1111111

Kirándulások idején is segít a homeopátia

Egyszerű csípések esetén homeopátiás készítményekkel is enyhíthetőek a tünetek.

A méh, darázs, pók legtöbb esetben csak egy kis szúrásnyomot hagy a bőrön, enyhe duzzanat, bőrpír kíséri. Orvosi ellátást igényel, ha a csípés, szúrás helyén nagy duzzanat alakul ki, vagy szem, száj környékén, esetleg a szájüregben van. Sürgős orvosi segítséget igényel az a személy is, aki tudja, hogy allergiás a darázs- és méhcsípésre (anafilaxiás reakció veszélye miatt).

Egyszerű csípések esetén több szer is segítségünkre lehet:

APIS – hirtelen kialakuló, halványpiros, vagy rózsaszín duzzanat esetén adjuk, ha a csípés helye érintésre, nyomásra, hőre kifejezetten fáj, viszont a hideg borogatás, a hűs levegő, a hideg víz enyhíti a panaszokat. Rövid hatású szer, gyakran ismételhető.

BELLADONNA javasolt, ha a szúrás helyén hamar égő, élénkvörös duzzanat lép fel, lüktető fájdalom kíséretében. Ilyenkor a meleg borogatás javít a tüneteken, a hideg, a mozgatás, az érintés fokozza a fájdalmat és a viszketést.

A LEDUM PALUSTRE megelőzésként is szedhető, ha tudjuk, hogy szúnyoginvázió várható. Egy-két nappal a csípés előtt kezdve kevésbé erős reakció lép fel a szervezetben. Alapvetően csökkenti a gyulladásos tüneteket, enyhíti a viszketést, ezért ha a csípés hidegtől enyhülést mutat; melegtől, mozgástól romlik, bármely csípés, szúrás esetén szedhető (utólag is). A kiütés körül lilás udvar alakulhat ki.

Amikor a rovarcsípés helyén lüktető, szúró fájdalom jelentkezik, a környéke érintésre kifejezetten érzékeny, esetleg gennyesedésre utaló jelek vannak, hidegtől és érintéstől fokozódnak a panaszok, melegre enyhülnek, a HEPAR SULFUR a megfelelő homeopátiás szer.

Kullancs csípése esetén – különösen, ha 12 óránál több ideig volt a bőrben -, érdemes több napon át LEDUM-ot adni.  Több napon át ZECKENBISSFIEBER Nozóda is alkalmazható a fertőzésveszély csökkentésére.

Csoportos csípések nyomán kialakult csalánkiütések esetén adhatunk HISTAMINUM-ot. URTICA URENS a megfelelő, ha a csalánkiütés ég, viszket, hideg hatására romlik, ARSENICUM ALBUM pedig akkor javasolt, ha a kiütés nagyelemű, melegtől javul és éjjel viszket a legjobban (kagyló és rák fogyasztása utáni kiütésre is jó).

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

 

Amikor a köhögés hurutossá válik

Az elkülönítésre azért van szükség, mert akár hagyományos gyógyszerekkel, akár homeopátiával akarjuk enyhíteni a panaszokat, más-más szereket kell alkalmaznunk. Lényeges, hogy homeopátiás kezelés során nem elnyomjuk a tünetet, hanem a szervezet öngyógyító folyamatait erősítjük és támogatjuk.

Hurutos köhögés során az alábbi szerek segíthetnek

IPECA – A készítmény egy brazil bokor kivonatából készül. Elsősorban görcsös, rohamokban jelentkező váladékos köhögésnél adható, ha a köhögés fulladásérzéssel jár, hányingert okoz, vagy a köhögés végén hányás jelentkezik. Időnként orrvérzés kísérheti. A hörgőkben nyálkagyülem észlelhető, helyenként sípolás-búgás, a felköhöghető váladék kis mennyiségű. Jellemző még a fokozott nyálelválasztás, a nyelv a hányás ellenére tiszta, a beteg nem szomjas. Adható asztmás beteg köhögésére is, ha megfelel a fenti kritériumoknak.

MERCURIUS SOLUBILIS Hurutos köhögéssel járó hörghurut, tüdőgyulladás, légcsőhurut során alkalmazható, ha a köhögés éjjel szárazabb, de nappal produktív, köpetürítés is kíséri, a váladék nyálkás-gennyes. A beteg borzong, gyenge, elesett, nyelve petyhüdt, a fogbenyomatot megtartja, sárgás lepedék fedi. Lehelete rossz, a nyálkiválasztás fokozott, erős szomjúságérzése van. Jobb oldali tüdőfájdalom kísérheti.

PULSATILLA Gyakran használt szer légúti betegségekben. Fő jellemzője a változékonyság, mind a köhögés és a kísérő hurutos tünetek tekintetében, mind a köpet mennyiségében és minőségében.  A beteg nyűgös, vigasztalást igényel. Kínzó köhögése van, fulladásos időszakokkal. A panaszok ágyban fokozódnak. Nappal a köhögés egyértelműen hurutos, éjjel száraz. Friss levegő és a beteggel való törődés enyhíti a panaszokat. A felköhögött váladék sárga, este, lefekvéskor a köhögés fokozódik. Adható hörghurut és egyéb légúti betegség hurutos időszakában, illetve a lezajló betegség utolsó szakaszában, amikor a beteg már jól van, de a köhögése nem akar enyhülni.

FERRUM PHOSPHORICUM – A készítmény enyhe láz, hőemelkedés, gyengeség, sápadt arc és orrvérzés kíséretében meglevő fájdalmas köhögés, mellkasi fájdalom esetén alkalmazható. A köpet kevés, sárgás, a tünetek hideg hatására és fekve romlanak.

HEPAR SULFUR – Nátha és megfázás után fellépő köhögés esetén alkalmazható készítmény, jellemző ilyenkor, hogy a váladék nehezen felköhöghető, bőséges és gennyes. Éjjel fojtó köhögési rohamok jelentkeznek, a beteg hangja rekedt. Ingerlékeny, fázós, mégis izzad, torkában csiklandozó érzés van. Tünetei melegben, betakarva javulnak.

CAUSTICUM – Gégehurut és hörghurut kezelésére ajánlott szer. Jellemző az erős köhögés, nagy mennyiségű váladék, amit a beteg nem tud felköhögni, azt lenyeli. A váladék a torkában, légcsőben van, köhögéskor fáj a mellkasa. Rekedtség, hangvesztés kísérheti, köhögési roham kapcsán vizelete elcseppenhet. A tünetek nedves levegőre, hideg italtól és ágymelegben javulnak.

KALIUM BICHROMICUM – Orrmelléküreg gyulladáshoz társuló mély, érces köhögés esetén javasolt. Nagy mennyiségű, tapadós, sárga váladék, a torokban csiklandozó érzés és a szegycsont mögötti horzsolásszerű fájdalom, valamint rekedtség kíséri. Éjjel a panaszok fokozódnak.

ANTIMONIUM TARTARIUM – A hörgőkben, tüdőben sok váladék van, de nehéz felköhögni, a beteg kimerült, gyenge, arca hideg, verejtékes. A váladékpangás még szabad füllel is hallható, légzése nehezített, ziháló. Szemek, ajkak körül kékes, szürkés elszíneződés észlelhető.

Dr. Kiss Anikó

 

Mi mindenben segíthet a magnézium várandósoknak?

Várandósság alatt szinte minden ásványi anyagra fokozottabban vágyik  szervezetünk, melyre különféle hiánytünetek hívhatják fel a figyelmet. Szerencsére a babavárás és a szoptatás időszaka alatt is van természetes alternatívája a tünetek enyhítésének Schüssler-só formájában.

 A magnézium-foszfát hiányára görcsös állapotok, mint például a kellemetlen lábikragörcs, vagy a csuklás hívhatja fel a figyelmet, főleg a második trimeszterben. Később bőrviszketés, esetleg ingerléknyeség is kísérheti hiányát.

Mindemelett szülés után, a szoptatás alatt összehúzódó méh okozhat görcsös jellegű fájdalmakat. Ráadásul a várandósság önmagában is hajlamosít aranyér kialakulására, melyet gyakran görcsös altáji fájdalom kísérhet, ilyenkor is hasznos segítség a Nr.7 Magnesium phosphoricum forró 7-es formulája! Általános vélemény, hogy a lábikragörcs kialakulásában a kálcium hiányának is szerepe van, éppen ezért midkét ásványi anyag hasznos bevitele elengedhetetlen terhesség során.

Hirtelen kialakuló görcsös jellegű panaszok esetén a  tapasztalatok szerint akkor érhetjük el a legteljesebb és leggyorsabb görcsoldó hatást, ha a Magnesium phosphoricumot az ún. „forró hetes” formula szerint alkalmazzuk, vagyis akut görcsös állapotokban 10 darab Magnesium phosphoricum D6 tablettát feloldunk 2 dl forró vízben és a forró italt 5-10 percenként elkortyolgatjuk!

Miről ismered fel a magnézium hiányt?

Magnézium hiányában nem lesz szükségünk erős sminkre, szinte egyedüli jellemző tünet az arcpír. Felnőtteknél a nyakon és a mellkason is megjelenhetnek vörös foltok, különösen stresszes szituációkban, így korábban is észlehetjük, ha nem megfelelő a magnézium bevitele és /vagy hasznosulása szervezetünkben.

A Schüssler-sók kedvező áron megrendelhetőek innen>

 

 

Nr.6. Kalium sulfuricum

A kálium-szulfát szöveti sóról általánosságban elmondható, hogy a szervezet kitisztításáért felel: fokozza a kiválasztást és segíti a méregtelenítést, fő hatásterülete: a bőr, a nyálkahártyák, és a savós hártyák. Ezeken a helyeken akut betegség esetén sárga váladékok megjelenése fontos támpont a homeopatának!

Hogyan pótold?

A táplálékok közül megtalálható a következőkben: burgonya, banán, zöldségek, aszalt gyümölcsök, tengeri hal, szárnyas hús, tejtermékek, tojás.

Arcdiagnosztika:

  • A hiány első jele lehet a barnás elszíneződés a szemzug belső részénél, mely az egész szemkörnyékre kiterjedhet.
  • Az arc okkersárga elszíneződése "A" formában, ami az orrgyöktől az állcsúcsig tart
  • Pigmentációs eltérések az arcon
  • Sárgás, lemezes hámlású korpás fejbőr

Alkalmazási területek:

  • Barna foltok a bőrben
  • Bronchiectasia (hörgőtágulat) kiegészítő kezelés
  • Conjunctivitis (kötőhártya gyulladás)
  • Hörghurut
  • Köhögés
  • Influenza
  • Korpás fejbőr
  • Középfülgyulladás, sárga váladékkal-szigorúan orvosi kontroll mellett
  • Orrmelléküreg-gyulladás
  • Nátha
  • Terhességi májfolt
  • Vitiligo (szerzett pigmenthiány, bőrfestékhiány)

  Javasolt potencia: D6