7 tipp, hogy kivédjük a védőoltások mellékhatásait

hogyan_vedjuk_ki_a_vedooltasokVédőoltásokat már csecsemőkortól kapunk, s épp a A/H1N1 vírus kapcsán újra felmerült, hogy életünkben bármikor szükség lehet rájuk. De arra már semmi szükségünk, hogy az esetleges kellemetlen mellékhatások is jelentkezzenek. Jó tudni, hogy homeopátiás szerekkel megelőzhetjük, illetve ha mégis kialakultak, könnyen megszüntethetjük a panaszokat!

A védőoltás az aktív vagy passzív szerzett immunitás kialakításának eszköze. Aktív védőoltás adásakor az élő, gyengített, vagy elölt baktérium, illetve vírus bevitele a szervezetet ellenanyag-termelésre serkenti. Az immunitás néhány hét alatt alakul ki, és az adott fertőzéssel szemben hosszabb ideig védelmet jelent. A passzív immunizálás kész ellenanyag bevitelét jelenti, ez a védelem azonnal jelentkezik, de csupán a bevitt ellenanyag lebomlásáig áll fönn.
A védőoltások a hatóanyagon kívül az előállítási technológiától függően állati fehérjéket, tartósítószereket, adalékanyagokat is tartalmaznak. A mellékhatások jelentős részéért ezek felelősek!

Mire számíthatunk?
Az oltás helyén kisebb-nagyobb, esetleg fájdalmas bőrpír alakulhat ki, néhány napig levertség, étvágytalanság, hőemelkedés, láz jelentkezhet. Ez az oltási reakció természetes kísérő jelenség, az immunológiai folyamat része.
Az úgynevezett oltási betegség az adott fertőző betegség ? többnyire az igazi betegségnél enyhébb ? tüneteinek kialakulást jelenti. Az oltási szövődmény korai megjelenése többnyire akut allergiás reakció, késői formái idegrendszeri, krónikus allergiás betegségek lehetnek.

Mit tehetünk?
1. Az oltási duzzanat, fájdalom kivédhető, enyhíthető az oltás előtti este és az aznap reggel adott Arnicával.

2. A szúrás okozta fájdalom csökkentésére a Ledum palustre golyócskából az oltás reggelén kaphat a gyermek (vagy szükség esetén a felnőtt).

3. A már kialakult duzzanatot hideg vizes borogatással, Halicar, Alsol, vagy körömvirág kenőccsel, illetve Apis mellifica homeopátiás szer adásával kezelhetjük.

4. Az oltás előtti félelem, szorongás tünetektől függően enyhíthető.

* pánikreakciók esetén: Aconitum
* ha reszketés, gyengeség jellemző ilyenkor: Gelsemium
* ha valaki semmilyen fájdalmat nem tűr: Chamomilla

A szereket oltás előtti este és az oltás napján adjuk.

5. A leggyakoribb oltási reakció a láz. Csillapítására típusától, magasságától függően

* Aconitum
* Belladonna
* Gelsemium
* Ferrum phosphoricum javasolt.

6. A szövődmények kialakulásának esélyét csökkenti az oltás úgynevezett kivezetése. Alkalmazása orvos feladata! Eszközei:

* Thuja
* Oltási nozóda adása az oltást követően. (Nozóda: a homeopátia szabályai szerint előállított gyógyszer, amely az eredeti oltóanyagból készül.)
* Oltás előtt alkati szer. Adása az optimális immunológiai állapot kialakulását segíti, az oltási szövődmények jelentkezését meggátolhatja.

7. Oltási betegség az adott fertőző betegség szereivel kezelhető. Kialakulása esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Amennyiben oltási szövődmény alakul ki, annak kezelése is orvosi feladat.

 

Dr. Fornai Katalin
Gyermekgyógyász, bőrgyógyász, homeopátiás orvos
katalin.fornai@gmail.com