Infulenzás, náthás? Keressen homeopátiás megoldást!

Ki ne ismerné az eldugult orr, a tüsszögés és a rossz közérzet triászát?  Ki ne tapasztalta volna már, hogy ?tele van a feje?, orrhangja van, piros, duzzadt az orra, vagy meg sem tud szólalni, annyira fáj a torka? Tudjuk, hogy ilyenkor a jó meleg tea és a meleg sál, egy jó meleg ágy és pihenés sokat segít. A népi mondás szerint a nátha gyógyszeres kezelés mellett egy hét alatt meggyógyul, kezelés nélkül 7 nap alatt. Mégis ismerünk olyan terápiát, amellyel a tünetek hamarabb , pár nap alatt megszüntethetőek, a rossz közérzet 2-3 nap alatt elillan.

E módszer a homeopátiás terápia, mely nem az éppen támadó vírust, vagy baktériumot pusztítja el, hanem a beteg saját immunrendszerét erősíti. A megfelelő homeopátiás gyógyszer bevétele beindítja az öngyógyító erőket, megfelelően stimulálja a megbetegedett szervezet immunrendszerét, ott ahol a gyenge pontja van. A betegség tüneteinek megfigyelése, a tünetek módozata nagyon fontos a homeopátiában, mert ezek alapján lehet kiválasztani a betegséget megszüntető tüneti szereket.

Influenza megelőzésére nagyon hatékony az Oscilococcinum, mely az influenza, vagy nátha tüneteinek indulásakor is terápiás hatású, ilyenkor naponta háromszor érdemes bevenni egy fiolát, két napon át. Izomösszetörtség, kábaság, levertség, a fekvés kívánása és hőemelkedés, netán lázas állapot esetén a Gelsemium (sárga jácint) szedése ajánlott. Rhus toxicodendron (mérges szömörce) ajánlható, ha erős izom- összetörtség érzet lép fel, a  beteg ?csontjai? is fájnak, de nem bír sokáig ágyban feküdni, inkább jön-megy, izeg-mozog.  A száraz köhögés csillapítására, melynél  a beteg nem mer megmozdulni, mert a legkisebb mozdulat is köhögést és fájdalmat provokál, a Bryonia (sárga tök) javasolható. Orrdugulás csökkentésére, mely meleg szobában romlik, hűvös levegőn, szellőztetéskor enyhül, a Pulsatilla (kökörcsin) alkalmas. E szer a nappal hurutos, de este, lefekvéskor fellépő száraz köhögés csillapítására is kiváló. Tüsszögések csillapítására, kipirosodott, duzzadt, fájó orr gyógyítására az Allium cepa (vöröshagyma) szedése ajánlott.  Sűrű orrváladék esetén, amikor a beteg érzi, hogy a hátsó garatfalon csorog le a váladék, gyerekeknél orrszívó-porszívó használatával lehet csak kiszívni az orrváladékot, s ez nem ritkán az arcüregekben is lerakódik, ilyenkor a Hydrastis canadensis golyócska tudja fellazítani és megszüntetni az orrváladék képződését. Orrdugulás és orrszipogás egyszerre is jelentkezhet, a beteg náthás, de eredménytelenül fújja az orrát, akkor a Sambucus nigra tud segíteni.

Mivel a homeopátia a szervezetre hat természetes alapanyagú, hígított gyógyszerekkel, ezért mindenkinek  ajánlható mellékhatások nélkül.

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos