1111111

Torokgyulladás homeopátiás kezelése

Ebben az időszakban az orvosi rendelők megteltek a köhögős, náthás, még nem lázas, vagy éppen lázas betegekkel. Nagyon fontos, hogy már az első tüneteket, panaszokat kezeljük, ezzel ugyanis megelőzhetjük a betegség súlyosbodását.

A különböző kórokozók és az immunrendszer állapota alapján a torokgyulladás többféle tünettel jelentkezhet. Amikor a torok száraz és fáj, mely nyeléskor fokozódik, lüktet, ég, a garat piros, akkor a Belladonnat használjuk. A betegség lázzal járhat, az arc kipirosodhat, a száraz torok mellett, száraz köhögés alakulhat ki.

Amikor a garat vérbő, a hátsó garatfalon fehér lepedék jelenik meg, és a fájdalom a fülek felé sugárzik, akkor a Phytolacca decandra szedése javasolt. Ilyenkor a nyaki nyirokcsomók általában duzzadtak, javulást a hideg folyadék hozhat.

Ha erőteljes a torokfájás, ennek ellenére a torok alig gyulladt, rózsaszínes, akkor az Apis mellifica szedése javasolt.

Előrehaladottabb gyulladás esetén, amikor a mandulák duzzadtak, a nyelv kifejezetten lepedékes (még a fogak is benyomatot hagynak rajta), a lehelet bűzös, a mandulákon fehéres lepedék van, akkor a Mercurius solubilist alkalmazható.

Kifejezetten gennyes mandulagyulladás fennállásakor, amikor a beteg úgy érzi, mintha szálka volna a torkában, a Hepar sulfur szedése javasolt.  A fájdalom a fülbe sugárzik és a gyulladás a légcső felé is kiterjed, mindeközben erőteljes váladékképződés figyelhető meg.

Ha állandó nyelési kényszer van jelen, és úgy érezzük mintha a torkunk összeszorult volna, vagy mintha egy eleven seb lenne rajta, akkor a Causticum használható. A tüneteket a hideg folyadék fogyasztása enyhíti.

Ha annyira fáj a torka, hogy már a folyadékot sem tudja lenyelni, akkor a Lachesis mutus szedése ajánlott.

Mononucleosis esetén az Ailanthus glandulosa segít a tünetek enyhítésében. Ilyenkor a gyulladást nagyon magas láz kíséri, a mandulák általában szürkés lepedékkel fedettek, a nyaki nyirokcsomók kifejezetten megnagyobbodnak, erőtlenek vagyunk, és kifejezett fáradtság nehezedik ránk.

Az élénkvörös málnanyelv, cserepes ajak kezelésére kiegészítő szerként alkalmazható az Aurum triphyllum.

A torokfájás kezelésére több komplex készítmény is létezik. A Homeogene 9 csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, a Homeovox alkalmazása pedig akkor ajánlható, ha rekedtség is fellép a gyulladás mellett.

Nem kifejezetten torokfájásra javasolt, de kezdődő hurutos tünetek enyhítésére kiválóan alkalmas szer az Oscillococcinum.

dr. Balogh Andrea

A torokfájás kezelésére több komplex készítmény is létezik, bővebb információért hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!

 

Szabaduljon meg a stresszes iskolakezdéstől!

Hogyan fogja érezni magát, beilleszkedik-e, lesznek-e sikerei, bírja-e az iramot? Talán kevesen tudják, hogy a homeopátia segíthet a stressz, a szorongás leküzdésében, a szellemi teljesítmény növelésében.

Egy-egy új feladat, vagy egy eddig nem ismert szituáció legtöbbünkből erős szorongást, stresszt vált ki, olykor egyenesen a külvilág fenyegetésének éljük meg. A félelem kapcsolódhat konkrét tárgyhoz is, de a szorongás sokszor irracionális, megfoghatatlan. Az új intézménybe lépés, óvoda-, iskolakezdés is egy ilyen új helyzet, amely a gyerekeket és a szüleiket egyaránt megviseli, hiszen új elvárásokat támaszt, új kapcsolatokban, helyzetekben kell jól megfelelni. 

A tartós, különösen intenzív és régóta fennálló szorongásokkal, fóbiákkal, pánikkal  mindig szakemberhez kell fordulni. Ám a napi, alkalmi stressz, az enyhébb szorongások sikerrel kezelhetők a homeopátiából jól ismert szöveti-sókkal. Ezeket bármelyik korosztályhoz tartozók szedhetik a kisgyerekektől az iskolás korosztályon át egészen a szülők, nagyszülők generációjáig.

Így segít a szöveti-só terápia

Hasznos ásványi só például a " természetes nyugtatónak" tekinthető kálium-foszfát, amely segíti az agy szürkeállományának működését is. Jól alkalmazható kimerültség esetén, új helyzetekhez, változásokhoz való alkalmazkodással kapcsolatos szorongások oldására, a feszültség csökkentésére, tanulási nehézségekre, vagy éppen koncentrációs zavarokra. Elősegíti a tanulást, erősíti az akaraterőt és a szellemi ellenálló képességet, sőt, az önbizalmat is növeli. A kálium-foszfát, D6 potenciájú tablettából napi 3×1 szedése javasolt.

Kisgyerekeknél érdemes a kálium-foszfátot kalcium-foszfáttal kombinálni. Az előbbi a memória befogadóképességét javítja, abban segít, hogy könnyebben rögzüljenek az információk,míg az utóbbi a tanuláshoz szükséges kitartást támogatja.

Új intézmény, új közösség

Fontos szöveti-só a magnézium-foszfát, amit „mentális görcsoldónak” is nevezhetünk. Sok kisgyermeket megvisel az új közösségbe való beszoktatás. A régiről való leválást és az új helyzethez való átállást négy só: a magnéziumfoszfát, a kálium-szulfát, a nátrium-klorid és a kálium-foszfát kombinált adásával támogathatjuk.

Lámpaláz, vizsgadrukk

Már a kisiskolások  életét is megkeserítheti, iskolai teljesítményét jelentősen ronthatja egy gyakori alkati probléma, a lámpaláz, ami a későbbi életkorokban a sorsdöntően fontos napokat, felvételiket, vizsgákat, fellépéseket, versenyeket stb. teheti tönkre, nagyobb megpróbáltatások, megmérettetések előtt okozhat gondokat. Ilyenkor is ajánlott egy homeopata orvos felkeresése, aki kiválasztja a megfelelő alkati szert. A magnézium-foszfát kálium foszfáttal párosítva segít abban, hogy ne görcsöljünk rá a feladatra, ugyanakkor a teljesítőképesség, és az agy befogadóképessége javuljon.

 

 

 

 

 

Csontritkulás ellen homeopátiával

A csontritkulást sokan az időskor természetes velejárójának tekintik, pedig ez az elváltozás más korosztályokat is érinthet, sőt, a legidősebbek számára is elkerülhető lenne. Megelőzésében a homeopátia is segíthet!

A WHO a csontritkulást tekinti a halálozási statisztikák élén járó szív-, érrendszeri és daganatos betegségek mellett az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémának. Az  oszteoporózis világszerte mintegy kétszázmillió embert érint, Magyarországon pedig  csaknem egymillió főre becsülhető a betegek száma. Egyre nő a csontritkulás következtében bekövetkező csonttörések száma is: évente több tízezer csigolyatörés, kartörés és mintegy 15 ezer csípőtáji törés történik a csontok meggyengülése, porózusossá, sérülékenyebbé  válása miatt. Az oszteoporózisos esetek száma napjainkban emelkedik, mivel a csontritkulás a civilizációs betegségek közé tartozik, a modern életforma nem kedvez a csontok egészségének.  Pozitívabb oka is van az esetszámok emelkedésének: a várható élettartam a fejlett országokban egyre magasabb, így mind többen élnek meg olyan magas életkort, amellyel a csontok fokozatos, lassú tömegvesztése valóban együttjár. Az érintettek mintegy kétharmada nő – ennek hormonális okai vannak -, de a csonttömegvesztés a férfiakat is veszélyezteti.

A néma járvány

A szakemberek a csontritkulást „néma járványnak” is nevezik, mert egészen hosszú ideig nem mutat semmilyen látható tünetet, legfeljebb szűrővizsgálaton, műszeres csonttömegmérésnél vagy az első csonttöréses baleset következtében derül ki. Többnyire csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor már a csontszövet sérülékennyé vált, illetve amikor már fájdalmak, testtartásváltozás és a testmagasság csökkenése is jelzi. A csontok szerves állományába beépülő kalcium biztosítja a csontok szilárdságát. Ha a kalcium utánpótlása, felszívódása nem megfelelő, akkor a csontok össztömege, szilárdsága és teherbírása csökken, egy idő után pedig a „törésküszöböt” is elérheti, amikor már viszonylag kis erőbehatásra, egy rossz mozdulat következtében is eltörhet a csont. Előjelzések szerint a modern életformát élő ötven körüli nők körülbelül 40 százaléka,  a férfiaknak pedig több mint egytizede számolhat azzal, hogy élete hátralevő részében valamilyen csontritkulásból adódó csonttörést szenved majd el. Ráadásul az első csigolyatörés után tízszeresére is nőhet egy újabb hasonló törés kockázata.

A megelőzés kulcsa a mozgás és a kalcium

Sajnos, az emberek többsége csak akkor kezd el foglalkozni a problémával, ha már megtörtént a baj, pedig a megelőzés nagyon fontos, nem lehet elég korán kezdeni. Aggasztó például, hogy a tizennégy éves kamaszlányok több mint felének a kalciumbevitele a szükséges mennyiség 70 százalékát sem éri el. Márpedig a csontritkulás jellemzően azon betegségek közé tartozik, amelyeknél a megelőzés sikeresebb lehet, mint a kezelés!

Az egészséges csontozat kialakulásában és megőrzésében az egészséges táplálkozásnak és a megfelelő testmozgásnak kiemelt jelentősége van, emellett a csontritkulás prevenciójában nagy szerepet kaphatnak a szöveti sók is. A csontok a maximális sűrűségüket és szilárdságukat, az ún. csúcscsonttömeget általában a húszas évek végére érik el, egy darabig stagnálnak, majd lassú csökkenésbe kezdenek.  A nőknél  a menopauza felgyorsítja a folyamatot, mert a hormonális változások  a kalciumháztartásukra is hatnak. Rendszeres ásványi só bevitellel azonban sokat segíthetünk ezen a helyzeten is.

A csontritkulás jelei az arcon: kalcium-fluorid és kalcium-foszfát

Talán kevésbé köztudott, hogy vannak olyan apró eltérések az arcon, amelyekből következtetni lehet a szervezet kalciumháztartásának felborult egyensúlyára. A dr. Wilhelm Schüssler által felállított arcdiagnosztika már akkor is jelez, amikor még nem alakult ki betegség, de szervezetünk kalciumháztartása zavart szenved. A kalcium-fluorid hiányának egyik jele például az arc korai öregedése. Ilyenkor jellemzőek még a szem körüli szarkalábak és az úgy nevezett kockaredők is, melyek a belső szemzugban egymást keresztező redőcskék, ráncocskák formájában figyelhetők meg. Fontos hiányra utaló jel az is, ha áttetszőek a fogvégek, romlékonyak a fogak, viaszos az arcbőr és fehér foltok tűnnek fel a körmön. Ezeknél a jeleknél kevésbé markánsak a kalcium-foszfát hiánytünetei, melynek fő jellemzője a “viaszos arcbőr” és a fehér foltok megjelenése a körmökön.

Ha az arcdiagnosztikai jelek kalcium-foszfát hiányra utalnak, ajánlatos emelni az étrenddel történő kalciumbevitelt is, illetve két-három hónapig, napi váltásban érdemes szedni kalcium-fluoridot és kalcium-foszfátot. Mindkét só segíti a kalcium felszívódását és beépülését a csontozatba. Enyhe csontritkulás kezelésére önmagukban is alkalmasak, míg előrehaladott állapotban a hagyományos terápiát egészíthetik ki. Ezeket a szöveti sókat a homeopátia csontkinövés, krónikus ízületi fájdalmak és ízületi kopások esetén Siliceaval kiegészítve ajánlja alkalmazni.

A székrekedés homeopátiás szerei

Újszülött korban sokszor a székrekedéssel tévesztik össze az élettani, felnőttekétől eltérő székletürítés rendjét. Újszülötteknél az éretlen bélműködés, bélrendszer következtében normálisnak tekintjük azt, amikor egy baba minden étkezés után székletet ürít, és azt is, ha egy héten egyszer. Valódi székrekedés általában tápszert fogyasztó babáknál jelentkezik, különösen tápszerváltás kapcsán, vagy a szilárd táplálék bevezetésekor.

Későbbi életkorokban (óvodás, kisiskolás) a gyermekek étrendje sokszor egyoldalú: idegenkednek az új ízektől, kis mennyiségű és kevés fajtájú gyümölcsöt, zöldséget esznek, és nem fogyasztanak elegendő folyadékot. Iskolás korban (tinédzser, fiatal felnőtt) is jellemző a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a kevés folyadékfogyasztás. Az életmódon túl azonban szervi betegségek is állhatnak a székrekedés háttérben, de létezik egyéni hajlam is, ami panaszokat okozhat.

Amikor a székrekedéses embernek nincsen székelési ingere, a széklet sötét színű és darabos, akkor az Opium homeopátiás szert szedje. Ez a készítmény javasolt a műtétek után, lassan beinduló bélműködés serkentésére is.

A Causticum olyan pelenkás gyermekeknek javasolt, akik állva vagy guggolva szeretnek kakilni. Ők általában a szoba sarkában elbújva végzik a székletürítést, erőlködések közepette, és a széklet darabos. Idősebbeknél is javasolható ez a készítmény akkor, ha a székrekedéshez vizeletcsepegés is társul.

A székrekedésnek van egy olyan furcsa formája, amikor nincs székelési inger, a széklet nem kemény, mégis az inger hiánya miatt nehezen távozik. Ilyenkor az Aluminat válasszuk. Ez a készítmény adható olyan babáknak is, akiknél a végbél hőmérőzése vált ki székletürítést.

Amikor idegen helyen vagyunk, elutazunk sokszor küszködünk székrekedéssel, ilyenkor a Natrium chloratum szedendő.

Terhesség ideje alatt sok kismama küzd a székrekedéssel, ilyenkor a Collinsonia canadensis adható.  Ebben az időszakban sajnos aranyér is kialakulhat, mert a széklet általában erőlködéssel távozik. Ugyanez a készítmény javasolt idős, ágyban fekvő, székrekedéses betegeknek is.

A Sepiat válasszuk, ha a székelés végén golyóérzet marad a végbélben.

Ha a széklet nehezen nyomható ki, akkor a Siliceat szedjük.

A Nux vomica szedése javasolt az olyan embereknek, akiknek naponta több alkalommal van székelési ingerük, de székletet produkálni csak 2-3 naponta tudnak.

Az Acidum nitricum javasolt, ha a székrekedés során hasi görcsök lépnek fel, és a kemény széklet a végbélnyíláson hasadást, sebet hoz létre, és ez a seb fájdalommal jár.

Aranyér kialakulásához vezethet, ha a székrekedés régóta fennáll, ilyen esetekben a Plumbum metallicum javasolt.

Láthatjuk, hogy számos készítmény létezik a székrekedés kezelésére. Használjuk ezeket, és próbáljunk meg minél egészségesebben élni. Ha a székrekedés nagyon makacs, forduljunk orvoshoz.

dr. Balogh Andrea

Árpa, jégárpa

Kedves Edit!

Szedjen az Apis c15, Staphysagria c30-ból napi 2-3×5 szemet, hogy elmúljon a szemhéján a duzzanat.

Javulást kívánok,

Üdvözlettel:

Dr. Zarándi Ildikó

nyirok-zsírödéma

Kedves Anyuka!

Igen, vannak olyan homeopátiás szerek, melyek tudják csökkenteni és gyógyítani a nyirok és zsírödémát, illetve az ebből fakadó mellékhatásokat is, tehát a thrombózis megelőzésére is lehet hatni homeopátiával.

Üdvözlettel:

Dr. Zarándi Ildikó

Akkreditált homeopátiás orvos alapképzés – Pécs 2015.

A nemzetközi CEDH magyarországi oktató központja Pécsett ismét 1 éves orvos és gyógyszerész képzést indít!

7 szemináriumból álló (havonta egy hétvége, péntek, szombat) oktatás gyakorlati képzéssel!

  • Nemzetközi CEDH és magyar egyetemi akkreditáció,
  • Kreditpontos képzés,
  • Akkreditált oktatók,
  • Nemzetközi diploma,
  • Magyar egyetemi lecence vizsga.

 A képzés 2014 novemberében indul. Az előadások időpontja:

  • 2015. január 23-24.
  • 2015. február 13-14.
  • 2015. március 13-14.
  • 2015. április 24-25.
  • 2015. május 8-9.
  • 2015. június 5-6.
  • 2015. szeptember 18-19.

A CEDH diplomához 4 gyakorlati képzésen való részvétel is szükséges.

Jelentkezni lehet:

  • Tel.: 1-209-5782
  • fax: 1-209-1793
  • e-mail: info@cedh.hu
  • www.cedh.hu

A képzés írásbeli vizsgával zárul, melynek sikeres letétele esetén a hallgatók nemzetközi, francia-magyar CEDH diplomát kapnak.  A CEDH diploma alapfeltétele  a pécsi egyetemi licence vizsgának, ami után  lehet használni (homeopátiás praxisban, magánrendelések esetén) a homeopata orvos megnevezést.

VI. Magyar Homeopátia Kongresszus – 2014. október 3-4.

Akkreditált kreditpontot érő Kongresszus!

Orvosoknak, gyógyszerészeknek és egészségügyi szakdolgozóknak is!

Jelentkezni lehet: gaitz@congressline.hu, info@cedh.hu

 

Értesítő_01

 

Program_01

 

A kongresszusról részletesen az alábbi linkre kattintva olvashat:

6. Magyar Homeopátia Kongresszus

menstruációs ciklushoz köthető pattanásosodás, hajhullás

Kedves Roberta!

Szedjen a pattanások ellen a Selenium 5ch, Eugenia jambosa 9ch, K-bromatum 9ch-ból másnaponta 1×5 szemet (hé,sze,pé), a Folliculinum 15 ch-ból pedig a ciklus 8. és 23. napján 1×10-10 szemet. A hajhullás ellen szedjen még a China 9ch-ból napi 1×5 szemet.

Ezek mellett érdemes lenne az alkati szerét is meghatározni, ami a pattanásos hajlamát megszüntetni, és személyreszabottan immunerősítő hatású.

Javulást kívánok,

Üdvözlettel:

Dr. Zarándi Ildikó

Az alvászavarok homeopátiás kezelése

Az álmatlanság hátterében meghúzódhat betegség: ez lehet pajzsmirigy túlműködés, de akár ekcéma is, ami a fokozott bőrviszketegség miatt okoz gondot. Egy fájdalmas betegség is okozhat alvási zavarokat, de egy asztmás vagy egy szívbeteg éjszaka fellépő fulladása is állhat a háttérben. Ezek kezelése orvosi segítséget igényel.

Álmatlansághoz vezethet a helytelen életmód is: a stressz, a mozgásszegény életvitel, a helytelen táplálkozás (pl.: esti nagy mennyiségű, késői zsíros vacsorák, a túlzott kávé- és teafogyasztás). Itt az életünk helyes irányba terelése sokat javíthat a helyzeten.

Az álmatlanságnak több fajtája van, a legtöbb gondot az elalvási nehézség okozza, illetve az úgynevezett átalvási gondok, amikor valaki egy éjszaka alatt többször megébred vagy pár óra alvás után felébred, és nem tud visszaaludni.

Az alvás létszükségletünk, ekkor piheni ki magát a szervezetünk, elernyednek az izmaink, szerveink kipihenik a fáradalmat, az idegrendszerünk pedig feldolgozza az elmúlt nap eseményeit. Az alvás során nemcsak az fontos, hogy megfelelő mennyiségű időt aludjunk, hanem az is, hogy minőségileg pihentető alvás legyen. 

Az alváshiánynak előbb vagy utóbb következményei vannak: a fáradtság, ingerültség, türelmetlenség mellett, romlik a reflexidőnk, aminek következtében balesetek is bekövetkezhetnek, illetve romlik a tanulási képességünk is.

Az alvási problémák kezelésére sajnos olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek a problémákat tovább fokozhatják: egyrészről az altatók álmosságot, tompultságot okozhatnak, másrészről a szervezet egy idő után hozzászokhat, így dózisát emelni kell, ugyanakkor az erről való leszokás akár fél-egy évbe is telhet. Éppen ezért érdemes megpróbálni olyan természetes alapanyagú készítményeket, melyek ilyen veszélyt nem rejtenek magukban.

A Kalium phosphoricum Schüssler sója az agy szürkeállományának a működéséhez szükséges, ezért az agy energiaforrásaként, illetve természetes nyugtatóként is emlegetjük. Ennek hiányában kimerültség, hangulatzavar, álmatlanság jöhet létre. Az olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor az alvászavar hátterében kimerültség, idegi leterheltség áll.

Az Aconitum napellust a nem régóta fennálló álmatlanság esetében szedjük, melynek kísérője a szorongás, érzékenység és izgatottság.

A túlzott mértékű éberség okozta álmatlanság esetén, amikor az éberséget gondok vagy (épp ellenkezőleg) lelki feldobottság, túlzott vidámság okozza, akkor Hyoscyamust szedjünk.

Különösen gyermekeknél jól bevált készítmény a Stramonium, amikor a gyermek nem mer elaludni, egyedül maradni a szobájában, fél az árnyaktól, szorong.

A Nux vomicat javasolt, azok esetében, akik nehezen alszanak el, majd hajnal 3-4 körül felkelnek és képtelenek visszaaludni.

A bánat, szomorúság következtében létrejött álmatlanság esetén Ignatiat szedjünk.

dr. Balogh Andrea

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!