A szoptatáskor felmerülő problémák homeopátiás kezelése

Több kisebb probléma is felmerülhet azonban ebben az időszakban, mely optimális esetben minimum 6 hónap, de egy-két, sőt három év is lehet.

Fontos a szoptatási időszak alatt is, hogy a kismama a saját egészségére is fordítson időt és figyelmet, hiszen a saját szervezetének egészsége biztosítja a kisbabája egészséges növekedését is.

Most nézzük meg a felmerülő problémák homeopátiás gyógyszerekkel történő megoldási módját. Szoptatás alatt, mint említettük a homeopátiás szerek szedése nem jár mellékhatással, a szereket C5 potenciában, vagy ennél magasabb potenciában érdemes bevenni- más a szabály a tejtermelésre ható szereknél.

Nagyon gyakori probléma a szoptatás alatt kialakuló fáradékonyság, hajhullás, hátfájdalom. Egyrészt vérvétellel tisztázni kell, hogy nincs-e a háttérben vérszegénység, mert ennek kapcsán is felléphetnek ezek a tünetek. A szoptatás a mama szervezetére nézve folyadék- és ásványi anyag vesztéssel jár, ennek tünetei is lehetnek a fent említettek. A folyadék megfelelő bevitele mellett a China rubra ( vörös kínafa) csökkenti a gyengeségérzést, a hajhullást, és emellett serkenti a vörösvértest képzést is. A szoptatáskor megjelenő hátfájás szintén összefügg a kismama szervezetének ásványi anyag szint csökkenésével és az esetleges rossz tartással, így a vitamin ?és ásványi anyag pótlás mellett a Silicea (szilicium) szedése is javasolható, mely segíti az ásványi anyagok beépülélét a csontokba.

Nyúlánk, magas, sovány alkatúak hátfájásánál a Calcarea phosphorica ( Ca-phosphoricum) alkalmazása csökkenti a tüneteket. Lábszárgörcs jelentkezhet gyakran az alsó lábszáron, talpon, főleg éjjel, ekkor a Cuprum metallicum (cuprum-réz) hoz enyhülést, izomgörcsoldó hatású.

Időnként a kismamák arcán, mellkasán májfoltok ? a bőrön barnás elszíneződések jelennek meg, már a terhesség harmadik trimeszterében, melyek lassan, de spontán módon múlnak. Felgyorsítható ez a folyamat a Sepia officinalis (tintahal) szedésével. Szülés után átmenetileg kialakulhat vizeletinkontinencia , azaz vizelet visszatartási zavar, akaratlan vizeletcsöpögés. A Hyosciamus niger ( beléndek) és a Calcium fluoricum ( Ca-fluor) megszüntetheti a panaszokat, naponta érdemes szedni őket.

Aranyeres panaszok szüléskor is kialakulhatnak, fájdalommal, vérzéssel is járhatnak. Az aranyér a végbél környékén lévő visszerek, vénák tágulatával jár. Ilyenkor a higiénés körülmények betartása mellett vérzéscsökkentő hatású, és erősíti a vénák falát az Arnica montana (árnyékfű) , emellett fontos szer az Aescuulus hippocastanum (vadgesztenye), mely csökkenti a tűszúrásszerű, tüskeszerű fájdalmakat. Heves, lüktető doboló fájdalom csillapítására alkalmazható a Lachesis muta , de szakorvoshoz is kell fordulni ilyen esetekben.

A terhesség vége felé, és a szülés után a várva várt baba öröme, élménye ellenére előfordulhat szomorkás, sírós hangulat. Ez a hangulatváltozás részben összefügg a terhességi hormonok csökkenésével, a megváltozott hormonháztartás hullámzásával. Fiziológiás esetben egy- két hét alatt spontán rendeződik a hangulat, ?baby-blues?-nak. Elhúzódóbb esetekben a depresszió kialakulása is előfordul, érdemes szakembertől segítséget kérni. Homeopátiával is tudunk segíteni, a lehangolódás megszüntetésére gyakran alkalmazható a Sepia officinalis.

Jellemző az ilyen állapotú a kismamákra, hogy nem szeretik, elutasítják a vigasztalást, keresik az egyedüllétet, bezárkózóvá válnak, de néha heves dühkitörések jelennek meg. Szóba jön még a Na-chloratum (konyhasó) adása, ilyenkor a szomorkás hangulatot erős kimerülés, nagy alvásigény kíséri, jellemzője még, hogy a kismama, amikor egyedül van sokat sírdogál. Igen jó hatásfokkal tudjuk megszüntetni a homeopátiás gyógyszerekkel ezeket a problémákat, érdemes kipróbálni.
Dr.Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos