Homeopátiás esettanulmány: Psoriasis kezelése homeopátiával

et_psoriasis_kezelese_homeopatiaval1. konzultáció
O.I 50 éves férfibeteg szeptemberben keresett fel. Lábszárán, térdén, könyökein, alkarján, testszerte elszórtan, a hajas fejbőrön részben apró elemű, részben összefolyó, típusos pikkelysömörös elváltozás volt látható.
Betegsége 2 éve kezdődött, akkoriban permetszerekkel dolgozott. Véleménye szerint ez váltotta ki a betegségét. A bőrtünetek enyhén viszkettek, nyáron, napon állapota mindig javult.

Morfológia
Inkább alacsony, vékony, megjelenésére sokat ad, ruhája, frizurája mindig rendezett. Nem szeret sehonnan elkésni. Panaszait szorongva adja elő, ideges, sokat mozog a széken. Betegsége miatt visszahúzódó lett, nem szívesen megy társaságba, holott szeretne, hiányzik neki.

Anamnézis
15 éve parlagfű allergiája van. Diprophost in-t kap, ezzel tünetmentessé válik. Bal fülén idegi eredetű halláscsökkenés van.

Kikérdezés
Fázós típus. A tésztaféléket szereti leginkább, a húsos ételeket nem annyira. Étvágya közepes, nem szomjas, az alkoholt bírja. Időnként tarkótáji fejfájása van, szédüléssel, hányingerrel, mely fájdalomcsillapító hatására elmúlik.
Terápia:
Lycopodium 9 CH napi 2×5 szem
Arsenicum album 15 CH heti 1×10 szem
Silicea 15 CH napi 1×5 szem

Lycopodium: a pikkelysömörre
Arsenicum album: alkati szer,  a szénanátha miatt is
Silicea: a szorongás, önbizalomhiány miatt, a pikkelysömör gyulladásos jelenségeire
2. konzultáció 2 hónap múlva
Elmondása szerint eleinte több kiütés lépet fel, de szépen pörögnek lefelé a pikkelyek, és alatta a bőr már nem olyan kiemelkedő és piros. Inkább most viszket a bőre. A közérzete javult, bár az utóbbi napokban türelmetlenebb.

Terápia:
Arsenicum iodatum 9 CH napi 2×5 szem a psoriasisos plakkok miatt
Sulfur 15 CH napi 1×5 szem a reakciómód és a bőrtünetek miatt
Psorinum C30 havi 1×10 szem

3. konzultáció 5 hónap múlva
Lábán az elváltozások rózsaszínűek, az alapból nem emelkednek ki. Több helyen fehér, cseppszerű pikkely látszik, a hajas fejbőrön is. bőre többször viszket, mely meleg vizes fürdés után fokozódik. Hangulata javult, nem olya feszült.

Terápia:
Graphit 15 CH napi 1×5 a hajas fejbőr érintettsége miatt
Rhus toxicodendron 15 CH napi 1x5szem az eritémás foltszerű bőr miatt
Thuya 30 CH hetente 1×10 szem az immunrendszer gyengesége miatt

4. konzultáció
Hajas fejbőre megvastagodott, repedezett, tapadós, fehér crusták. A lábon alig van pikkely és hámlás. A psoriasisos plakkok száma lényegesen kevesebb, de gyakran viszket. Testszerte morbiliform, viszkető, nem hámló kiütések vannak.

Terápia:
Antimonium crudum 9 CH napi 2×5 szem a repedezettség miatt
Silicea 15 CH napi 1×5 szem a gyulladásos jelenségek miatt
Pulsatilla 15 CH napi 1×5 szem a morbiliform kiütések miatt
Dithranolos kenőcs a tapadós crusták oldására a hajas fejbőrön.

5. konzultáció 2 hónap múlva
Szinte tejlesen tünet-és panaszmentes. Térdén apró, morbilliform kiütések, hajas fejbőrön 2-3 helyen 20-50 Ft-s nagyságú tapadós, repedezett hámmal fedett plakk, aminek leszedése után vérzik a bőr. A beteg hangulata jó.

Terápia:
Idem

6. konzultáció 13 hónap múlva
A beteg elmondja, hogy mintegy 1 hónapig teljesen tünetmentes volt. Szénanáthája nem újult ki, közérzete jó. Kissé szorongva mutatja, hogy a lábszárán néhány helyen kezd megjelenni a psoriasis.

Terápia:
Sicicea 15 CH napi 1×5 szem
Sulfur 15 CH napi 1×5 szem
Carbonicum acidum 15 CH napi 1×5 szem a vakarás után égővé váló bőr érzete miatt

1 hónap múlva a beteg telefonon jelezte, hogy tünetmentes, csak akkor jelentkezik majd, ha újra panaszai lesznek. Ennek 3 éve.

Dr. Dérer Cecília
Bőrgyógyász, homeopátiás orvos