Gyógyuljunk gyorsabban télen is homeopátiával: A megfázás

gyogyuljunk_gyorsan_telen_2Megfázás
Mi jellemző a betegségre?

A náthás tünetek dominálnak, sokat tüsszög a beteg, váltakozó orrfolyás és orrdugulás jelentkezik, az illatokat, ízeket kevésbé vagy másként érzi. Ha a tünetek elején nem szűnik meg a betegség, akkor gyakran köhögés, légúti panaszok társulnak az előzőekhez.

Mennyi ideig tart?
Általában 1 hét alatt kilábal a betegségből gyermek, felnőtt egyaránt. A panaszok eleinte hevesek, majd fokozatosan csökkennek.

Milyen homeopátiás szereket adhatunk?
Hurutos köhögés jellemzi a tüneteket, gyakorta adhatunk Hepar sulfurt, mely a bőséges, zöldes-sárgás színű köpetürítést tudja csökkenteni. Ilyenkor a beteg gyakran nappal köhög. Alvás alatt, késő hajnalban is ébredhet köhögésre a gyermek; ha ekkor ugató jellegű a köhögés, mindenképpen vigyük el orvoshoz a kicsit.

Ipeca adható akkor, ha a köhögési inger hányingert, öklendezést, majd esetleg hányást provokál. Ilyenkor a hányás habos, nyákos jellegű, és nem hoz megkönnyebbülést. Az ilyen állapot veszélye a kiszáradás, gyermekeknél és idős betegeknél ez hamar kialakulhat, ezért nagyon oda kell figyelni a folyadékbevitelre és az ásványi anyag pótlására! A hányinger, hányás ellenére sem lepedékes a nyelv. Ha a nyelv alá adjuk az öt golyócskát, hamar elolvadnak, és a köhögés csillapítása mellett a normális szomjúságérzet is visszaáll.

Antimonium tartaricummal tudjuk segíteni a váladék oldását akkor, ha a légvételkor is ?hallani?, hogy váladék van a tüdőben, emiatt a légzés hangos, orrcimparemegéssel, tágulással jár, a bőr sápadt, a szem körül karikák jelennek meg. A fárasztó köhögésekkel kevés, nehezen felszakadó váladék jön csak fel, amit általában lenyel a gyermek.

Csecsemőknél a fogzás kapcsán is felléphet köhögés, gyakran láz nélkül. Ilyenkor nyűgösebbé válik a kicsi, éjjel is sokszor felsír, leginkább csak ringatáskor nyugszik meg. A Chamomilla golyócska enyhíti a nyűgösséget és a köhögést is.

Ha a fogzás és köhögés mellé hasmenéses jellegű széklet is társul, esetleg hőemelkedés is, akkor a Chamomilla mellé Mercurius solubilist adjunk még.

Kisbabáknál és bölcsődés korúaknál is gyakran megfigyelhető az orrszipogás, mely orrdugulással járhat, és kis, rövid, szaggatott köhögésekkel, ám orrfújáskor vagy orrszívó-porszívózáskor alig vagy nem jön váladék. A Sambucus nigra enyhíti a panaszokat, megszünteti a szipogást és a köhögést is.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos