Hasfájás ellen homeopátia, de hogyan?

Szakértők szerint a babák akár 5-40 %-ánál jelentkezhet a csecsemőkori kólika, amely főként 2-3 hetes kortól kb. 3-4 hónapos korú piciket érinti. Ilyenkor a baba  minden nyilvánvaló ok nélkül hirtelen kezdetű, heves, nehezen csillapítható sírásba kezd. Kis kezét ökölbe szorítja, testét megfeszíti és akár három óráig is kitartóan sírhat. Anyaként csak jelentős rutinnal tudjuk eldöntetni, miért is sír a baba. Hogyan választ monokomponensű szert a homeopata?

Amikor kezdődik…

A sírás és a fájdalom kezdete eltérő lehet, sok esetben éjjel kezdődnek a panaszok, de előfordulhat kifejezetten délutáni nyugtalanság is. A Chamomilla azokban az állapotokban lehet hatékony, amikor a csecsemő sírása, amellyel fájdalmát jelzi felénk,éjjel kezdődik. Nyugtalanul, akár sikítva is sírhat, viselkedése pedig türelmetlen és vigasztalhatatlan, ráadásul bármilyen újdonság, rázogatás csak rövid ideig nyugtatja meg. Colocynthis esetében a baba mindamellett,hogy ingerlékeny, még mérges is, fájdalmát összegörnyedés, hason fekvés és a bélgázok távozása enyhítheti. 

Éjjeli fájdalom, nappali kimerültség

A Magnesium phosphoricum szintén akkor lehet erdményes, ha a fájdalom az éjjeli órákban kezdődik: a baba éjjel álmatlan, nappal kimerült, viszont minél többet foglalkoznak vele, annál nyugtalanabb: az érintés és a mozgás csak rontja a helyzetét.

Minden baba másképpen reagál a fájdalomra

A homeopatának fontos támpont a modalitás, hogy meg tudjuk mondani mitől romlik, vagy éppen javul az állapot. Amikor a rázogatás és a nyomás kifejezetten ront a helyzeten, gondolhatunk Belladonnára, főként ha a baba viselkedése dühös. Ezzel szemben a Chamomilla akkor lehet hatékony, amikor az ingerlékeny és türelmetlen baba cipelésre és a rázogatásra javul ideig-óráig, viszont a hideg áramlat, friss levegő ront állapotán.

Ha az összegörnyedés és a hason fekvés hatására enyhül a fájdalom, gondolhatunk Colocynthisre is. Emellett, ha a hasi fájdalmak 16 és 2O óra között kezdődnek, a csecsemő mohón szopik, előfordulhat, hogy sok levegőt nyel, a legkisebb mennyiségű táplálék is haspuffadást okoz: a Lycopodium lehet a megfelelő választás.

A homeopátiát gyakorolni kell a jó döntéshez

Manapság több mint 4000 szer áll rendelkezésre a hétköznapokban gyakori, ám annál kellemetlenebb panaszok enyhítésében. Ráadásul ahhoz, hogy  a megfelelő szert válasszuk, szakértőre lesz szükségünk, melynek elérésére nem mindig van lehetőségünk.

Forrás:

Kismamák könyve a fogantatástól 3 éves korig