A hasmenés homeopátiás kezelése

Kiváltó oka lehet banális, enyhe vírusfertőzés, lehet súlyosabb tüneteket okozó Rotavírus, Calicivírus, sőt Salmonella, Campylobacter is. Ezek a fertőzéses eredetű hasmenések általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak orvosi segítséggel.

A hosszabb ideje elhúzódó hasmenés hátterében ételallergia, gyulladásos bélbetegség, pszichés kórkép, illetve egyéb betegség húzódhat meg, így kivizsgálása mindenképpen indokolt.

A tüneteket homeopátiás készítmények sokaságával csillapíthatjuk.

A fájdalmas, hasi görcsökkel társuló hasmenésre a Magnesium phosphoricum alkalmazható. Ugyanígy a Colocynthis (sártök) is jó a görcsös, rohamszerű hasi fájdalomra. Ha a hasi görcsök mellé hányinger, hasmenés, illetve egyéb görcs (pl.: a vádli görcse) is társul, akkor a Cuprum metallicumot vessük be.

A Ricinus communis készítményt válasszuk a fájdalommal nem járó hasmenés esetén, amikor a laza székletürítést has korgás, illetve hányinger kíséri. A hasmenéses széklet vízszerű, fehéres színű, rizsszemre emlékeztető. Ilyenkor olyan érzése van a betegnek, mintha a gyomorban kő lenne, a fájdalom kiterjedése övszerű.

Ha a hasmenés során a végbél felmaródik és a széklet vizes-sárgás színű, sugárban ürül és a hasmenés a legkevesebb étel ital fogyasztására megindul, akkor a Croton tigliumot szedjük. Ez a szer javasolt antibiotikum szedését követő hasmenés esetében is.

A vírusos eredetű és ételmérgezés következtében létrejövő folyékony, sötét színű, bűzös hasmenés esetén a végbelet a széklet felmarja. Ilyenkor gyakran láz jelentkezik, melyet kiszáradás kísérhet. Ebben az esetben az Arsenicum album adandó. Amennyiben Afrikába, Ázsiába utazunk, ahol nagy esélye van a hasmenéses betegségek kialakulásának, akkor az úti csomagunkba mindenképpen tegyük bele ezt a készítményt.

Lelki eredetű hasmenések során az egyik választandó szer a Gelsemium, a másik az Argentum nitricum. A Gelsemiumot főleg lámpaláz, vizsgadrukk idején szedjük, amikor az egyéb lelki problémák tünetei is fellépnek (pl.: testsúlycsökkenés a vizsgadrukk miatt, remegés, látás elhomályosulása). Az Argentum nitricumot gennyes, véres széklet esetén szedjük, amikor hangos bélgáz kibocsátás, böfögés, gyomortáji fájdalom is jelen van, ilyenkor a beteg kapkodó, szorongó.

Gyulladásos bélbetegségben – különösen Chron betegségben-, amikor komoly fekélyek vannak a bélrendszerben és a széklet nyálkás, véres, bűzös, akkor a Mercurius corrosivus szedése javasolt.

A hasmenés lábadozó periódusában, amikor kiszárad a beteg, a hasa puffadt, a hasmenés fájdalmatlan, akkor a gyógyulás meggyorsítása érdekében adjunk China rubrat. Ez a szer javasolt a túlzott tej vagy gyümölcsfogyasztás után, illetve a csecsemőkori gluténérzékenység okozta hasmenés esetén is.

Mielőbbi gyógyulásunk érdekében, ne felejtsünk el orvosi segítséget kérni!