Amikor a köhögés hurutossá válik

Az elkülönítésre azért van szükség, mert akár hagyományos gyógyszerekkel, akár homeopátiával akarjuk enyhíteni a panaszokat, más-más szereket kell alkalmaznunk. Lényeges, hogy homeopátiás kezelés során nem elnyomjuk a tünetet, hanem a szervezet öngyógyító folyamatait erősítjük és támogatjuk.

Hurutos köhögés során az alábbi szerek segíthetnek

IPECA – A készítmény egy brazil bokor kivonatából készül. Elsősorban görcsös, rohamokban jelentkező váladékos köhögésnél adható, ha a köhögés fulladásérzéssel jár, hányingert okoz, vagy a köhögés végén hányás jelentkezik. Időnként orrvérzés kísérheti. A hörgőkben nyálkagyülem észlelhető, helyenként sípolás-búgás, a felköhöghető váladék kis mennyiségű. Jellemző még a fokozott nyálelválasztás, a nyelv a hányás ellenére tiszta, a beteg nem szomjas. Adható asztmás beteg köhögésére is, ha megfelel a fenti kritériumoknak.

MERCURIUS SOLUBILIS Hurutos köhögéssel járó hörghurut, tüdőgyulladás, légcsőhurut során alkalmazható, ha a köhögés éjjel szárazabb, de nappal produktív, köpetürítés is kíséri, a váladék nyálkás-gennyes. A beteg borzong, gyenge, elesett, nyelve petyhüdt, a fogbenyomatot megtartja, sárgás lepedék fedi. Lehelete rossz, a nyálkiválasztás fokozott, erős szomjúságérzése van. Jobb oldali tüdőfájdalom kísérheti.

PULSATILLA Gyakran használt szer légúti betegségekben. Fő jellemzője a változékonyság, mind a köhögés és a kísérő hurutos tünetek tekintetében, mind a köpet mennyiségében és minőségében.  A beteg nyűgös, vigasztalást igényel. Kínzó köhögése van, fulladásos időszakokkal. A panaszok ágyban fokozódnak. Nappal a köhögés egyértelműen hurutos, éjjel száraz. Friss levegő és a beteggel való törődés enyhíti a panaszokat. A felköhögött váladék sárga, este, lefekvéskor a köhögés fokozódik. Adható hörghurut és egyéb légúti betegség hurutos időszakában, illetve a lezajló betegség utolsó szakaszában, amikor a beteg már jól van, de a köhögése nem akar enyhülni.

FERRUM PHOSPHORICUM – A készítmény enyhe láz, hőemelkedés, gyengeség, sápadt arc és orrvérzés kíséretében meglevő fájdalmas köhögés, mellkasi fájdalom esetén alkalmazható. A köpet kevés, sárgás, a tünetek hideg hatására és fekve romlanak.

HEPAR SULFUR – Nátha és megfázás után fellépő köhögés esetén alkalmazható készítmény, jellemző ilyenkor, hogy a váladék nehezen felköhöghető, bőséges és gennyes. Éjjel fojtó köhögési rohamok jelentkeznek, a beteg hangja rekedt. Ingerlékeny, fázós, mégis izzad, torkában csiklandozó érzés van. Tünetei melegben, betakarva javulnak.

CAUSTICUM – Gégehurut és hörghurut kezelésére ajánlott szer. Jellemző az erős köhögés, nagy mennyiségű váladék, amit a beteg nem tud felköhögni, azt lenyeli. A váladék a torkában, légcsőben van, köhögéskor fáj a mellkasa. Rekedtség, hangvesztés kísérheti, köhögési roham kapcsán vizelete elcseppenhet. A tünetek nedves levegőre, hideg italtól és ágymelegben javulnak.

KALIUM BICHROMICUM – Orrmelléküreg gyulladáshoz társuló mély, érces köhögés esetén javasolt. Nagy mennyiségű, tapadós, sárga váladék, a torokban csiklandozó érzés és a szegycsont mögötti horzsolásszerű fájdalom, valamint rekedtség kíséri. Éjjel a panaszok fokozódnak.

ANTIMONIUM TARTARIUM – A hörgőkben, tüdőben sok váladék van, de nehéz felköhögni, a beteg kimerült, gyenge, arca hideg, verejtékes. A váladékpangás még szabad füllel is hallható, légzése nehezített, ziháló. Szemek, ajkak körül kékes, szürkés elszíneződés észlelhető.

Dr. Kiss Anikó