A terhesség – homeopátiás szemmel

A várandósság egy nő életében gyakran a legszebb időszakok egyike, de orvosi szemmel nézve több szempontból is ?más állapot?, hiszen ilyenkor akismama szervezete a benne fejlődő babára összpontosít, sok mindent ennek rendel alá, és tudjuk, hogy a terhesség alatt felmerülő egészségügyi problémák megoldásakor jelentősen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma mellékhatásaik, vagy teratogenitásuk miatt.

Miért ajánlott a homeopátiás szerek használata?
Ezzel szemben a homeopátiás kezelésnek nincs semmilyen akadálya, mivel a homeopátiás szerek nem okoznak mellékhatást sem a kismamának, sem a magzatnak, nincs teratogén hatásuk, nem allergizálnak, ráadásul csak természetes alapanyagokból készülnek és a szervezet harmonikus működését állítják vissza.
Ezért a homeopátiának gyönyörű területe a terhesség, szülés, gyermekágy témaköre, de más nőgyógyászati jellegű problémák is, például a menopauza okozta vegetatív zavarok, vagy a premenstruális szindróma / PMS /, illetve más ciklus-, és vérzészavarok is. Bizonyos endometriosisokat, myomákat is lehet kezelni homeopátiával, természetesen a jelenlegi diagnosztikus eszközök kontrollja alatt, és betartva a szakma kompetencia határait, amennyiben szükséges, akkor a megfelelő gynecológiai műtéti, vagy gyógyszeres beavatkozásokat végre kell hajtani, és annak kiegészítésére lehet használni a homeopátiás gyógyszereket.

A hányás, hányinger a terhesség első három hónapjában sokszor banális, de kellemetlen tünet, mely akár szövődményekhez / dehidráció, alultápláltság / is vezethet. Igen jól kezelhető a megfelelő homeopátiás szerekkel, a hasonlóság szabálya szerint.

Nézzünk néhány gyakoribb példát:

A SEPIA 9 CH a leggyakrabban szóba jövő szerek egyike. Étel szagára, látványára fellépő, illetve a reggeli hányingernél, étkezéseket követő hányásnál, evésre sem javuló gyomor üresség érzése esetén jól alkalmazható, a kismama gyakran megundorodik a cigaretta füsttől is.
IPECA 9 CH jön szóba, ha szinte állandó a hányinger, gyakori, habos hányással, a hányás nem csökkenti a hányingert, és a terhes nem szomjas a dehidráció ellenére sem. Nyelve tiszta marad, fokozottabb nyáltermelődés jellemzi.
BRYONIA 9 CH alkalmazható, ha az epés jellegű hányást a mozgás, a felkelés váltja ki, a mozdulatlanság hatására a hányinger csökken.
A beteg erősen szomjas, nem szereti a káposztát. COCCULUS 9 CH / vagy a COCCULINE tabletta, melynek fő hatóanyaga a Cocculus / használható, ha a hányinger vizuális inger, utazás, erős illatok, és kialvatlanság hatására erősödik, szédülés, ásítozás, fáradtság társul hozzá, meleg hatására javul az állapot. KREOSOTUM javasolt, ha étkezés végén gyomorégés lép fel, később égető, emésztetlen ételt ürítő hányás alakulhat ki.
IGNATIA 9 CH alkalmas akkor, ha a szorongó, érzékeny lelkű kismama a torkában gombócérzésről számol be, vagy mellkasi, illetve epigastriális szorítóérzése van, mely javul mély sóhajtozásra.
Hányingere evésre, vagy figyelemelterelésre szűnik. NUX VOMICAT9 CH adjunk akkor, ha a hányinger étkezés után jelentkezik, ebéd után erős álmosság lép fel, esetleg álmatlanság az éjszaka közepén, és jellemző a kávéval szemben fellépő intolerancia.

Természetesen a terhesség ideje alatt fellépő megfázások, influenza, lázas felső légúti, és húgyúti betegségek is igen hatékonyan gyógyíthatók a tüneti hasonlóság alapján választott homeopátiás mono-, és komplex szerekkel.

Vashiányos anaemiánál alkalmazható a CHINA 9 CH, mint ?homeopátiás folsav?, és a FERRUM METALLICUM 9 CH , mely az ásványi vasból készül, természetesen megfelelő vastartalmú táplálkozás mellett. Az ennek talaján könnyebben kialakuló gombás, vagy más kórokozót kimutató folyásokat is lehet eredményesen kezelni a tünetileg megfelelő szerekkel. / Például: Helonias, Kreosotum, Cantharis, Arsenicum album./

Szülés és gyermekágy alatt azok a szerek jönnek szóba, melyek a méhnyakizomzatra hatnak, / Actea racemosa, Caulophyllum /, csökkentik a szorongást / Gelsemium /, a vérzést / Arnica /, megelőzik a seb felülfertőződését / Pyrogenium /, segitik a sebgyógyulást / Staphysagria /. Segithetünk a tejtermelődés beindulásában / Urtica urens, Ricinus /, de szoptatás alatt fellépő mellbimbó berepedés esetén javasolható a Nitricum acidum, mellgyulladás gyógyitására a Belladonna, Bryonia lehet alkalmas.

Segithetünk az esetleg kialakuló gyermekágyi depresszió leküzdésében, részben a lezuhanó hormon szinteken segithetünk a megfelelő bioterápiás készitményekkel, részben az ezzel összefüggésben kialakuló hangulati változásokat lehet kiegyensúlyozni a megfelelő tüneti és alkati szerekkel.
Érdemes tehát e kreativ és szelid gyógyitási módszert alkalmazni a biztonságos homeopátiás szerekkel a nők életének eme átmeneti, de fontos szakaszában is.

Dr.Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos