A stressz ellen homeopátiás módszerekkel

Modern, felgyorsult világunkban a stressz sokszor kísérőnkké vált. A mai embernek túl sok a tennivalója, s mivel semmire nincs elég időnk, sietünk, rohanunk, majd idegileg kimerülünk, túlérzékennyé válhatunk, elfáradunk, örömtelenek leszünk. Ez a folyamat gyakran betegségbe torkollik. A stressz nem más, mint feszültség, nyomás, de hogy kinél mit vált ki a stressz, az egyénre szabott.

Normális “dózisban” (első stádium) a stressz fontos az életben maradáshoz, munkára serkent, motivál, még az immunsejteket is fokozott szaporodásra serkenti. A túlzott stressz azonban megterheli a szervezetet.

A második stádiumban a stressz ingerlékenységet, álmatlanságot vált ki, de konkrét szervi tünet még nem található.

Később, a harmadik stádiumban megjelennek a működési zavarok, de a labor leletek még negatívak. Ilyenkor gyakori diagnózis a migrén, vagy egy szorongásos kórkép, pánikbetegség, de a szexuális zavarok hátterében is megbújhat kiváltó okként a stressz.

A negyedik stádiumban a stressz az immunválasz csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ez pedig testi tüneteket, szervi elváltozásokat, az ún. pszichoszomatikus betegségeket váltja ki. Megjelenik az allergia, gyomorfekély, emésztési panaszok, gyomor-bélbetegségek, sőt cukorbetegség, depresszió, magas vérnyomás, és szívkoszorúér- betegség is kialakulhat. Ez hazánkban a vezető halálok, így a megelőzés lehetséges módjai a kutatások előtérbe kerültek.

Kezelés homeopátiával

A homeopátia új lehetőséget nyújt a stressz okozta zavarok kezelésében. A tüneteket gátló és a pszichoszomatikus tengelyt megszakító, mellékhatásokkal bíró gyógyszerek helyett a homeopátia a szervezet normális működésével azonos irányban hat, stimulálja a gyengült reakciókat. A hasonlóság és potenciálás elvén előállított homeopátiás gyógyszer fizikai törvényszerűségek útján kijavítja a beteg szervezetben a rossz információt, a rossz programot. A homeopátiás szerek a stresszt egyszerre egyedi (a kezelés individuális, egyénre szabott) és globális (a fő jellemző tüneteket nézi) módon kezelik, a személyiség egészét figyelembe véve.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák hatékonysága megegyezik bizonyos hagyományos nyugtató tabletták hatékonyságával, de nem okoz álmosságérzetet, tompultságot, kábaságot, és nem alakul ki tartós szedés esetén sem hozzászokás. Mellékhatás mentessége miatt szedhetik e szereket nyűgös, fáradt gyermekek, várandós anyák, idős emberek is, és közvetlenül a stressz szituáció előtt, vagy alatt is el lehet szopogatni.

Az Aconitum igen hasznos, hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál, és az ezzel járó szapora szívverésnél. A Belladonna jól hat a hirtelen fellépő izomremegésre, kipirulásra, fény- zaj érzékenységre. A reflexes idegműködés zavaraira hat a Viburnum opulus, mely görcsoldó, palpitációt, izomfájdalmat szüntető hatású. Stressz okozta emésztési panaszoknál, hasi diszkomfort érzésnél jól bevált szer a Nux vomica, mely a nyugtalan, nem pihentető alvásnál is hatékony, illetve a Chelidonium majus, melynek epehajtó, zsíroldó tulajdonsága ismert. A gyulladásgátló hatásáról ismert Calendula görcsoldó és belsőleg fájdalomcsillapító tulajdonsággal is bír.

Érdemes a homeopátia szelíd eszközeivel biztosítani nyugodt alvásunkat, oldani a ránk nehezedő stresszt, és erősíteni, védekezőbbé tenni immunrendszerünket.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos