Homeopátiával megelőzhetjük a bárányhimlő szövődményeit

megelozhetjuk_a_baranyhimlo_szovodmenyeitA gyermekkori kiütéses betegségek nagy része bölcsődés- vagy óvodáskorban jelentkezik, s a kis betegek szinte mindig nehezen viselik az ezzel járó egy-két hét otthonlétet és a különféle korlátozásokat. Megkönnyíthetjük a ?vakarni tilos, de akkor kötözzem le?? időszak átvészelését, ha kipróbáljuk a kis fehér golyócskákat.

A bárányhimlő gyakran járványszerűen üti fel a fejét egy-egy ovis csoportban, kis közösségben. A betegség lappangási ideje 2?7 nap is lehet, a bevezető tüneteket általában az induló hőemelkedés-láz, fejfájás, levertség jellemzi, ami egy nátha vagy felső légúti hurut kezdetére is hasonlít. Amikor megjelennek a bőrön a hólyagcsás kiütések, akkor válik egyértelművé a betegség. A hólyagocskák nagyon viszketnek, a kicsiket és a nagyobbakat is ez szokta a legjobban megviselni.

Mivel vírusos eredetű betegségről van szó, ezért az antibiotikum-kezelés nem jön szóba, csak szövődmény kialakulása esetén. Homeopátiás szerekkel azonban nagyon jól lehet gyorsítani a bárányhimlő lezajlását. Sokszor 4?5 nap alatt elmúlnak a bőrtünetek, szemben a hagyományos kezeléssel, sőt, a kis golyók használatával megelőzhetőek a szövődmények.

Tünetmentesség 4 nap alatt
Legutóbb egy hároméves kislányhoz hívott ki az édesanyja. A kicsi teste telis-tele volt bárányhimlős kiütésekkel. Ritkán látni ilyen sok hólyagos kiütést: még a szemhéja alatt és felett is, az orrszárnyak belső oldalán is, a fülkagylóján és a száján belül is voltak hólyagcsák. Testszerte rengeteget láttam rajta, ráadásul a hajlatokban (könyök, térd, hónalj) vonalszerűen
csoportosulva, még tömöttebben helyezkedtek el a kiütések.

Vannak évek, amikor erősebb tünetekkel jár a bárányhimlő, de ne feledjük: a betegség átvészelése az egész életre védettséget ad! Létezik most már védőoltás is, azonban az oltás csak 4?8 évre ad védettséget. Ráadásul az a tapasztalat, hogy későbbi életkorban még hevesebb tünetek lépnek fel, jobban legyengül a szervezet, magasabb a láz és hosszabban elhúzódik a betegség. Ezért is érdemes tudni a homeopátiás kezelésről, mert a beteg kislány az alább leírt golyócskáktól a találkozásunk után már négy nap múlva tünetmentessé vált, s meggyógyult!

Kevesebb viszketés, kevesebb hólyag a bőrön
A bárányhimlő jellegzetessége, hogy a sárga hólyagos kiütések pörkösödnek, leszáradnak, de továbbra is viszketnek, s ha a kicsi véletlenül lekapja a vart, akkor a himlőheg a bőrön egy életen át megmaradhat. Ezért a Rhus toxicodendron golyócska nagyon fontos szer a kezelésben, hiszen csökkenti a viszketést, s csökkenti a hólyagcsák számát is. A viszketés mértékétől függően mint tüneti szert naponta többször (akár napi 6 alkalommal is) be lehet venni. Emellett hintőporozni is érdemes a bőrt, ez is hűsíti a viszkető göböket.

Hogy ne maradjanak hegek!
A már pörkösödő hólyagok gyógyulását a Mezereum golyó szedése segíti. Ez a szer akkor is hatásos, ha a pörk alatt már sárgás, fertőzöttebb a hólyag bennéke (belseje). Szedésével nem fertőződik el a kis seb még finom dörzsölésre sem. Ahhoz, hogy himlőhely ne alakuljon ki, az Antimonium tartaricum golyócskát kell szedni, napi rendszerességgel, már a pörkös-hólyagos fázis alatt. Ha a kiütések már elmúltak, de néhány himlőheg, lukacska még látszik a bőrön, akkor az Antimonium tartaricumot folyamatosan tovább kell szedni, akár egy-vagy több hétig is, amíg teljesen begyógyul a bőr.
Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos