Leküzdjük a depressziót homeopátiával!

Kevesebb a fény, rengeteg a bajunk, válság, családi problémák, munkahelyi gondok? Nem csoda, hogy sokan a téli időszakban még inkább szenvednek a depressziótól. Ma már vannak,  akik tudják, nem elég azt mondani: ?Ugyan, szedd össze magad, mit nyavalyogsz!? Ideig-óráig lehetnek jobb szakaszok, de a teljes gyógyulásban csak a szakorvos segít.

Minden harmadik magyar szenved tőle
A WHO adatai szerint (1997) világszerte évente kb. 100 millió embernél alakul ki depresszió. Az alapellátásban megjelenő betegek mintegy 10 százaléka depressziós. Hazánkban enyhén depressziós a lakosság mintegy 27?30 százaléka, a közepesen súlyos/súlyos, orvosi kezelést igénylő esetek aránya pedig 12?13 százalék.1990-ben a depresszió a 4. helyen állt a társadalom és a betegek számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, és várhatóan 2020-ban kerül az első helyre. Ezen felmérések azt is kimutatták, hogy a depressziós betegek jelentős hányada (fele, kétharmada!) nem fordul orvoshoz, mivel nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról, illetve betegségről van szó, és a panaszokat egyértelműen csak kifáradásnak, elfásultságnak, illetve külső negatív életeseménynek tulajdonítják. (www.depresszio.hu )

Immáron tíz éve dolgozom az alapellátásban, figyelve az emberek sorsát, örömeit, tragédiáit. Együtt örülök velük, amikor baba születik, és együtt gyászolok, ha meghal
valaki. Miden ember sorsa egy külön történet, egy személyes hullámvasút, csúcsokkal és hullámvölgyekkel, örök körforgásban. Mégis, a csúcsok kevésbé érnek el hozzám, a hullámvölgyek viszont gyakran.

?Nincs erőm, nincs energiám, mindig kimerült vagyok. Reggel fel sem tudok kelni??
Ahogy közeledik a tél, a fénytelenség, a hideg, ahogy húzódik vissza a természet és az ember önmagába, egyre több a rendelőben a panaszos beteg. Étvágytalanságról vagy falási kényszerről, alvászavarokról, tartós nyugtalanságról vagy éppen ellenkezőleg, tartós fáradtságról beszélnek.

Elkezdjük keresni az okokat. Ha a test állapota nem magyarázza a panaszokat ? bár itt is mindig van tennivaló ?, a lélek feltárása következik. Ha a dolgok mélyére ásunk, előjönnek a démonok: reménytelenség, értéktelenség, koncentrációs és döntési képtelenség, önvád, halálvágy.

Néha bizony nekem is el kell gondolkodnom, mi lenne a legjobb. Milyen súlyos a helyzet?

 

?Tűzoltó szerek? és tartós kedvcsinálók
Számos alkalommal sürgősséggel küldtem beteget a pszichiátriai ambulanciára, mert úgy láttam, csak haladéktalan orvosi beavatkozás menti meg az öngyilkosságtól. Gyógyszerre is a legtöbb esetben szükség van. (A gyógyszereladási listákon nem véletlenül állnak előkelő helyen a különböző altatók, szorongásoldók, hangulatjavítók, antidepresszánsok.) Mindenkinek egyénre szabottan, a megfelelőt kell megtalálni ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás. ?Tűzoltó szerek?, tartós kedvcsinálók ? széles a paletta. Ha homeopátiás megoldást keresünk, a személyre szabottság fokozottan érvényes. Számos kiváló homeopátiás gyógyszer létezik erre a problémára is, ha az összeset fel akarnánk sorolni, kevés lenne a hely, de egy biztos: homeopátiás gyógyszer mellett nyugodtan lehet autót, targoncát vezetni, darut kezelni, szoptatni, vagy vérnyomáscsökkentőt, más gyógyszert szedni anélkül, hogy baj történne.

Mi segíthet még?
Bármit válasszunk, van, ami mindenkinél fontos. A türelem. A depresszió kezelése három?hat hónap, de a betegség hullámzó lefolyású. Elengedhetetlenül fontosak a természetes antidepresszánsok:
? a gyakori fizikai aktivitás;
? a sok friss levegőn tartózkodás;
? a jó társaság;
? a napi és heti rendszerességű pihenés, feltöltődés;
? a meleg színek a lakásban és hangulatjavító illatok
? (narancs, fahéj, fűszeres illatok);
? C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban gazdag
? táplálkozás (esetleg tabletták szedése pluszban),
? citromfűtea, orbáncfűtea fogyasztása.
? Ha a depresszióban szenvedő körül élők látják, hogy neki a saját ereje már nem elég a sötétségből való felkapaszkodáshoz, ők is sokat segíthetnek: felismerik a betegséget, és bátorítják az orvos felkeresésében.

 

Homeopátia a depresszió gyógyításában

Íme pár példa, a szereknél csak a pszichés tüneteket emeltem ki, de tudni kell, hogy a homeopátiás szerválasztásnál sosem elég a magatartásbeli tünet, egyéb jellemzőket is ismerni kell.

Arsenicum albumot választunk annak az embernek, aki szorong, pesszimista, precíz, aprólékos. Fél a betegségektől, gyakran gyógyíthatatlannak tartja magát. Ha megbetegszik, könnyen lefogy.

A Nitricum acidum típus is sokat aggódik az egészségéért, de nem tűri, hogy vigasztalják.

Csakúgy, mint a Sepia (ezt a gyógyszert gyakran alkalmazzuk szülés utáni depresszió kezelésekor), az e csoportba tartozóknál gyakori tünet még a közönyösség, magánykeresés.

Sértődékeny még a Staphysagria vagy a Graphites, mindkettő más-más módon.

Amikor a túlérzékenység a domináló tünet, a szeszélyes, simulékony, sírós Pulsatillát, a hallgatag, teltkarcsú Natrium sulfuricumot, az önbizalom-hiányos Lycopodiumot, vagy az energiahiányos Siliceát választhatjuk.

Idősebbeknél jól jöhet a Kalium carbonicum vagy a Baryta carbonica, menopauza táján a Lachesis.

Kimerült fiatalokon sokat segít a Phosphoricum acidum, lobbanékonyaknak a Phosphorus, túlhajszoltaknak a Nux vomica vagy a Kalium phosphoricum.

Súlyos állapotok esetén az orvos Aurum muriaticumot rendelhet.

 

Dr. Rauth Johanna
belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos