Kirándulások idején is segít a homeopátia

Egyszerű csípések esetén homeopátiás készítményekkel is enyhíthetőek a tünetek.

A méh, darázs, pók legtöbb esetben csak egy kis szúrásnyomot hagy a bőrön, enyhe duzzanat, bőrpír kíséri. Orvosi ellátást igényel, ha a csípés, szúrás helyén nagy duzzanat alakul ki, vagy szem, száj környékén, esetleg a szájüregben van. Sürgős orvosi segítséget igényel az a személy is, aki tudja, hogy allergiás a darázs- és méhcsípésre (anafilaxiás reakció veszélye miatt).

Egyszerű csípések esetén több szer is segítségünkre lehet:

APIS – hirtelen kialakuló, halványpiros, vagy rózsaszín duzzanat esetén adjuk, ha a csípés helye érintésre, nyomásra, hőre kifejezetten fáj, viszont a hideg borogatás, a hűs levegő, a hideg víz enyhíti a panaszokat. Rövid hatású szer, gyakran ismételhető.

BELLADONNA javasolt, ha a szúrás helyén hamar égő, élénkvörös duzzanat lép fel, lüktető fájdalom kíséretében. Ilyenkor a meleg borogatás javít a tüneteken, a hideg, a mozgatás, az érintés fokozza a fájdalmat és a viszketést.

A LEDUM PALUSTRE megelőzésként is szedhető, ha tudjuk, hogy szúnyoginvázió várható. Egy-két nappal a csípés előtt kezdve kevésbé erős reakció lép fel a szervezetben. Alapvetően csökkenti a gyulladásos tüneteket, enyhíti a viszketést, ezért ha a csípés hidegtől enyhülést mutat; melegtől, mozgástól romlik, bármely csípés, szúrás esetén szedhető (utólag is). A kiütés körül lilás udvar alakulhat ki.

Amikor a rovarcsípés helyén lüktető, szúró fájdalom jelentkezik, a környéke érintésre kifejezetten érzékeny, esetleg gennyesedésre utaló jelek vannak, hidegtől és érintéstől fokozódnak a panaszok, melegre enyhülnek, a HEPAR SULFUR a megfelelő homeopátiás szer.

Kullancs csípése esetén – különösen, ha 12 óránál több ideig volt a bőrben -, érdemes több napon át LEDUM-ot adni.  Több napon át ZECKENBISSFIEBER Nozóda is alkalmazható a fertőzésveszély csökkentésére.

Csoportos csípések nyomán kialakult csalánkiütések esetén adhatunk HISTAMINUM-ot. URTICA URENS a megfelelő, ha a csalánkiütés ég, viszket, hideg hatására romlik, ARSENICUM ALBUM pedig akkor javasolt, ha a kiütés nagyelemű, melegtől javul és éjjel viszket a legjobban (kagyló és rák fogyasztása utáni kiütésre is jó).

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!