Prosztata problémák- homeopátiás megoldások

fiata_ferfiStatisztikai adat, hogy az 55 év feletti férfiak többségében kialakul a prosztata adenomás megnagyobbodása, amit másképpen jóindulatú prosztata hiperplasiának is neveznek.
A prosztata- megnagyobbodások egyharmada tünetmentes, kétharmada azonban tünetekkel jár, ez készteti a beteget orvosának felkeresésére. A tüneteket gyakran az okozza, hogy a  prosztata megnagyobbodása miatt különböző mértékben összenyomódik a húgycső, s ez a ? részleges?  elzáródás csökkent erővel elfolyó vizeletet, a húgyhólyagban vizeletpangást okoz. A tünetek másik része a rendellenes hólyagfunkcióval függ össze, ennek  tünetei lehetnek az éjszakai vizelés,  gyakori vizeletürités,  hirtelen fellépő vizelési inger, a hólyag teljes kiüritésére való képtelenség és a vizeletinkontinencia. Pontos diagnózisra van szükség, általában az elengedhetetlen fizikális vizsgálat után UH, vagy más eszközös vizsgálat jön szóba. Érdemes meghatározni a PSA /prosztata specifikus antigén / szintjét, mely ha magas, gondolni kell korai stádiumú carcinoma lehetőségére is. A kezelés szükség szerint sebészi terápia, de bizonyos gyógyszeres kezelések is alkalmazhatóak.
A homeopátiás gyógymóddal a beteg visszanyerheti a normális vizelési komfort érzetét, csökkenteni lehet a kisebb jelentőségű csomókat, a görcsökkel, vagy vértolulással járó tüneteket és a visszatérő húgyúti fertőzéseket. Lássunk néhány konkrét példát!

SULFUR 15 CH gyakori alkati szer lehet prosztata betegséggel küszködőknél. A prosztata nagy, vizsgálatra érzékeny. Gát- végbél- ágyék tájéki fájdalmakról panaszkodik a beteg, a húgyvezetékben a vizelés során égő érzet van, gyakori vizeletüritések jellemzik.

Szintén sűrűn használt szer a NUX VOMICA 9- 15 CH / mely a farkasmaszlagból készül /. Akkor javasolt, ha a vizelés fájdalmas, ki- kihagyó, gyakori inger van, a vizelés befejezése után még maradékcseppek távoznak. Kisérhetik hólyag- és végbél görcsök, gyakran található aranyér is. Jellemzően az aktiv, de ülőmunkát végző, hirtelen haragú, magas vérnyomású betegeknél javallt.

A SABAL SERRULATA 5 CH / mely egy pálmaféléből készül / szinte mindig adható prosztata problémáknál. Az őstinktúrája tartalmaz egy ösztrogénhatású anyagot, alifás zsirsavakat, és több gyulladásgátló hatóanyagot. Csökkenteni tudja a gyakori, éjszakai vizelést, a gáttájék fájdalmasságát, és javitja a nehezen meginduló, csökkent sugarú vizeletüritést.Ezt a gyógyszert érdemes kiegésziteni 5 CH-s LYCOPODIUMMAL, mely szintén csökkenti a gáttájék elnehezülés-érzetét, valamint befolyásolja az éjjeli, többszöri vizeletüritést.

PAREIRA  BRAVA 5 CH  /mely a vadszőlőből készül / adható, ha szinte állandó a vizelési inger, de csak nagyon nagy erőfeszitésre ürül, és csak kis mennyiség. Egyes vizelések erős húgyhólyag fájdalmakkal járnak, melyek kisugároznak a makkra és a combok felé.

Rendszeresen javasolható heti, de akár napi adagolásban is a THUJA 15 CH, mely a sycotikus reakciók nagy szere.
A BARYTA CARBONICA 15 CH a meszesedés gyógyszere, ezeknél a betegeknél  pszichés lelassulás is tapasztalható.
CONIUM MACULATUM 9 CH / mely a bürökből készül / javasolható akkor, ha a hipertrophizált prosztatában meszesedés is található, a gyakori vizelés ki- kihagyó jellegű. Ezen kivül e betegek gyakran panaszkodnak szédülésről, amit testhelyzet változtatáskor észlelnek. Jellegzetessége ennek a szernek az, hogy impotenciánál, vagy ejaculatio praecoxnál is adható, mikor a panaszok hosszan tartó önmegtartóztatás után jelentkeznek, megtartott libidoval.
Kombinációban szóba jön a CHIMAPHILA UMBELLATA 5 CH / melyet az ernyős körtikéből készitenek /, amikor a beteg csomót érez a gáttájékon és vizelés közben égő érzés, utána görcs lép fel.

Ne késlekedjen senki, aki e panaszok közül néhányat magán is észrevett, minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál hatásosabb.

Dr.Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos