Homeopátiás esettanulmány: Anya és fia asztmás esete 2. rész

Homeopátiás esettanulmány: Anya és fia asztmás esete 1. rész folytatása
et-anya-es-fia-2Kisfia
5 éves, az óvoda kezdete óta nagyon gyakran beteg

Anamnézis:
Az értelemtől csillogó, gyönyörű, barna szemű fiúcska 13 hónapig szopott, addig nem volt beteg. Az ovi előtt gyakori sinusitisek miatt 2 évesen adenotomia történt, mely után panaszai csökkentek. Ovi kezdés óta, az ősszel kétszer volt AB kezelést igénylő pharynghitise, majd cystitise és otitise. Télen még kétszer kapott AB-t a tonsillitisek miatt. Érdekes, hogy a cystitise és a pharynghitise gyakran együtt jelentkezett.

Fizikális státus:
Fekete haj, sötét szemek, vékony testalkat. Vizsgálatkor hypertrophiás mandulák, füzérszerűen tapintható nyirokcsomók, egyebekben negatív.

Homeopátiás státusza
Nehezen lázasodik, csecsemőként kevés ekcémás panasza volt.
Édesszájú, izzadós, nagyon jó evő, mégis sovány. Nagyon jól alszik, de sokat forgolódik. Mozgékony, kezdeményező, nyitott kisfiú, nem bújós.
Terápia:  Sulfur 15 CH hetente 1×10 golyó, mint alkati szer Lymphomyosot cseppek, a sok apró nyirokcsomója miatt.

Kontroll 1,5 hónap múlva
Mandulái jelentősen megkisebbedtek, de még volt sok apró nyirokcsomója. Hurutos panaszai időnként voltak még, de sikerült tüneti szerekkel kikezelni.
Terápia:
Sulfur iodatum 30 CH kéthetente 1×10 szem

Kontroll 2 hónap múlva, majd 6 és 9 hónap múlva
Egyáltalán nem volt beteg, ősszel újrakezdte az óvodát, fél évig nem volt beteg, majd egy kisebb köhögéses panaszra Stodal szirupot, rekedtségére Homeovoxot kapott anyukájától, melyre tünetei megszűntek.

Dr. Németh Zsuzsa
Csecsemő- és gyermek szakorvos, homeopátiás orvos