Homeopátiás esettanulmány: Krónikus térdízületi gyulladás

et_kronikus_terdizuleti_gyulladas25 éves, hobbiból focizó fiatalember szerette volna folytatni sporttevékenységét, erre azonban képtelen volt 8 hónapja tartó térdpanaszai miatt. Kálváriája egy balesettel kezdődött: térden rúgták egy meccsen. A sérülést duzzanat és nagyfokú fájdalom kísérte, ami jegelésre, pihenésre, fájdalomcsillapítókra sem javult. A sérülést után 3 hónappal arthroscopiát végeztek, melynek során keresztszalag szakadást és meniscus leválást állapítottak meg.

A műtétet követően térde végre stabillá és fájdalommentessé vált, de állandóan meleg tapintatú, duzzadt volt. Hideg borogatás víz jót tett, de az ízületben folyamatosan folyadék volt ballotálható. Hátul a térdízületi árokban folyamatosan újratermelődött a műtét óta egy akár 2-3 cm-re is megnövő ciszta, ami fájdalmat okozott. A cisztát és a térdízületet 2-3 hetente pungálták (kb. 4 hónapig). Ekkor fordult a beteg a homeopátia felé és kért segítséget homeopátiás orvostól.

A homeopátiás kezelés kezdetben:
Apis 15 CH reggel 5 golyó- meleg, duzzadt ízület, hidegre javuló állapot
Bryonia 9 CH este 5 golyó- a mozgásra, mozgatásra fokozódó panaszok miatt
Calcium fluoricum 15 CH, heti 3×5 golyó- a krónikus ízületi gyulladás miatt

3 hét múlva a beteg fájdalommentességről számolt be, térdízülete kevésbé duzzadt, az ízület mögötti cysta is megkisebbedett (és közben kimaradt az aktuális punkció)

A homeopátiás terápia kiegészítése ezután
Medorrhinum 30 CH havi 1×5 golyó, a krónikus gyulladás miatt.

Az elkövetkező 2 hónapban a terápia folytatása mellett a duzzanat és a ciszta teljesen leapadt.
A beteg jelenleg tünet-, panasz-, és gyógyszermentes, újra sportol.

Dr. Németh Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopátiás orvos