Epegörcs, epeproblémák, homeopátia

idosenn_noAz epeutak leggyakoribb betegsége az epekövesség. Az epeköveknek három fő tipusa van, a koleszterin, pigment és kevert kő. A kövek 80 %- a koleszterin és vegyes kő, 20 % pigment, mely Ca- bilirubinátból és más kalcium- sókból tevődik össze. Statisztikai adatok szerint évente az USA-ban egymillió új epeköves esetet észlelnek. Gyakoribb az előfordulása e elhizás, diabetes, ileumbetegség, terhesség esetén, valamint oralis fogamzásgátlók szedése,
hyperlipidaemia és cirrhosis kapcsán is. A nők / férfiak aránya: négy az egyhez.

Sokszor az epekő ?néma?, azaz tünetmentes.

Tünetek akkor keletkeznek, ha a kövek gyulladást, vagy vezeték elzáródást okoznak. Legjellemzőbb tünet az epegörcs, mely általában jobb bordaiv alatti, vagy epigastrialis fájdalom 30 – 90 perccel az étkezést követően. Órákon át tarthat, hullámzó lefolyással, esetenként jobb oldalt a hátba, vagy a scapula- tájra sugároznak. Émelygés, hányás kisérheti a görcsöt. Fizikális leletként a jobb bordaiv alatt és / vagy  epigastriálisan nyomásérzékenységet találunk.
Legjobb diagnosztikai módszer az ultrahang, laborleletként enyhe, átmeneti bilirubin szint emelkedés jelezheti az epe kólikát.

Kezelése, ha a kövek tüneteket okoznak, vagy fokozott a szövődmények kialakulása, akkor leginkább műtéti megoldás jön szóba. Ritkábban oralis kőoldó kezelésre is sor kerülhet, de a kezelés abbahagyása után valószinű a kiújulás.

Akut epehólyaggyulladást 90 %- ban kő okoz, 10 % -uk kőmentes, ilyenkor heveny betegség, éhezés, vasculitis, vagy tumor a kiváltó ok. Tünetei hasonlóak az epekőhöz, az epegörcs mellett azonban gyakoribb a láz, hányás, étvágytalanság kialakulása is.

Átvitt értelemben az epekő kialakulásának magyarázata a felhalmozódott energia, mely hosszabb időn át nem talál levezetésre alkalmat. A kőképződés a testben bárhol ?megalvadt energiát?  jelent. Gyakoribb ezért az epekő férjes, gyermekes asszonyoknál, ahol a családi helyzetek bizonyos kompromisszumos megoldást kivánnak, kényszerhelyzetek alakulhatnak ki, s ez az energiák ?megkövesedéséhez? vezethet. Az epegörcs az elfojtott energiák jó részét mobilizálja. A betegség őszintévé teszi a beteget.

A homeopátiás kezelés erős, intenziv görcsöknél inkább kiegészitő szerepet játszik, ilyenkor a klasszikus görcsoldók gyors enyhülést hoznak. Közepes, vagy kisebb intenzitású görcsöknél a homeopátia egymagában is hatásos lehet, valamint a tünetek és a kövesség megelőzésében játszik komoly szerepet.

Epegörcs esetén használható homeopátiásszerek:

Belladonna 9 – 15 CH, a fájdalmas rohamok ritmusa szerint  5-5 szemet kell elszopogatni.
A fájdalom hirtelen kezdődik és múlik el, rázkódásra, érintésre rosszabbodik. A has feszült, meleg, gyakran láz és fejfájás is fellép.

Ricinus  communis 5 – 9 CH, a görcsök alkalmával, váltakozva a Belladonnával.
Az epegörcs hasmenéssel társul, a fájdalmak övszerűen jelentkeznek.

Colocynthis  9-15 CH, akár negyedóránként 5 szem javasolt.
A fájdalom nagyon intenziv, hirtelen kezdődik és ér véget. A beteg lábait felhúzza, gombóccá görnyedve fekszik, ez a nyomás- melegités enyhiti a görcs erősségét.
Bryonia alba 9 – 15 CH kétóránként 5 szem.
A jobb bordaiv alatti szúró fájdalom esetén javallt, a fájdalmat a legkisebb mozgás kiváltja, vagy súlyosbitja, a tünetek csökkennek, a nagy területen való nyomásra, mozdulatlanságra. Tartós láz, izzadás, erős szomjúságérzet kiséri az állapotot, a beteg nagy mennyiségű hideg vizet kiván. Szája ize keserű, az ajkak szárazak, lepedékes a nyelv, gyakrabban obstipál a beteg.

Berberis vulgaris 9 CH naponta 3-4 x 5 szem.
Erős, paroxizmális, sajgó, tőrdöfésszerű a fájdalom, mely mozgásra és rázkódásra rosszabbodik, hasonlóan a Bryoniához, de különbözik abban, hogy a fájdalom nyomásra erősödik. Előfordul, hogy a bal oldali borda – hát szöglet is fájdalmas, a beteg vizelet mennyisége és koncentrációja is változó.
Hányingerrel, sűrű nyálképződéssel, sárgás, vagy szintelen széklettel járó diszpepsziás panaszokra is javasolható. Evés után aluszékonyság lép fel, a széklet hol hasmenéses, hol székrekedéses.
Chamomilla 15 – 30 CH napi 3 x 5 szem.
A fájdalmakra intoleráns, izgatott, kolerikus betegeknek ajánlható.
Nux vomica  9 – 15 CH naponta 4x 5 szem.
Görcsös fájdalmak, hányinger, gyomorégés miatt javasolható, az ellentmondást rosszul tűrő, emiatt aggresszivvá váló, stresszes, ülő foglalkozású betegeknek, akik szeretnek bőségesen enni- inni.
Dioscorea villosa 9 CH a fájdalom jelentkezésekor 5 szem.
A görcsös fájdalmak hátradőlésre enyhülnek, gyakran ülő helyzetben. Indikációja viszonylag ritka.
Calcarea  carbonica 15 – 30 CH  naponta 1×5 szem, vagy hetente 1x 10 szem, alkati gyógyszerként.

Az epepanaszok nagy gyógyszere a Chelidonium majus.
Epehajtó, epetermelést fokozó, és zsiroldó hatása van.
A jobb bordaiv alatti csipkedéseket, szurkálásokat szünteti, ezek kisugároznak a jobb lapockába, ahol tartós szúró, vagy tompa fájdalmat okoznak. Rosszabbodik az állapot 16 óra után, javulást hoz a széles területen való nyomás / hasonlóan a Bryoniához /, és a meleg folyadék fogyasztása. Kisérheti az állapotot hányinger, keserű szájiz, jobb oldali fejfájás, aluszékonyság, enyhe sárgaság, májmegnagyobbodás, sárgás – világos széklet.
Kő okozta icterusnál 5 CH – ban naponta 2×5 szem javasolt.
Virusos hepatitisznél, kövesedéssel 5 CH – ban naponta kétszer, a Phosphorus kiegészitésére.
Világos széklettel járó székrekedésnél szintén 5 CH, vagy 3 DH – ban 20 csepp, napi kétszer.
Koleszterin tipusú kőképződés megszüntetésére naponta 1x 5 szem 15 CH – ban.

Évente egyszer- kétszer / többször ne! / jó hatásfokkal végezhető máj – epe méregtelenitő kúra a következő szerekkel:
Chelidonium 5 CH, Hydrastis 5 CH, Berberis 5 CH naponta 1×5 szem, Lycopodium 15 CH heti 1×10 szem , mindezeket  3- 4 hétig javasolt szedni, majd szünetet tartani.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász- homeopata orvos