Az alvászavarok homeopátiás kezelése

Az álmatlanság hátterében meghúzódhat betegség: ez lehet pajzsmirigy túlműködés, de akár ekcéma is, ami a fokozott bőrviszketegség miatt okoz gondot. Egy fájdalmas betegség is okozhat alvási zavarokat, de egy asztmás vagy egy szívbeteg éjszaka fellépő fulladása is állhat a háttérben. Ezek kezelése orvosi segítséget igényel.

Álmatlansághoz vezethet a helytelen életmód is: a stressz, a mozgásszegény életvitel, a helytelen táplálkozás (pl.: esti nagy mennyiségű, késői zsíros vacsorák, a túlzott kávé- és teafogyasztás). Itt az életünk helyes irányba terelése sokat javíthat a helyzeten.

Az álmatlanságnak több fajtája van, a legtöbb gondot az elalvási nehézség okozza, illetve az úgynevezett átalvási gondok, amikor valaki egy éjszaka alatt többször megébred vagy pár óra alvás után felébred, és nem tud visszaaludni.

Az alvás létszükségletünk, ekkor piheni ki magát a szervezetünk, elernyednek az izmaink, szerveink kipihenik a fáradalmat, az idegrendszerünk pedig feldolgozza az elmúlt nap eseményeit. Az alvás során nemcsak az fontos, hogy megfelelő mennyiségű időt aludjunk, hanem az is, hogy minőségileg pihentető alvás legyen. 

Az alváshiánynak előbb vagy utóbb következményei vannak: a fáradtság, ingerültség, türelmetlenség mellett, romlik a reflexidőnk, aminek következtében balesetek is bekövetkezhetnek, illetve romlik a tanulási képességünk is.

Az alvási problémák kezelésére sajnos olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek a problémákat tovább fokozhatják: egyrészről az altatók álmosságot, tompultságot okozhatnak, másrészről a szervezet egy idő után hozzászokhat, így dózisát emelni kell, ugyanakkor az erről való leszokás akár fél-egy évbe is telhet. Éppen ezért érdemes megpróbálni olyan természetes alapanyagú készítményeket, melyek ilyen veszélyt nem rejtenek magukban.

A Kalium phosphoricum Schüssler sója az agy szürkeállományának a működéséhez szükséges, ezért az agy energiaforrásaként, illetve természetes nyugtatóként is emlegetjük. Ennek hiányában kimerültség, hangulatzavar, álmatlanság jöhet létre. Az olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor az alvászavar hátterében kimerültség, idegi leterheltség áll.

Az Aconitum napellust a nem régóta fennálló álmatlanság esetében szedjük, melynek kísérője a szorongás, érzékenység és izgatottság.

A túlzott mértékű éberség okozta álmatlanság esetén, amikor az éberséget gondok vagy (épp ellenkezőleg) lelki feldobottság, túlzott vidámság okozza, akkor Hyoscyamust szedjünk.

Különösen gyermekeknél jól bevált készítmény a Stramonium, amikor a gyermek nem mer elaludni, egyedül maradni a szobájában, fél az árnyaktól, szorong.

A Nux vomicat javasolt, azok esetében, akik nehezen alszanak el, majd hajnal 3-4 körül felkelnek és képtelenek visszaaludni.

A bánat, szomorúság következtében létrejött álmatlanság esetén Ignatiat szedjünk.

dr. Balogh Andrea

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!