Homeopátiás esettanulmány: Anya és fia asztmás esete 1. rész

et-anya-es-fia-1Egy 39 éves nő asztmás panaszai miatt keresett fel.

Anamnézis:
Kisded korában gyakran volt FOG fertőzése, emiatt 3 éves korában adeno-tonsillectomiát végeztek, de panaszai nem ritkultak a műtét után. 2 éves korától asztmás tünetek is jelentkeztek, először fulladással. Az akkori terápia és a gamma globulin injekció nem igazán segítettek. Panaszai 6 éves kora körül csökkentek, majd 16 évesen kiújultak, így megfázások kapcsán mindig dispnoés lett, főleg szeptembertől májusig. A dyspnoés rohamok után elhúzódó, masszív köhögések kínozták. 3 éve, június végén fellépő szénanáthája is keseríti nyarait.

Homeopátiás státusza
Negatív fizikális status. Tengerpart mellet panaszmentes, imád búvárkodni. 33 évesen szül, a terhesség és szoptatás alatt teljesen tünetmentes volt. Jó étvágyú, nagyon édesszájú, imádja a füstölt és sós ételeket, szereti a meleg ételeket. Bőrén, stressz hatására kis hyperaemiás plaque-ok keletkeznek. Gyakran fáj a feje.

Magatartás
Jókedvű, mások fele nyitott személyiség, precíz és maximalista, nagyon szeret kirándulni és olvasni. Szeret másokon segíteni (orvos), nagyon empatikus. Saját problémáit maga szereti megoldani. Férjével és kisfiával nagyon jó a kapcsolata, édesanyjával sohasem volt az, (sajnos alkoholista).

Morfológia
Barna szemű, fekete hajú, normál testalkatú nőbeteg, kissé zsíros seborrhoeás arcbőrrel. Nagy, csillogó, kedve szemei feltűnőek.

Terápia:
Na-muriaticum 30 CH
Phosphorus 30 CH 2 hetente felváltva 1×10 szem
Histaminum 15 CH
Pollens 30 CH hetente 2×5 szem, május végétől

Kontroll 1,5 hónap múlva
Az alkati szerek bevétele után enyhe dispnoe jelentkezett lépcsőn járáskor, szénanáthája később indult, enyhébb lefolyású volt és csak 3 hétig tartott a szokásos 2 hónap helyett.
Allium cepa 15 CH napi 1×5 szem elég volt tüneti szerként.

1 hónap múlva
A Histaminunot és a Pollenst elhagytuk. Egy torokgyulladás miatt a háziorvostól Augmentin kúrát kapott (nem tudtunk akkor találkozni), akkor jelentkezett enyhe dispnoe, melyre sprayket használt átmenetileg.

2 hónap múlva
Még mindig kevés, de felszakadni nem akaró köhögése volt, ezért Antimonium tartaricumot kapott 3 napig 5 CH-ban, majd 3 napig 15 CH-ban, melyre köhögése hurutossá vált, majd megszűnt.

3 hónap múlva
Tünet-és panaszmentes, alkati szereit szedi 2 hetente felváltva 30 Ch-ban.

Hamarosan folytatjuk: Homeopátiás esettanulmány: Anya és fia asztmás esete 1. rész