A hasmenés- hányás homeopátiás kezelése

hasmenesLeggyakrabban az akut gastroenteritis klinikai jellemzője a hasmenés – hányás együttes előfordulása. A hasmenés többnyire a bél passzázs felgyorsulása és a bél nyálkahártya hiperszekréciója miatt kialakuló kórosan magas víz-tartalmú béltartalom révén alakul ki. A hányás a gyomortartalom visszalökődése az antiperisztaltikus összehúzódások révén.
E kóros mechanizmusok az emésztőrendszer nyálkahártya érintettségének következményei.

A kiváltó okokat mindig tisztázni kell, mert a terápia egy része függ az etiológiától. Azonban hányás, hasmenés kapcsán mindig fontos teendő az elvesztett folyadék- és ásványi anyag tartalmat pótolni, a homeopátiás kezelés e mellett kell hogy történjen!
Többféle kiváltó okot ismerünk:
Az ételmérgezés okozta fertőzéseket, a szezonális emésztési zavarokat, fertőző betegségeket például: influenza, otitis media, kolera, stb., stressz kiváltotta panaszokat, valamint a gyulladásos háttér nélkül kialakuló irritabilis colon szindróma is járhat hasmenéssel. Más a lefolyása a tüneteknek és más lehet a kezelés is csecsemőkorban fertőzések esetén, illetve fogzás kiváltotta tünetek esetén.

Nézzük, milyen homeopátiás szerek jönnek szóba a kezeléskor?

1.
A különböző ételek okozta fertőzések igen gyakran nyáron fordulnak elő.
A meleg időjárás miatt könnyen romlanak az ételek, köztudottan jobban oda kell figyelni a tojással főzött ételekre. Nem kellő hőfokon, vagy ideig történt főzés, vagy rossz tárolás miatt gyakran pl. Staphylococcus fertőzés alakul ki, mely járhat olyan heves tünetekkel is, hogy kórházi kezelésre is szükség lehet.

Az ARSENICUM ALBUM 9 CH nagy ellenszere a romlott ételek, főleg a romlott víz, – hal, – hús, szennyezett kagylófélék mérgezésének. Jellemzője, hogy égő hasi fájdalmai vannak a betegnek, mely helyi melegitésre javul. A hasmenés sötét szinű, feketés, émelyitő, rossz szagú, a végbelet felmarhatja. A beteget a kisebb mértékű hasmenés is erősen legyengiti, hányás- hányinger is felléphet, erős szomjúságérzet mellett. A panaszok gyakran hajnalban 1 és 3 óra között súlyosbodnak. Akár óránként lehet 1×5 szemet adni, vagy naponta 3×5 szemet, de lehet adagolni minden székürítés után.

Gyümölcsök túlzott mennyiségben történő fogyasztásakor, illetve tej abúzusakor fellépő, görcs nélkül jelentkező hasmenésre a CHINA RUBRA 9 CH alkalmazható, naponta 2-3 x5 szem. Csecsemőkori glutén intolerancia okozta diaré esetén is ez a szer javallt. Ilyenkor az egész has erősen felpuffad, dobozos a kopogtatási hangja mindenhol, a has nyomásra- érintésre fájdalmas, de a hasmenés nem jár görcsökkel, viszont ájulás érzet kerülgetheti a beteget. Alacsony lesz a vérnyomás, az ételeknek keserű lesz az ízük.

Zöld gyümölcs túlzott fogyasztásakor fellépő hasmenésnél RHEUM OFFICINÁLÉT 9 CH– ban kell adni, a hasmenés ritmusa szerint. Köldök körüli görcsök jellemezhetik, savanyú szagú, barna, puha széklettel.

Tej intolerancia esetén a MAGNESIUM CARBONICUM 9 CH javasolható, a székürítések ritmusában. E csecsemőknek, kisgyermekeknek gyakran az egész teste savanykás szagú, rosszul tűrik a tejet. A hasmenés zöld, habos, békaikraszerű, savanyú szagú.

Túlzásba vitt nyers zöldség, vagy gyümölcs fogyasztásakor fellépő bőséges, görcs nélküli diarénál gondoljunk a PHOSPHORICUM ACIDUMRA 9 CH, naponta 3x.

2.
Virusos, vagy egyéb fertőző betegségek is kiválthatják a fenti tüneteket
Ha láz nem lép fel a hasmenés mellett, akkor leggyakrabban a PODOPHYLLUM 9 CH segít, minden székelés alkalmával kell adni. A hasmenés bőséges, vizes jellegű, sugárban ürül. Görcsök, gyomorkorgás előzi meg a székürítést. Jellemző, hogy reggel, vagy délelőtt lép fel a hasmenés, a fájdalom helyi melegre és hason fekvésre javul.
ALOE SOCOTRINÁRA 9 CH akkor kell gondolni, ha a hasmenés bőséges, gé- nyákos állagú, igen jelentős bélgázképződés kiséri. Gyenge a végbél záróizom, igy sokszor a szelek távozásakor kis mennyiségű széklet távozik. Minden székelés után adható.

A hasi görcsöket COLOCYNTHIS– szel 9 CH enyhíthetjük. A görcs javul, ha a beteg kétrét görnyed, a kezével melegíti, nyomja a hasát. A görcs intenzív, hirtelen lép fel és hirtelen múlik. A tenezmust kiválthatja düh, harag, gyerekeknél szidás is. A szer lateralitás szempontjából bal oldali. A sártök egyik alkotórésze a magnesium phosphoricum.

Hasonló hatású szer a MAGNESIUM PHOSPHORICUM 9 CH is, azzal a különbséggel, hogy etiológiájában nem szerepel a harag, és inkább jobb oldali szer.
Ha a heves hasi görcsök mellett a lábikra is görcsöl, gondolni kell a CUPRUM METALLICUM 9 CH jó hatására. Kísérheti a tüneteket gyomorgörcs, hányás is, a hányinger csökken pár korty hideg víz ivásakor.

Ha láz is kíséri a tüneteket, gyulladáscsökkentő szereket is kell választani.

Szóba jön az ACONITUM 9- 15 CH, ha erős lehűlést követően, pl, a gyerek sokáig pancsolt a hűvös vizben, zöldes hasmenés lép fel, gyorsan kialakuló lázzal, erős szomjúsággal.
DULCAMARA- t adhatunk 9 CH – ban, ha nedves időben bekövetkező meghűlés váltja ki a hasmenést. Gyomorkorgás, köldök körüli fájdalom, szelek távozása jellemzi, dysenteria szerű széklettel jár.

MERCURIUS SOLUBILIS 9 CH adható, ha a széklet zöldes, néha véres, az állapot éjjel súlyosbodik, erős hasi görcsök jelentkeznek. A lehelet fémes izű, a nyelv petyhüdt, lepedékes, szélein a fogbenyomatot megtartja, fokozott a nyáltermelés.

3.
Csecsemőknél a fogzást kísérheti hasmenéses- hányásos tünetegyüttes.

Leggyakrabban alkalmazott szer a CHAMOMILLA 9- 15- 30 CH. Ilyenkor a széklet spenótra emlékeztet, az egyébként nyugodt csecsemő szeszélyessé, nyűgössé válik, és dühkitörései lesznek. Subfebrilitás, láz is kialakulhat, az arc egyik fele piros és meleg tapintatú, a másik oldal sápadt és hideg.
Gondoljunk a RHEUM OFFICINALÉRA 9 CH / rebarbara gyökér /, ha a fogzás idején a csecsemő rossz kedvű, nyugtalan, izzad a feje, savanykás szagú a teste.
Ha a fogáttörés kapcsán láz és fokozott nyáltermelés lép fel, az előbb emlitett MERCURIUS SOLUBILIST adjuk a gyermeknek.

4.
Szót kell ejteni stressz, erős emociók által kiváltott motorikus diarékról.

Kivizsgálva a beteget kizárható ilyenkor a a szervi gyulladásos, vagy irritabilis háttér, / nincs tumor, polip, diverticulosis, parazitózis, pancreas, vagy bélbetegség, a beteg nem szed tartósan hashajtót, antibiotikumot, stb./
GELSEMIUM: 15 CH , ha a lámpaláz, stressz előtt lép fel a diaré, kapcsolódhat hozzá látás elhomályosulás, emlékezet kihagyás, ?rogyadozó térd ? érzete.
ARGENTUM NITRICUM: 15 CH drukk, stressz előtti hasmenés, kisérheti gyomorégés, böfögés, hasi puffadás. A beteg fél attól, hogy elkésik, vagy a munkáját nem tudja időre befejezni.
PHOSPHORICUM ACIDUM: 9 – 15 CH a hasmenés túlzott szellemi munka után, vagy érzelmi sokkot követő fáradtság, kimerültség következtében lép fel.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos