Homeopátiás esettanulmány: Nőgyógyászati fertőzés

Törékeny alkatú, fiatal, szimpatikus nő kereste fel a rendelőt. Lesütött szemmel, szégyenkezve fogott mondanivalójába, zavarta a helyzet.
Elmondta, hogy régóta van nőgyógyászati problémája, és most úgy érzi, zsákutcába jutott. 19 éves kora óta számtalanszor volt hüvelyi gombás fertőzése, amit rendszeresen elláttak a szakrendelésen: megvizsgálták, kapott hüvelytablettát, kenőcsöt, esetenként gyógyszert is, a partnerét is kezelték. Eleinte mindig hamar meggyógyult, de sajnos a fertőzése egyre gyakrabban kiújult. Nagyon vigyázott magára, strandra, uszodába se járt mostanában. Pár hónapja barátjával összeházasodtak és gyermeket szeretnének, de az együttlétek egyre ritkábbá váltak a kellemetlen, viszkető folyás miatt. A beteg aggódott, hogy emiatt elhidegülnek egymástól és a házasság tönkremegy.
Nőgyógyásza gombatenyésztést végzett, és kiderült, hogy a kórokozó gombatörzs a sok kezelés után gyógyszer rezisztenssé vált. Ekkor gondolt a beteg arra, hogy megpróbál homeopátiás szert alkalmazni.

Terápia, alkalmazott homeopátiás szerek
Panaszai alapján tüneti kezelés

Helonias c30, napi 2×5
Sepia 9 C 2×5, naponta
Candida albicans nozóda 30 C  hetente 1×10 a fertőzés kiújulása ellen
Pulsatilla 30 C havi 1×10, a lelki tünetek miatt, illetve alkati kezelésként.

1 hét múlva telefonos konzultáció során panaszolta, hogy nem gyógyult meg. Javasoltam, hogy továbbra is folytassa a kezelést, illetve tanácsoltam neki, hogy egészítse ki a terápiát laktózos hüvelyöblítéssel.

1 hét múlva hívott: meggyógyult. Elhagytuk a Heloinas-t és a Sepiat, de a Candida albicanst még 3 hónapig szedte hetente (1×10), Pulsatilla-t is még 3 hónapig havi 1×10-et.

Azóta sem újult ki a panasza. A homeopátiás kezelés kiállta az idő próbáját.
Mostanában is rendszeresen találkozunk, de nem azért mert beteg, hanem mert táppénzen van és a papírok miatt jön: várandós, nemsokára megszületik első kisbabája

Dr. Rauth Johanna
háziorvos, homeopátiás orvos