Homeopátiás esettanulmány: Atópiás ekcéma

et-popsi-ekcema-kezelese-homeopatiaval21 hónapos gyereket atópiás ekcéma miatt hoztak el a rendelésre. Betegsége 4 napos korában kezdődött, hullámzó erősséggel, 5 hónapos korában erőteljesen rosszabbodott az állapota.
Az ekcéma az arcán, a csuklóin, a térdhajlatokban és a fülek mögötti barázdákban volt megtalálható. Enyhén viszkettek a bőrjelenségek.

Családi anamnézis
A mama szénanáthás, a papának enyhe felső légúti hurutjai voltak.

Egyéni anamnézis
Néhány kis meghűlés, gyakori popsi kiütések, mely kenőcs használatára javultak; minden oltás után (3 hónapos korától kapott) az ekcéma egyértelműen rosszabbodott.
Szép baba, más probléma nem adódott sem az étvággyal, sem az emésztéssel, sem az alvással, de megfigyelték, hogy a baba mindig a has alá húzott lábakkal alszik el, bár az anya alvás alatt más pozíciókba helyezte.
A viszketés melegre rosszabbodott.

Az eset megoldása
Reakciómód:
A családi anamnézis és a baba betegsége pszorikus reakciómódra utal. Azonban szikotikus reakciómódra utal az, hogy az oltások után az ekcéma mindig erősödött.
Fogékony típus:
A tengerparton javul az állapota, a has alá húzott lábakkal való alvás nagyon jellemző, a popsi-kiütések gyakori ismétlődése is Medorrhinumra utal.

Homeopátiás kezelés:
Medorrhinum 9, 15, 30 CH egy dózis 4 napig naponta lépcsőzetes dózisban adagolva, majd 30 CH egy dózis 15 naponként.
Calendula kenőccsel javasolt kenni a bőrét.

3 hét múlva az ekcémás kiütések eltűntek.

A kezelés 3 hónapig javasolt.

A mama a tanács ellenére 6 hónapig folytatta a kezelést.

A gyermekkel 2 év múlva találkoztam újra, amikor az ekcémája recidívált. Ekkor alkati kezelésként Sulfur 15 CH-t kapott heti egy dózist, melyre 3 hét múlva panaszmentessé vált.

Dr. A. Holtzscherer