Influenza, nátha homeopátiás kezelése

Télen igen gyakoriak a légúti fertőzések, melyek leggyakrabban vírusos eredetűek. Ahhoz, hogy elkapjuk a betegséget, két tényezőre van szükség. Az egyik a kórokozó, a másik a befogadó szervezet, vagyis az ember legyengült immunrendszere.

Erős, kiegyensúlyozott immunrendszerű egyén még influenzajárvány esetén sem betegszik meg. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően erősítsük, felkészítsük immunrendszerünket. Fontos a megfelelő táplálkozás, vitamin-és árványi anyag bevitel, az egészséges életvitel, a mozgás.

Az Echinacea angustifolia (kasvirág) mindenkinek ajánlható immunerősítő szer, melyet az őszi, hűvösebbre forduló időszakban érdemes elkezdeni szedni és a tavaszi jó idő megérkeztéig, egész télen át szedhető.
Adagolási javaslat, egy hétig napi 1×5 granulát érdemes szedni, majd egy hét szünet. E szernél az alacsony potencia a leghatékonyabb ( 5CH, vagy D4, D6), mert így a kasvirág gyógynövény hatását is, illetve a homeopátiás hatást is felhasználjuk.
Gyakrabban megbetegedő gyerekeknél a Vincetoxicum golyócska is jó immunerősítő szer. Szedése hasonló az Echinaceához, így a két szert heti váltásban javasolt adni.
Influenza megelőzésre nagyon hatékony az Oscillococcinum, melynek 1 fioláját heti 1 alkalommal kell bevenni. A homeopátiás szer függetlenül attól, hogy milyen típusú a támadó vírus, nem a vírust öli meg, hanem a szervezetben azon immunsejteket stimulálja, mely le tudja küzdeni a kialakult betegséget. Nagy előnye még, hogy bárki szedheti, születéstől az idős korig, illetve súlyos alapbetegség mellett is.

Ismert, hogy vannak olyanok, akik hajlamosak elkapni a náthát, influenzát, gyakrabban betegszenek meg légúti betegségekben. Ilyenkor az alkati szer tudja személyre szabottan erősíteni az immunrendszert, s az egyénre jellemző betegség hajlamot, így a krónikus és ismétlődő betegségeket is csökkenti, vagy megelőzi. Az alkati szer megállapítása orvosi feladat.

Induló influenzás tüneteknél, amikor hirtelen lázas állapot alakul ki, száraz köhögéssel, akkor az Aconitum napellus szünteti a panaszokat. Izomösszetörtség, hőemelkedés, vagy láz esetén, a Gelsemium sempervirens ajánlott. Ilyen esetekben a beteg levert, gyenge, tompult, gyakran fejfájása, esetleg homályos látása is van, kívánja az ágyat, a pihenést. A száraz köhögés csillapítására gyakran alkalmas a Bryonia, a beteg köhögéskor önkéntelenül fájó mellkasára teszi a kezét, fájdalmas a légcsőve is, a legkisebb mozdulat kiválthat köhögési rohamot, ezért a beteg szinte mozdulatlanul fekszik.

Tüdőgyulladásos szövődmény megelőzésére a Phosphorus golyócskából érdemes heti egy alkalommal bevenni.
A sárgás köpettel járó köhögés megszüntetésére a Pulsatilla pratensis (kökörcsin) ajánlható.

Nátha és a homaopátia

Érdemes szót ejteni a nátháról is, mely szintén gyakori probléma télen. Ha gyakori tüsszögés, bő, vizes orrfolyás kínozza a beteget, és a friss, hűvös levegőn csökkennek a panaszok, de a meleg szobában erősödnek, akkor az Allium cepa szedése javasolt. Arsenicum albumra van szükség akkor, ha az orrváladék nem túl sok, de nagyon csípő, maró jellegű, rossz szagú, az állapot melegre javul, nagyon fázékonnyá válik ilyenkor a beteg. A láz, vagy hőemelkedés csillapítására alkalmas az Atropa belladonna (nadragulya), mely az orr- és toroknyálkahártya gyulladását is csillapítja. A beteg ilyenkor levert, a csendet, a pihenést és a sötétet kívánja.
Ha tapadós az orrváladék, nagyon sűrű, ezért nehéz kifújni, a hátsó garatfalon a beteg érzi a váladékcsorgást, akkor a Hydrastis canadensis segít.
Csecsemőknél jól megfigyelhető a szipogás, tele van az orra, de nem folyik, nem sok jön orrszívóval sem. Gyakran nyitott szájjal alszik a baba az orrdugulás miatt. Ebben az esetben a Sambucus nigra (fekete bodza) hoz enyhülést.

Betegségmentes, egészséges telet kívánok!

Dr. Zarándi Ildikó
Belgyógyász- homeopátiás orvos