Pattanások helyett ragyogó arcbőr- homeopátiás segítséggel!

A serdülők ezer gonddal küzdenek, gátlásosságukat csak fokozza a gyűlölt pattanások megjelenése. A bőrproblémákra alkalmazhatunk ugyan házi praktikákat, kendőző szereket, ám érzékeny bőrűeknél irritatív bőrgyulladás alakulhat ki, sőt, arra hajlamosaknál még allergiás kontaktbőrgyulladás, ekcéma is felléphet. Mellékhatások nélkül segítenek viszont a homeopátiás szerek.

A serdülőkor (és a fiatal felnőttkor) gyakori ?velejárói? az aknék, fiúknál gyakoribbak és súlyosabb, krónikus lefolyású panaszokat okoznak. Általában a száj?orr ?áll?homlok területén helyezkednek el. Zárt és nyitott mitesszerekből, kisebb-nagyobb gyulladt csomókból vagy gennyes hólyagokból, apró pörkökből állnak, és fokozott faggyútermelődés jellemzi őket. Súlyos esetben hegesedéssel gyógyulnak.

Kezelésük sok türelmet igényel. Ki kell deríteni, hogy

  • van-e a probléma hátterében hormonális zavar, lányoknál van-e menstruációs ciklushoz köthető állapotrosszabbodás;
  • vannak-e hormonális problémák (pajzsmirigy, mellékvese, nemi hormonokat termelő mirigyek nem megfelelő működése);
  • van-e összefüggés az étkezéssel, az emésztéssel. Bizonyos ételféleségek fogyasztása kifejezetten provokálja a pattanások megjelenését. Előfordul, hogy a makacs székrekedés megszüntetése hoz javulást a bőr állapotában.

Helyi és belső kezelések
Az aknék gyógyítása mind a hagyományos bőrgyógyászatban, mind a homeopátiában két szinten zajlik. Az egyik a helyi kezelés. Szükséges a hámlasztás ? ám csak enyhén agresszív szereket, módszereket válasszunk! Nagyon fontos a tisztítás is. Olcsó és hatékony megoldás a gyógyszertárakban kapható egyszerű szaliciles alkohol használata. Nagyon sokat segíthet a körömvirág-tartalmú arctisztító krém, szappan használata, de súlyos esetben inkább szappanmentes arclemosót használjunk! Tanácsos, ha legalább kéthavonta kozmetikus kezeli a bőrt. Az összefolyó, súlyos, heggel gyógyuló aknék helyi kezelését bízzuk szakorvosra!

A második lépcső a probléma belső kezelése. Kiváló segítség ebből a szempontból homeopátiás szerek alkalmazása. Tanácsos az immunrendszer állapotának erősítése és a méregtelenítés. Tartós javulást hoz a bélflóra rendezése.

 

Homeopátia minden panaszra
A faggyúmirigyek működését jótékonyan befolyásolja a szelénpótlás. Létezik szelénből készített homeopátiás gyógyszer is, a Selenium. Zsíros bőr, hajhullás, kinyomható apró pattanások, túlterhelés következtében kialakult kimerültség esetén javasolt a szedése. A ki nem nyomható, mélyen ülő, gyulladt pattanások gyógyítására Sulfur iodatum való, erre a szerre jól reagáló alkatot a labilis hangulat, soványság, türelmetlenség jellemzi. A nagy, könnyen kinyomható, gennyes pattanások szere a Kalium bromatum. Az apróbb, könnyen ürülő hólyagocskák Calcarea sulfurica szedésére gyógyulnak, a legapróbbak tüneti szere az Eugenia jambosa. A kozmetikai kezelés, arctisztítás után jó szolgálatot tesz az Arnica. Az étkezéssel összefüggő rosszabbodás esetén Antimonium crudum, Nux vomica, Lycopodium,
Pulsatilla előzheti meg a pattanások kiújulását, a hormonális változásokkal összefüggő panaszokra hormonokból készült homeopátiás szerek állnak rendelkezésre.

A homeopátiás orvos mindig törekszik alkati kezelésre is. Vannak öröklött hajlamok, állapotok, melyek hajlamossá teszik a bőrt a túlzott faggyútermeléssel, felülfertőzésekkel kapcsolatos állapotokra. Ekkor az orvos Natrium muriaticum, Sulfur, Thuya occidentalis, Silicea vagy Hepar sulfuris szedését is elrendelheti.

Sokszor a kiegyensúlyozott lelkiállapot hozza az igazi megoldást a pattanásos bőrre, ilyenkor a nyugtató, harmonizáló hatású homeopátiás orvosságok segítenek.

Dr. Rauth Johanna
Belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos
(Felhasznált irodalom: dr. Kemény Lajos: Az arc régiója)