Homeopátiás esettanulmány: Ekcémás kislány esete

ekcemas-kislany-esete1. konzultáció
Sz. B. 4 éves beteg ekcémás panaszokkal jelentkezett a rendelőben. Elsősorban a csuklók volaris felszínén, a térd-és könyökhajlatban hyperaemiás a bőr. Enyhén kiemelkedik a bőrfelszínből, kissé keményebb tapintatú. Főleg a széli részeken apró hólyagocskák, hámfosztott területek is láthatók. A kültakaró számos részén 5-10 cm átmérőjű, fehéres színű, helyenként korpázóan hámló foltok. A hajlatokban kissé ráncos, petyhüdtebb, fehéres színű a bőr. A kézen, néhány ujj egymáshoz eső felszínén, fehéres, keményebb tapintatú, panaszt nem okozó plak látható. Az elváltozás igen erőteljesen viszket, a viszketés helye változó, hol a kézen, hol a lábon.

Anamnézis:
Eseménytelen terhesség után, 39. hétre született. Születéskor már igen száraz volt a bőre, de nem volt még ekcémája. 10 hónapos koráig szopott, addig nem volt beteg. Nem sokkal a szopás abbahagyása után kezdődtek ekcémás panaszai. Mintegy 12 hónapos kortól felső légúti panaszai lettek. 3 hetente kiújuló tronsillitisek, éjszakai horkoló légvétel, nehézlégzés. Ezért 14 hónapos korban adenotomiát végeztek. Légúti panaszai csökkentek ugyan, de ekcémája az egész testére elterjedt, ezért 3 éves kora után a garatmanduláját is eltávolították. Átmenetileg javult az ekcéma, de a fent említett területeken nem múlt el.

Morfológia: 
Erőteljes testalkatú (22 kg), nem túlzottan barátkozó, de nem is félénk. A vizsgálat alatt eleinte nyugodtan ül, majd feláll, mozog.

Egyéb tünetek:
Étvágya jó, emésztési panasza nincs. Tejet, édességet szereti, húsféléket kevésbé. Szomjas, gyakran iszik. Hanyatt fekve alszik, sokat forgolódik. Sötétben fél. Este hamar elalszik, reggel jó hangulatban ébred. Egyéves elmúlt, amikor járni kezdett. Kétéves kora körül kezdett beszélni, és szobatiszta is lett. Fogai későn jöttek ki. Másfél évvel fiatalabb öccsére nem féltékeny, szívesen eljátszik vele. Gyermektársaságba szívesen megy, a kisebbeket szereti irányítani. Szerepelni nem nagyon szeret.

Kezelés: 1 hónapig
Arsenicum album 9 CH
Calcarea carbonica 15 CH
Rhus toxicodendron 9 CH
Staphysagria 9 CH

2. konzultáció

A csukló-, könyök- és térdhajlatokban a bőr vastagsága csökkent, de még mindig kiemelkedik a bőr szintjéből. A hólyagcsák eltűntek és a vörösség is sokat javult. A gyógyult, fehéres foltok is nagyobbrészt eltűntek, a megmaradtak helyén kissé érdes, piszkos-sárgás színű a bőr. A viszketés viszont fokozódott, főleg a térdhajlatban erőteljes.

Ezt a területet éjszaka is vakarja, sokszor kitakarja. Fürdéskor erősen kipirosodik, viszket.
Napközben a viszketés enyhébb. Bőre kevésbé száraz. Napon tartózkodáskor egész bőre viszketni kezd, kipirosodik, az ekcémás területeken enyhén ödémássá is válik.

Kezelés: 2 hónapig
Na- muriaticum 9 CH
Sulfur 15 CH
Graphites 9 CH

3. konzultáció

Az ekcémás elváltozások területén fehéres, piszkos- sárga, kissé keményebb tapintatú a bőr. A gyerek elmondása szerint nagyon viszket, de vakarási nyom nem látszik a bőrén. A viszketés a meleg fürdő után lép fel, ilyenkor a bőr szárazabb is.

Kezelés:
Graphites 9 CH
Calcarea carbonica 15 CH

Dr.Dérer Cecília
bőrgyógyász, homeopátiás orvos