Homeopátiás esettanulmány: silicea az óvodában

silicea_az_ovodaban1. konzultáció

T.E.- vel márciusban, négyévesen találkoztam elsőször, amikor szülei a rendelőmbe hozták.

Panaszai:
Ismétlődő mandulagyulladások, orrfolyás, több alkalommal tüszős tonsillitis.
Szülei elmondása szerint, ahogy ősszel az óvodába került, akkor kezdődtek a panaszok. Amíg szedte az antibiotikumokat, viszonylag jól volt, ahogy abbahagyta, kezdődtek a panaszok.

Jellemző tünetek:
A rendelőben való megjelenéskor a torok enyhén hyperaemiás. Submandibulárisan és a nyakon, több babnyi, fájdalmatlan, mobilis nyirokcsomó tapintható. A gyerek vékony, korához képest kissé magas, fehér bőrű, sápadt arcú. Tüdőhallgatózási lelet negatív.

Magatartás
Kezdetben kissé bátortalan, félénk, majd miután feloldódott, mozgékony, mászkálós, kissé nyugtalannak tűnik, de mindig visszatér az anyjához. Anyja elmondása szerint is kifejezetten ragaszkodik hozzá, az első óvodai napon sokáig sírt, hiányolta az anyukáját. Az utóbbi időben nyűgösebb, akaratosabb.

Anamnézis:
Időre, 3600 grammal született, 3 hétig szopott, utána mesterségesen kellett táplálni. Soha nem volt nagyétkű, de mindent megeszik. Tejet, húsféléket nem nagyon kedveli. Kedvence a paradicsom. Az ételeket inkább hidegen eszi meg, mint melegen. Az oviban szívesen iszik hideg teát. Odahaza nem kap a torokfájások miatt. Nyaka, lába könnyen izzad, lábizzadása gyakran kellemetlen szagú. Hanyattfekve, vagy oldalán, lábát magához húzva alszik. Nyolchetes kora óta végigalussza az éjszakát, de sokat forgolódik. A védőoltások panasz nélkül zajlottak le. Bőre érzékeny, de panasza nem volt vele.
Általában nem szól, ha elkezd fájni a torka ,de hamar bereked, és orrfolyás alakul ki. A gyakori torokfájások miatt öt hónappal ezelőtt tonsillectomiája volt, egy darabig panaszmentes volt utána, de az ovi újrakezdésekor kezdődött minden elölről.

Terápia:

Silicea 9 CH
Naponta 2×5 golyócska

Pulsatilla 15 CH
Naponta 1×5 golyócska

Hepar sulfur 30 CH
Heti 1 dózis

2. konzultáció

A második találkozásra áprilisban került sor. Addig tünet-, és panaszmentes volt. Megjelenéskor minimális orrfolyás, enyhe hyperaemiás torok észlelhető. Láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, köhögés nincs.

Terápia:

Medorrhinum 15 CH
1 dózis

3. konzultáció
Ugyanabban az évben, decemberben láttam legközelebb. Nyáron tünet- és panaszmentes volt. Ősszel az óvodakezdéskor enyhe megfázásos tünetei voltak, de antibiotikumot nem kellett szednie. A megjelenéskor erősen belövellt garatívek, tarkón nyirokcsomó tapintható.
Nappal hurutosan köhög, többször volt fejfájása, ami nyomásra enyhült. Az elmúlt időszakban idegesebb szorongóbb lett, este fél a sötétben elaludni, még anyásabb.
Terápia:

Silicea 15 CH
Naponta 1×5 golyócska

Dulcamara 9 CH
Naponta 1×5 golyócska

Arsenicum album 15 CH
Hetente 1×10 golyócska

A beteg azóta jól van, apróbb megfázásokon kívül panasz nem volt.

Mit, miért:

Silicea:
Alkata, visszatérő torokfájások, nyirokcsomó-nagyobbodások miatt.

Pulsatilla:
Nyálkahártya-hurut, anyához való kötődés

Hepar sulfur:
Gennyesedési hajlam

Medorrhinum:
Immunrendszer-erősítés a kemoterápia miatt

Dulcamara:
Váladékos köhögés

Arsenicum album:
Nyugtalanság, szorongás
Dr.Dérer Cecília
bőrgyógyász, homeopátiás orvos