Irritabilis Colon Syndroma

idos_ferfiIgen gyakran fordulnak orvoshoz a betegek funkcionális bélpanaszokkal, melynek tünet – együttesére a  megváltozott székelési szokások és a hasi fájdalmak jellemzőek.
IBS  / irritabilis colon syndroma / – ról  beszélünk, ha a panaszok hátterében semmilyen szervi elváltozás nem igazolható.
A betegség patofiziológiája a megváltozott bél motilitás, bélmozgás. Csökken a motilitás diaréban, fokozódik a nyugalmi colon motilitás obstipationál, spasztikus vastagbélnél.
Ismert dolog, hogy akut stressz hatására hasmenés alakulhat ki, mig depresszióra, tartósan fennálló stressz hatásra pedig görcsökkel, krónikus hasi fájdalmakkal társult székrekedés léphet fel.
A klinikai gyakorlatban három változatát tudjuk elkülöniteni:

  1. Irritálódó vastagbél, más néven  spasztikus colon – mely tünettanában főleg a görcsök, sűrűn fellépő hasi fájdalmak dominálnak, és gyakrabban székrekedéssel, ritkábban diaréval társul.
  2. Székrekedéssel járó vastagbél bántalmak
  3. Hasmenéssel járó vastagbél bántalmak

IBS- ben a hasi panaszok mellett gyakran találkozunk egyéb tünetekkel is, mint például gyomorégés, szivdobogásérzések, gyengeség, esetleg ájulásérzések, háti fájdalmak, sőt még gyakori vizelési inger is előfordul kimutatható gyulladásos, vagy organikus eredet nélkül.
A hagyományos kezelés elsősorban a bél motilitás rendezésére irányul, diétás tanácsokkal, szükség szerint görcsoldókkal kiegészitve.
A homeopátiás terápia szintén részben a tünettan alapján irja fel a gyógyszereket, melyek görcsoldó, vagy székrekedést, illetve hasmenést gátló hatásúak. Emellett megkeresi a beteg alkati szerét, mely a beteg obstipátióra, vagy diaréra való hajlamát csökkenti, növeli a stressz tűrő képességét, és a kóros irányba hajló pszichés tüneteket megszünteti, normalizálja.
Nézzünk néhány gyakran alkalmazott szert:

Spasztikus colon csopor

Nux vomica: 9 – 15 CH napi 1-2x 5szem
Obstipatio, hasi görcsökkel, eredménytelen székelési ingerekkel, gyakran aranyeres problémákkal. Jellemző még a gyomorsav túltengés, böfögés étkezés után, evés utáni aluszékonyság, amely rövid sziesztára javul, reggeli hányinger.
A beteg gyakran szókimondó, hirtelen haragú, hiperaktiv, hajlamos izgatószerek, mint például kávé, alkohol, cigaretta túlzott mértékű fogyasztására.

Ignatia: 15 CH napi 2-3x 5 szem
Obstipatio eredménytelen székelési ingerekkel, jellemző a vakbéltájéki görcsös fájdalom, de gyulladás nélkül. Gombócérzet a torokban, ritkábban a gyomorban, légszomj, nehézlégzés érzete, tachycardia, fejfájás is előfordul. E tünetek stressz, bánat hatására rosszabbodnak, figyelemelterelésre javulnak.

Colocynthis: 9 CH  görcsök esetén 1×5 szem
Hirtelen jelentkező, görcsös, hasi fájdalmak, mely a beteget összegörnyedésre készteti. Erős nyomásra, helyi melegre javul az állapot.
Lycopodium: 9 CH napi 1×5 szem
Székrekedés, hasi görcsök, különösen a has alsó részében, a köldök alatti régióban.
Kevés étkezéssel hamar eltelik a beteg, puffad, arca kipirul. Napjában többször éhes lesz, de egyszerre keveset eszik. Étkezés utáni aluszékonyság előfordul, de rövid szieszta nem enyhiti.
A tünetek délután 16 és 20 óra között a legrosszabbak.

Sulfur: 15 CH  napi 1×5 szem
Erős haspuffadás, hasi fájdalommal, hangos bélzajok, rosz szagú szelek távoznak. Gyakoribb, hogy hasmenése van a betegnek, főleg reggelente, mely fel is ébresztheti. Gyakran találni aranyeret is. Túlzásba vitt étkezések is jellemzőek.

Thuya: 9 – 15 CH napi 1×5 szem
Evés után erős bélgázos felfúvódás, hangos gyomorkorgás, bugyorgás, ehhez kapcsolódó bélmozgás jellemzi. Lehet görcsös fájdalmakkal kisért székrekedés a velejárója, lehet ellenkezőleg, sok gázzal kisért spriccelő hasmenése is a betegnek.
Bél polypokra hajlam mutatkozhat, a páciens rögeszméig fokozódóan félhet például a ráktól.

Székrekedéses tipus

Tüneti szerek: 5 -9 CH napi 1-2x 5 szem

Hydrastis:
Alig van székelési inger, a széklet sűrű nyálkabevonatú, kemény. Különösen eredményes túlzott mértékű hashajtófogyasztást követően, illetve gyermekeknél, terhes kismamáknál.
Alumina:
Végbélrenyheség, alig, vagy nincs inger, jelentős mennyiségű bélsár halmozódhat fel. Még a lágy széklet is erőlködésre enyhül.
Bryonia:
Kevés székelési inger. Száraz, kemény széklet, nagy erőlködéssel ürül. A nyálkahártyák szárazsága miatt a beteg szomjas, a szája hamar kiszárad.
Magnesia muriatica: 
Kis darabokban távozó, száraz, kemény széklet, morzsálódhat.
Opium:
Egyáltalán nincs székelési inger, a széklet fekete és száraz, kemény.
Raphanus niger:
Obstipatio erős felfúvódással, főleg a has bal oldalán. Fájó, kongó hangú alhas feszülés tapasztalható,mely szelek távozására javul.

Alkati szerek: 15 -30 CH heti 1x 10 szem

Calcium carbonicum:
Piknikus egyén, a széklet elszintelenedhet. Betegségeire a psoro- tuberculotikus reakciómód  jellemző.
Kalium- carbonicum:
Inger nélküli, makacs székrekedés, égő-szúró végbélfájdalommal, könnyen vérző aranyérrel.
Kimerült, ödémára hajlamos, mérsékelten túlsúlyos egyének, rendszerint sziv- légzőrendszeri panaszaik is vannak.
Natrium muriaticum:
Jó étvágya mellett, gyakran sovány, vékony egyén. Könnyen kifárad, visszahúzódó, csendes,  megbizható egyén. Vizszegény, bogyós a széklete, idegen helyen nem tud WC-re menni.
Graphites:
Nincs székelési inger, vastag, nagy száraz a széklet. Hasi puffadás, repedező, fájdalmas aranyér gyakori, általában túlsúlyos egyének
Silicea:
Sovány, gyenge, fázékony, talpán izzadó, demineralizációra és gennyesedésre hajlamos gyerekek, fiatal felnőttek szere.
Sepia:
Gyakori gombóc érzet a végbélben, mely székelés után is megmarad. Gyakori a gyomorüresség érzete, belső szervek süllyedése. E betegek többször szomorúak, ingerlékenyek, vénás pangásra hajlamosak.

Hasmenéses tipus:

Alkati szerek: 15 CH  napi1x5 vagy  heti 1×10 szem

Arsenicum album:     
Kis mennyiségű, de kimeritő hasmenés, égő végbélérzettel, melegre javuló hasi fájdalmakkal.
Sulfur:  Jellemző reggeli diaré.
Natrium sulfuricum: 
Reggel jelentkező hasmenéses jellegű, spriccelő, sok gázzal kisért széklet, lepedékes nyelvvel. Túlsúlyos, fázékony, depresszióra hajlamos páciensek.

Tüneti szerek: 9  CH napi 1- 2×5 szem

Argentum nitricum, Gelsemium :
Izgalom, stressz okozta hasmenés, kisérheti böfögés, puffadás, korgás.
Podophyllum:
Világos szinű, főleg reggel jelentkező hasmenés.
China:
A hasmenés fájdalmatlan, az egész has felfúvódott. A beteg legyengült.
Phosphoricum acidum:
Bőséges, fájdalom nélküli hasmenés. Idegi fáradtság következtében, vagy  túl sok gyümölcs fogyasztása után lép fel.

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos