A székrekedés homeopátiás szerei

Újszülött korban sokszor a székrekedéssel tévesztik össze az élettani, felnőttekétől eltérő székletürítés rendjét. Újszülötteknél az éretlen bélműködés, bélrendszer következtében normálisnak tekintjük azt, amikor egy baba minden étkezés után székletet ürít, és azt is, ha egy héten egyszer. Valódi székrekedés általában tápszert fogyasztó babáknál jelentkezik, különösen tápszerváltás kapcsán, vagy a szilárd táplálék bevezetésekor.

Későbbi életkorokban (óvodás, kisiskolás) a gyermekek étrendje sokszor egyoldalú: idegenkednek az új ízektől, kis mennyiségű és kevés fajtájú gyümölcsöt, zöldséget esznek, és nem fogyasztanak elegendő folyadékot. Iskolás korban (tinédzser, fiatal felnőtt) is jellemző a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a kevés folyadékfogyasztás. Az életmódon túl azonban szervi betegségek is állhatnak a székrekedés háttérben, de létezik egyéni hajlam is, ami panaszokat okozhat.

Amikor a székrekedéses embernek nincsen székelési ingere, a széklet sötét színű és darabos, akkor az Opium homeopátiás szert szedje. Ez a készítmény javasolt a műtétek után, lassan beinduló bélműködés serkentésére is.

A Causticum olyan pelenkás gyermekeknek javasolt, akik állva vagy guggolva szeretnek kakilni. Ők általában a szoba sarkában elbújva végzik a székletürítést, erőlködések közepette, és a széklet darabos. Idősebbeknél is javasolható ez a készítmény akkor, ha a székrekedéshez vizeletcsepegés is társul.

A székrekedésnek van egy olyan furcsa formája, amikor nincs székelési inger, a széklet nem kemény, mégis az inger hiánya miatt nehezen távozik. Ilyenkor az Aluminat válasszuk. Ez a készítmény adható olyan babáknak is, akiknél a végbél hőmérőzése vált ki székletürítést.

Amikor idegen helyen vagyunk, elutazunk sokszor küszködünk székrekedéssel, ilyenkor a Natrium chloratum szedendő.

Terhesség ideje alatt sok kismama küzd a székrekedéssel, ilyenkor a Collinsonia canadensis adható.  Ebben az időszakban sajnos aranyér is kialakulhat, mert a széklet általában erőlködéssel távozik. Ugyanez a készítmény javasolt idős, ágyban fekvő, székrekedéses betegeknek is.

A Sepiat válasszuk, ha a székelés végén golyóérzet marad a végbélben.

Ha a széklet nehezen nyomható ki, akkor a Siliceat szedjük.

A Nux vomica szedése javasolt az olyan embereknek, akiknek naponta több alkalommal van székelési ingerük, de székletet produkálni csak 2-3 naponta tudnak.

Az Acidum nitricum javasolt, ha a székrekedés során hasi görcsök lépnek fel, és a kemény széklet a végbélnyíláson hasadást, sebet hoz létre, és ez a seb fájdalommal jár.

Aranyér kialakulásához vezethet, ha a székrekedés régóta fennáll, ilyen esetekben a Plumbum metallicum javasolt.

Láthatjuk, hogy számos készítmény létezik a székrekedés kezelésére. Használjuk ezeket, és próbáljunk meg minél egészségesebben élni. Ha a székrekedés nagyon makacs, forduljunk orvoshoz.

dr. Balogh Andrea