Alvászavar, álmatlanság kezelése kismamáknál

Az alvási zavaroknak sokféle oka lehet: a megváltozott hormonális működés, az izgatottság, az öröm miatti feldobottság (amikor megtudjuk annak az örömhírét, hogy kisbabát várunk), félelem (vajon teljesen egészséges lesz-e a kis jövevény, jól fogjuk-e betölteni, ellátni anyai feladatunkat, milyen lesz a szülés, hogyan fogunk működni, mint család)? Természetesen még számtalan kérdés, feladat megoldása kavaroghat bennünk.

Ha az álmatlanságot az örömhír miatti felfokozott hangulat okozza (pl.: mikor ultrahang vizsgálaton láttuk a kisbabánkat, és képtelenek vagyunk elaludni), de érezzük, hogy a szervezetünknek szüksége van a pihenésre, akkor Coffea tostat szedjünk.

Ha este sokáig nem tudunk elaludni, többször felébredünk, éberen alszunk, akkor Cocculus indicust javasolt szedni.

Ha várandósság alatt dolgozunk és ennek a súlya is nyomja a vállunkat, vagy ha már napfelkelte előtt fent vagyunk, de az ébresztőóra csörgésekor fáradtan rogynánk össze és elaludnánk, akkor a Nux vomicat szedjük. Ilyen esetben, különösen, ha kimerültség, idegesség, feszült hangulat is társul az álmatlansághoz, remek készítmény a Kálium phosphoricum Schüssler só. Nem véletlenül nevezik ezt a Schüssler sót természetes nyugtatóként vagy az agy energiaforrásaként. Sajnos előfordul, hogy a megoldandó feladatok miatt félelmeink, rémálmaink vannak.

Ha szülés előtt félelmek jelentkeznek, pánikszerű rohamokkal, akkor Cimicifuga racemosat szedjünk, hogy az éjszakáink is pihentetőbbek legyenek.

Ha rémálmaink lennének szörnyes, lidérces szereplőkkel, sötéttől való félelemmel, akkor Stramoniumot szedjünk.

Halállal, gyásszal szövődött álmok esetében Lachesis mutus javasolt.

dr. Balogh Andrea