Infectológiai betegségek homeopátiás gyógyítása

infektologiai_betegsegek_gyogyitasaA homeopátia a beteg szervezet saját öngyógyitó mechanizmusait serkenti, stimulálja, tehát a megfelelően kiválasztott gyógyszer az immunrendszert erősiti ott, ahol a gyenge pontja van, és ez jól kombinálható a jelenlegi gyógyszerekkel, például egy antibiotikummal, mely a külső kórokozót, a baktériumot pusztitja el.
Tehát például egy skarlátos megbetegedés esetén fontos penicillin származékot alkalmazni, hogy a korai és késői szövődmények kialakulását megelőzzük, de emellett érdemes a megfelelő homeopátiás gyógyszert is adni, az Atropa Belladonnát /mely a maszlagos nadragulyából készül /,mert ez a szer a jellemző torokgyulladást, kiütéseket, lázas, gyulladásos tüneteket igen jól szünteti, ráadásul a  beteg immunrendszerét is erősiti, igy a gyermek könnyebben, gyorsabban, szövődménymentesebben gyógyul meg.

Virusos betegségek esetén még nagyobb teret kap a homeopátia, hiszen a szervezet  ?belülről? győzi le a betegséget, függetlenül a virus serotipusától!, míg ilyen esetekben jóval kevesebb a szóba jövő allopátiás gyógyszerek száma. Jó példa erre az influenza, mely ha kialakul, akkor döntően a beteg immunrendszeri állapotától függ, hogy milyen erős tünetekkel és mennyi idő alatt zajlik le a betegség, és allopátiás gyógyszerekkel leginkább a felülfertőződés és az ebből fakadó szövődmények ellen tudjuk csak felvenni a harcot. Ezzel szemben homeopátiás kezelésnél a fellépő tüneteknek megfelelően kiválasztott gyógyszer rövid idő alatt megszünteti a panaszokat, sokszor a beteg igen hamar meggyógyul. Az Oscillococcinum akár megelőzésre /heti 1×1 fiola /, akár a tünetek kifejlődésekor az influenza minden stádiumában terápiásan használható, hatékonyságát dupla-vak klinikai vizsgálatok bizonyitották  / The Lancet, l989., BJCP 1989./.

Herpes simplex virus okozta, gyakran a szájon fellépő tüneteket igen hatékonyan lehet kezelni, de megelőzni is  homeopátiás szerekkel. Ez lényeges szempont, hiszen a hagyományos gyógyszerek közül egy kezelést követően egyik sem befolyásolja a herpeszes recidivák gyakoriságát, míg a jól meghatározott homeopátiás alkati szer szedésével a herpeszre való hajlamot csökkenteni lehet, igy a herpesz kiújulását igen ritkává lehet tenni, illetve megszüntetni. Tüneti szerekkel a betegség gyorsan, enyhébb tünetekkel zajlik le.

Borax /szedése javasolt gyakran ismételve, ha a szájon feszülést, pirosságot, bizsergést érez a beteg, de még nem jelentkeztek a kis hólyagok, sokszor ki sem fejlődik a herpesz. Alkalmazható akkor is, ha már az apróbb hólyagcsák egy nagy hólyaggá olvadnak össze,  gyakran ez történik a nemi szerven fellépő herpesznél is.
Rhus toxicodendron / mérges szömörcéből készül / adandó, ha a gombostűfej nagyságú, sárga, áttetsző folyadékot tartalmazó hólyagcsák kialakulnak, ezek égő, viszkető érzést okoznak az erythemás alapon. A viszketés meleg borogatásra javul.
Rhus vermix adható ugyanilyen laesióknál, de a viszkető érzés melegre nem enyhül, inkább a hideg borogatás tesz jót.
Cantharis vesicatoria / kőrisbogárból készül / javasolt, ha a herpeszcsokor flikténa szerű hólyagokból áll.
Mezereum / farkashársféle cserjéből készül / indikált, ha a herpeszes hólyagok tartalma opálos szinűvé vált.
Croton tiglium / tejfűből készül / a nemi szerveken lévő hólyagos kiütések szere. Nagyon viszketnek, összefolynak, igen érzékenyek és fájdalmasak, ezért a beteg nem meri vakarni.

Acut gastroenteritisnél, ha a vezető tünet a hasmenés, több szer is javasolható, függetlenül a hasmenés kiváltó okától.
Ezek közül a gyakoribbak:
Podophyllum peltatum / sóskabokorból készül / alkalmazható, ha a diarrhoea vizenyős, nyákos, igen bőséges. A faeces bűzős, sugárban ürül, tenesmus és gyengeség kiséri.
Aloe socotrina / fokföldi aloeből készül / adandó, ha a hasmenés bőséges, nyákos, gél állagú, nagyfokú bélgáz képződéssel kisért, melyet a beteg nem mer elereszteni a sphincter- bizonytalanság miatt.
Colocynthis /sártökből készül / javasolt, amikor a hasmenést hirtelen fellépő görcsös, éles fájdalom kiséri, az állapot kétrét görnyedve, meleg hatására és erős nyomásra javul.
China rubra / kinafa kérgéből készül / indikált, ha a hasmenés fájdalmatlan, de a hasfal kitágult, kifejezett meteorizmussal, a fájdalom nyomásra, érintésre jelentkezik.

Ha a vezető tünet a hányás, és a vomitust a túlzott ételfogyasztás okozta emésztési zavar váltja ki, akkor alkalmazható az Antimonium crudum  /antimon- triszulfidból készül /. A beteg ilyenkor gyomor telitettségre, nyomásérzésre panaszkodik, gyakori az eructatio, a nyelv erősen bevont, vastag, fehér lepedékes. A hirtelen jelentkező hányingert ételmaradékot tartalmazó hányás követ, kialakulhat enyhe diarrhoea is.
Ipecacuanha / buzérféle brazil bokorból készül / javasolt, ha a hányás nem csillapitja a szinte folyamatos hányingert. A nyelv tiszta, vagy enyhén bevont, a beteg hányás után sem szomjas. Heves köhögési roham is kiválthatja a hányingert, és a hányást, mely habos, nyákos, tiszta.
Fokozott nyáltermelődés is észrevehető, a faeces erjesztett szagú, zöldes, néha véres is lehet.

E gyógyszerek mellett mindig pótolni kell a folyadék-és ásványi anyag vesztességet.
A homeopátiás szereket tehát a tünetek jellegzetességei alapján kell kiválasztani, hatékonyak, mellékhatásmentesek, ?szervezet- barátok?,  mely kombinálhatók más gyógyszerekkel is.

 

Dr.Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos