1111111

Hasfájás ellen homeopátia, de hogyan?

Szakértők szerint a babák akár 5-40 %-ánál jelentkezhet a csecsemőkori kólika, amely főként 2-3 hetes kortól kb. 3-4 hónapos korú piciket érinti. Ilyenkor a baba  minden nyilvánvaló ok nélkül hirtelen kezdetű, heves, nehezen csillapítható sírásba kezd. Kis kezét ökölbe szorítja, testét megfeszíti és akár három óráig is kitartóan sírhat. Anyaként csak jelentős rutinnal tudjuk eldöntetni, miért is sír a baba. Hogyan választ monokomponensű szert a homeopata?

Amikor kezdődik…

A sírás és a fájdalom kezdete eltérő lehet, sok esetben éjjel kezdődnek a panaszok, de előfordulhat kifejezetten délutáni nyugtalanság is. A Chamomilla azokban az állapotokban lehet hatékony, amikor a csecsemő sírása, amellyel fájdalmát jelzi felénk,éjjel kezdődik. Nyugtalanul, akár sikítva is sírhat, viselkedése pedig türelmetlen és vigasztalhatatlan, ráadásul bármilyen újdonság, rázogatás csak rövid ideig nyugtatja meg. Colocynthis esetében a baba mindamellett,hogy ingerlékeny, még mérges is, fájdalmát összegörnyedés, hason fekvés és a bélgázok távozása enyhítheti. 

Éjjeli fájdalom, nappali kimerültség

A Magnesium phosphoricum szintén akkor lehet erdményes, ha a fájdalom az éjjeli órákban kezdődik: a baba éjjel álmatlan, nappal kimerült, viszont minél többet foglalkoznak vele, annál nyugtalanabb: az érintés és a mozgás csak rontja a helyzetét.

Minden baba másképpen reagál a fájdalomra

A homeopatának fontos támpont a modalitás, hogy meg tudjuk mondani mitől romlik, vagy éppen javul az állapot. Amikor a rázogatás és a nyomás kifejezetten ront a helyzeten, gondolhatunk Belladonnára, főként ha a baba viselkedése dühös. Ezzel szemben a Chamomilla akkor lehet hatékony, amikor az ingerlékeny és türelmetlen baba cipelésre és a rázogatásra javul ideig-óráig, viszont a hideg áramlat, friss levegő ront állapotán.

Ha az összegörnyedés és a hason fekvés hatására enyhül a fájdalom, gondolhatunk Colocynthisre is. Emellett, ha a hasi fájdalmak 16 és 2O óra között kezdődnek, a csecsemő mohón szopik, előfordulhat, hogy sok levegőt nyel, a legkisebb mennyiségű táplálék is haspuffadást okoz: a Lycopodium lehet a megfelelő választás.

A homeopátiát gyakorolni kell a jó döntéshez

Manapság több mint 4000 szer áll rendelkezésre a hétköznapokban gyakori, ám annál kellemetlenebb panaszok enyhítésében. Ráadásul ahhoz, hogy  a megfelelő szert válasszuk, szakértőre lesz szükségünk, melynek elérésére nem mindig van lehetőségünk.

Forrás:

Kismamák könyve a fogantatástól 3 éves korig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szorongás oldás

  szorongas-aggodalom-3

Szorongás oldása gyermekeknek, felnőtteknek is!

Argentum nitricum javasolt annak, aki már több nappal a
a vizsga,dolgozat előtt azon izgul, hogy milyen lesz az új osztály, emiatt nehezebben alszik el, zaklatott az alvása, napközben hasmenése léphet fel. A belső izgalom miatt idegessé, kapkodóssá, felületesebbé válik, mozgása is ügyetlenebb lesz, könnyebben lever tárgyakat az asztalról. Nassolni nagyon szeret, főleg édességet. (A túlzott édességfogyasztásról azonban tudjuk, hogy növelheti a gyermek agresszivitását is!)

Gelsemium szedése segít olyan szorongásnál, amikor a gyerek
nagyon fél az iskolától, de erről nem szívesen beszél. Itt is
megjelenhet hasmenéses, lazább széklet, ám gyakori fejfájások
léphetnek fel, s az iskolába menet remeghet, sápadt lesz, s halkká
válik, beszélni is alig tud. Az órán, ha felelnie kell, hajlamos a
leblokkolásra, pedig a tanulással nincsen gondja, sokat készül és tud is, de az izgalmi helyzetekben mégsem sikerül jól teljesítenie.

Lycopodium adható azoknak, akik kiválóan tanulnak, de otthon ehhez nagyon sokat készülnek, s a legkisebb rontás, tévedés feszültséget vált ki belőlük. A feszültség gyakran otthon jelentkezik dühkitörések formájában, a tanuló az iskolában nagyon fegyelmezett. A nyugtató vigasztalás nem mindig elég, a gyermek addig készül, amíg tökéletesre javítja az iskolai jegyét. Nem ritka, hogy az egyik szülő is igen nagy elvárásokat támaszt a gyerekkel szemben, és túlzottan szigorú lehet.

Pulsatillát érdemes adni annak a csemetének, aki sír, ha el kell
indulnia, fogja a szülő kezét, s nehezen engedi el az iskolakapuban. Fontos neki a szoros érzelmi kötődés, könnyen sír apróbb dolgokon is, de könnyen meg lehet vigasztalni egy kedves szóval, simogatással.

Kalium bromatumra lehet szükség, ha a családon belül egyéb
problémák is vannak, ha nagyon magas az otthoni vagy az iskolai
mérce, s úgy érzi a diák, hogy nem tud jól megfelelni. A gyerek emiatt zaklatott lesz, aminek apró jelekben vehető észre: nyugtalanul alszik, többször beszél, kiabál álmában, amire reggel már nem emlékszik, napközben sokat babrál a kezével, dobol az ujjaival.

Zincum metallicum segíthet az olyan tanulóknak, akik szintén
szeretnének nagyon jól teljesíteni, de a tanulásban, koncentrálásban hamar kifáradnak, s ennek gyakori, feltűnő jele lehet az, hogy ülve rázza a lábfejét, állva is topog, mozgatja a lábát. Teljesítménye nem lesz tökéletes, romlik a memóriája, koncentrációja.

Chamomilla javasolható, ha a gyermek szeszélyes, fájdalomra
túlérzékeny, nem szereti, ha beszélnek hozzá, ingerlékeny, akár
káromkodó, ha ideges.

Lachesis típusú gyermek gyakran féltékeny, de túl érzékeny is,
sokat beszél, egyik témáról a másikra ugrál, gyanakvó, szurka-piszka lehet a viselkedése, bár igen jó ötletei is vannak, meg tud bántani másokat.

Staphysagria helyzetbe kerülhet az igazságtalanul megbántott
gyermek, kudarcérzése lesz, melyet elfojt, szégyelli, mintha az ő
hibája lett volna. Gyanakvóvá, szorongóvá, ingerlékennyé válhat,
dühét ritkán engedi szabadjára, elfojtja inkább.

Natrium muriaticum introvertált gyermeknél segít jobban kinyílni a társaság felé, javítja a dekoncentráltságot, hamar elbátortalanodik, hajlamos az elszigetelődésre, sós ételek kívánása jellemző.

Silicea kimerült hamar, fáradékony, hamar elbátortalanodik, kevés az önbizalma, túl érzékeny, de ideges, makacs bizonyos dolgokban. Hajlama van a kiújuló gennyesedő fertőzésekre.

Arsenicum album izgatott, szorongó, gyakran fáradt,
aggodalmaskodó, hypochonder, de tisztaság mániás, precíz típus.

Phosphoricum acidum segíthet ha az erős fáradékonyság mellett, főleg tragédiára való reakcióként rossz memória, fejfájás,
közömbösség válik uralkodóvá a gyermek viselkedésében.

Coffea tosta állapotra jellemző a gondolatözön, fantáziálás
szorongással egybekötve, rosszul alszik.

Dr. Zarándi Ildikó

belgyógyász-háziorvos

 

 

 

 

 

(tovább…)

Homeopátia a KÓRHÁZBAN! 2016. október 22. szombat

Sigrid és mi

Dr. Sigrid Kruse homeopátiás kórházi gyermekorvos osztályvezető, 

a Dr. von Hauner Egyetemi Gyermekkórházból (Ludwig Maximilians  Egyetem, München) tartott továbbképzést, a magyar származású Matthias Dorcsi professzor tanítványaként. Dorcsi professzor által indított klinikai szemléletű bécsi iskolai tanok, klinikai homeopátiás gyakorlat alapján sikeres kórházi esetbemutatásokat hallottunk, interaktívan.

Nagyon jó hangulatú, gyakorlatias továbbképzést kaptunk Dr. Sigrid Kruse homeopátiás osztályvezetőtől. Logikus érveléseket hallottunk, az ismert szereknél is új megvilágításba, új indikációkkal gyarapodott tudásunk, és hallottunk, megismertünk több új szert is, amit jól lehet használni súlyos betegségek akut és krónikus kezelésénél is.

Sigrid doktornő elmesélte, mennyire elfogadott a homeopátia a kórházban, ahol dolgozik, a homeopátiás eredmények alapján terjed a homeopátia sikeressége, és a szülők kérik már előre gyermekeik kezelésében. Münchenben is vannak olyanok, akik nem ismerik a homeopátiát és ezért nem támogatják, kétkedéssel fogadják, de ez ellen a legjobb praktika, ha a sikeres homeopátiás gyógyulásokat publikussá teszik és tanulmányokat írnak.

A homeopátia 1995. óta bizonyít sikeresen a müncheni egyetemi gyermekklinikán néhai Matthias Dorcsi professzor úr kezdeményezésére, felesége, a gyermekorvos Mira Dorcsi felügyeletével és Sigrid Kruse gyermekorvos és csapata munkájával.

Időpont: 2016. október 22. szombat 10,00 – 16,00 óráig

Milyen témákról hallottunk?

„A neonatológiában a hármas fokozatú agyvérzésben szenvedő koraszülötteknél sikerült Sigridéknek a betegség lefolyását jelentősen javítani. Homeopátiás kezeléssel (Arnica, Latrodectus, Helleborus) 17 ilyen gyermek közül 7 (41%) maradványtünetek nélkül gyógyult.

Csecsemőknél nyugtalansággal járó állapotok kezelésére, hasgörcs, haspuffadás esetén.

Az akut betegségek kezelése nagy részben a sürgősségi ambulancián történik, itt megfelelő készlettel is rendelkeznek a leggyakrabban használt homeopátiás szerekből. Jók a tapasztalatok a vírusos, lázzal járó infekciók, mint rhinitis, bronchitis, pharyngitis, tracheitis, vagy gasztroenteritis, fogzásos panaszok, hasi görcsök, bárányhimlő, és rovarcsípés homeopátiás kezelésével.

Krónikus betegségek esetén részletes, 1óráig tartó homeopátiás anamnézis felvétele szükséges. Ennek során minden gyereknél hagyományos orvosi kivizsgálás is történik és készítenek egy rövid videofelvételt is. Az esti szupervízión keresik meg azt a homeopátiás szert, amivel elkezdjük a kezelést.

A krónikus betegségek közül jelentős javulást értünk el kiegészítő homeopátiás kezeléssel allergiás problémáknál (ekcéma, szénanátha, asztma), visszatérő fertőzéseknél (otitis media, húgyúti fertőzések, bronchitis), migrénnél, TIC-nél, epilepsziánál, fejlődési zavarokban, nyugtalansági állapotokban.”

Múncheni dr. Von hauser kórház

Dr. von Hauner Egyetemi Gyermekklinika

kórház1

korhaz