványságnak több oka van: lehet az alkatból adódó, dehidrációval járó forma, lehet pszichés oka, vagy jelentkezhet hosszú tengerparti tartózkodás idején. Az éhség abnormális só, sózott ételek utáni vággyal párosul. A gyermek szomorú, levert, bátortalan, hajlik az elkeseredésre, könnyen elsírja magát, változó a hangulata. Ingerlékeny, túlérzékeny, türelmetlen az ellentmondással szemben és kedvetlen. Fáradékony, kiegyensúlyozatlan, nehezen tud koncentrálni. E tüneteken kívül fogékony az allergiás-, emésztéses- (obstipál) és bőrbántalmakra. (herpesz, akne, ekcéma, csalánkiütés)

Psorimun
A gyermek étvágya jó, sőt túl nagy, éjszakai falánksággal jár. A szomjúság intenzív, a soványság héha igen jelentős, fontos tényező.

Arsenicum jodatum
A gyermek étvágya kiváló ,ennek ellenére sovány marad. F.O.G.-, allergiás-, bőrbántalmak jellemzik.

Sulfur jodatum
Az étvágya változó, hol falánk, hol alig eszik, délelőtt 11 óra körül gyakran rosszullét lép fel. A viselkedése szintén változó: lehet energikus vagy leterhelt, kapkodó, türelmetlen, legyengült, fáradékony, vagy folyamatosan fáradt. E gyógyszer patológiai célpontja a F.O.G. bántalmak, allergiák, dermatózisok, acetoson hányások.

Jodum
Az étvágya fékezhetetlen, a gyermek bulímiás, az étkezés ténye felszabadítja a fáradékonyság, idegesség alól. Mindemellett sovány kinézetű. A gyermek viselkedése nyugtalan, mozgékony, hiperkinetikus. Sosem nyugodt, midig le kell foglalni. Kisebb erőfeszítésre is kifárad, ami bőséges izzadással jár. Intoleráns a meleggel szemben, folytos a hűvöset keresi.

Phosphorus
Telhetetlen étvágy, éjszakai, vagy röviddel az étkezés utáni evési vággyal.
Abnormális érdeklődés a só, a sózott-, vagy fűszeres ételek iránt.
A hideg vizet nagyon kívánja (kóros esetben a vizet kihányja, mihelyt a gyomorban felmelegedett).

Cina
A gyermek étvágya állandó és kielégíthetetlen étkezések után is. A viselkedés Cinára jellemző problémái jelentkeznek: rosszkedvű, gyanakvó, nem szereti, ha közelednek hozzá, ha megérintik.

Silicea
A gyermek étvágya változó: néha telhetetlen, feltűnő az édesség utáni vágy, máskor anorexikus. Krónikus, gennyes patológiák jellemzik.
Calcarea phosphorica
A gyermek jó étvágyú, folyamatosan enni kér, de étvágya szelektív, preferálja a sózott, pikáns ételeket (főleg a füstölt, fűszerezett felvágottakat).

Argemtum nitricum
Az étvágy jó, sőt falánk. A gyermek túl sovány, túl gyorsan eszik, és főként édességet kíván.

Reakciós polifágiák

Anacardium orientale
Ez a gyógyszer idősebb gyermekeknél, és serdülő-, ifjúkorban ajánlott. Ezek a gyermekek falánkak, gyorsan, bőségesen esznek és ez a szélsőséges étvágy, és falási szenvedély együtt megkönnyebbült érzéshez vezet. Az elért javulás a diszpeptikus zavarokra, az idegi problémákra, fejfájásokra vonatkozik. A betegség tünetei később, az éhségérzettel lépnek fel. Ifjúkorban az intenzív, mértéktelen szellemi munka következtében fáradtság, memóriazavarok, fejfájások jelentkeznek.

Ignatia amara
Olyan serdülőknek ajánlott e gyógyszer, akik idegességből, vagy vizsgadrukk esetén folyamatosan nassolnak.

Pulsatilla
A gyermek étvágya változó, mértéktelenné, bulímiássá is válhat, így sodródik az adipositas felé, az étkezési szokások megváltozásával. Oka: a gyermek szülői befolyás alatt áll, folyamatosan fél az elutasítástól, fél attól, hogy rosszat tesz a szülő ellenében.

Kalium phosphoricum
Az étvágy erős, közvetlenül az étkezés után is fellép. Az éhséget a gyomor ürességének az érzése is kíséri, mely csak evésre enyhül.
Ez a gyógyszer az intenzív szellemi munka következtében, fizikailag kimerülő, levertté váló felnőttek részére is ajánlott.
Részletek a homeopathie pediatrigue/Psychopathologie című könyvből
Szerk: Jacques-Edouard Poncet