Szorongás, aggódás, félelemérzet gyerekeknél 2. rész

A kezeléshez alkalmazott homeopátiás gyógyszerek:
Aconitum napellus
Meghatározhatatlan szorongás, indokolatlan félelem: felriadás a legkisebb zajra, aggasztó gondolatok, félelem az eleséstől. Nyögéssel, túlmozgással és a halálfélelemmel kísért lázas állapot gyógyszere.
Az aggódásos túlmozgás és a halálfélelem minden tünet kísérője.

Argentum nitricum
Az aggódást megelőző félelem uralja. Az állandó lázas és túlmozgásos aggódást rendetlen kapkodás kíséri: a személy folyton siet és különféle fóbiás tüneteket mutat.

Arsenicum album
A beteg izgatottsággal, betegségtől való félelemmel és halálfélelemmel kísért aggódástól szenved. A gyermek nem marad nyugton, általános gyengesége ellenére folyton mozog. Ez nyugtalanság éjszaka 1 és 3 óra között súlyosbodik. A gyermek olyan erős szorongásra és aggodalomra ébred, hogy fel kell kelnie.
E panaszokat súlyosbítja az egyedüllét, a hideg, és enyhítheti a meleg. A gyermek egyebekben egymást váltva mutat időszakosan fellépő izgalmi és depressziós állapotokat. Így a nyerő optimizmusból átcsaphat a vesztő pesszimizmusba.
Az Arsenicum album a lidércrnyomásos viselkedés gyógyszere is.

Borax
Az állandó aggódás este 11-ig növekszik, majd hirtelen abbamarad. A beteg izgatott és nem képes egy helyben maradni, miden érzékszerve túlérzékenységet mutat, álmából is felriad a legkisebb zajra.
A gyermek fél a lefelé haladástól, hintázó mozgásnál, vagy ha előrehajol.
A csecsemő felsír ha előredöntjük, ha ringatjuk, vagy ha betesszük a bölcsőbe. Később a gyors leszálló mozgásnál jelez félelmet (mozgólépcső, lift, légörvény vagy gyors leszállás a repülőn, hajózás hulláámverésben).

Bromum
A nyugtalanság este, alkonyatkor és éjszaka fokozódik.
A gyermek hallucinál: állatokat érez a vállán, rémeket és szellemeket lát. Allergiás, asztmás tünetei a tengernél enyhülnek.

Causticum
A nyugtalanság izgalommal társul és este, alkonyatkor erősödik. A gyermek nem akar lefeküdni, fél a sötétben, fél egyedül lefeküdni, és igen jelentősek a lefektetési szertartások. A gyerek szomorú, mélabús, reménytelenségre hajlik. Általános gyengesége miatt, amellyel tisztában is van, védelmet, szeretetet, rokonszenvet követel. Könnyen sír, igényli szülei közelségét.
Erős empátiával viseltetik mások baja iránt, megilletődik mások rossz helyzetén.
Beszédproblémákkal küzdhet, ilyenkor nem találja a megfelelő szót, szótagot, betűt téveszt, hadar és összefüggéstelenül beszél, a mondatot nem fejezi be.

Gelsemium
A gyermek érzelmileg túltelített és félénk. Egyedül kar maradni, nyugalomban, bár tart a magánytól. Általában előre fél valamitől, ettől remeg, izzad, hasmenése van, gyakorta vizel, emlékezete kihagy. Felelésnél, dolgozatírásnál, vagy vizsgán tehetetlenség vesz rajta erőt. Félénk, iszonyodik a tömegtől és a nagy térségektől. Elkülönül, hogy ne kelljen megszólalnia. A haláltól is félhet. Hirtelen érzelmeknél, vagy rossz hír hallatán remegni kezd, hasmenése lesz és rosszul alszik.

Ignatia amara
Ez a gyógyszer javasolható olyan gyerekeknél, akiknél a szorongás súlyos beszédzavart vagy kifejezési nehézséget okoz, és akiknek túlzott az általános indulatossága. Az ilyen gyermek szomorú, melankolikus, zárkózott, akaratlanul is sóhajtozik, folyton ásít és ok nélkül sírva fakad.
Hangulata változó, amint elvonják figyelmét gondjairól, hirtelen vált a szomorúságból nevetésbe.
A panasz kellemetlen emócióval (félelem, undor, rosszul viselt tiltás, zaklatás, tiltott harag, visszatartott sértődés) járó érzelmi csapást követően lép fel. Emésztési problémák, fejfájás, migrén, különféle fájdalmak és köhögés a szomatizáció tüneteiként lépnek fel.