Őszi betegségek homeopátiás kezelése

no_lanyavalŐsszel elkezdődnek az iskolák, óvodák, a munkahelyeken újból teljes létszámmal beindul az élet és sokszor a napsütéses, meleg idő esősebb, hűvösebb időre fordul.  Mind az időjárás változás, mind a megfelelés, teljesítési kényszer okozta stressz többféle betegséget indíthat el az emberi szervezetben. Legjellemzőbbek az ősszel induló felső légúti fertőzések, melyek igen gyakran vírusos fertőzésként indulnak és az egyén immunrendszerétől függ, hogy a betegség könnyen lezajlik-e, vagy hosszan elhúzódóvá válik, esetleg szövődményekkel tarkítva. A homeopátiás gyógyszerekre jellemző ( törzskönyvezett gyógyszerekről van szó!) , hogy használatukkal erősítjük az immunrendszert, mivel a szervezetbe kerülve serkentik az öngyógyító mechanizmusokat, vagyis nem a behatoló vírusra, baktériumra hatnak, hanem a betegség okára.

Homeopátiás kezelésnél a meglévő tünetekre érdemes megfelelő tüneti kezelést indítani, mert a tüneti szerek hamar csillapítják a kellemetlen szimptómákat, de mindig érdemes alkati szert is választani, mert az alkati kezelés a betegségekre való hajlamot is csökkenti, teljesebb a gyógyulás, csökkenti a recidívákat. Nézzünk néhány példát.

Ha hirtelen lehűlés következtében (pl. ha az iskolás gyermek nem öltözik fel eléggé és megfázik a reggeli hűvös időben) láz, hőemelkedés lép fel, száraz köhögés indul el, akkor az Aconitum napellus minél hamarabbi adása tudja megszüntetni a megfázást. Ha a lázas állapot folytatódik és levertséggel, száraz köhögéssel, erős szomjúsággal társul, akkor a Atropa belladonnára van szükség, ilyenkor érdemes sűrűn bevenni, akár naponta 4-6x 5 granulát is. Ha orrfolyás jelentkezik, az orrcimpát felmaró bő, vizes váladékkal, tüsszögéssel, akkor az Allium cepa jelent segítséget. Érdekessége ennek a szernek és tünetcsoportnak, hogy a náthás állapot a friss, hűvös levegőre javul, meleg szobában jobban folyik az orr. Ha a tünetek hasonlóak, de a meleg szobában csillapodik az állapot és hidegben erősödnek a tünetek, akkor a Sabadilla officinarumra van szükség. Gyakori tünet a légúti gyulladás elején a száraz köhögés, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, ilyenkor az említett Belladonna  mellett a Mercurius solubilis javasolható. Jellemző módon ilyenkor a nyelv is lepedékessé válik, a torok fájdalmas, éjjel leizzadhat a beteg.   Ha kínzó, ugató jellegű a köhögés, éjjel is többször köhög a beteg, illetve erős beszéd, nevetés provokálja a köhögést, akkor Drosera adható. A légúti betegség lefolyása szerint pár nap alatt a köhögés hurutossá válik. Ha a köpet sárgás szinű, este még száraz, de nappal már hurutos a köhögés jellege, akkor Pulsatilla pratensisre van szükség. A légúti betegség vége felé, amikor már nincs lázas állapot, de a  köhögés nem akar elmúlni, ilyenkor a Sulfur jodatum javasolható a maradvány tünetek felszámolására.

A nyirkos, hideg idő kiválthat húgyúti fertőzéseket is. Ismert dolog, hogy bizonyos nők hajlamosabbak ?alulról? felfázni, a megfelelő higiéne betartása mellett is gyakrabban jelentkezik náluk húgyúti- vagy nőgyógyászati fertőzés.

Cantharis adható, ha a vizelés alatt és két vizelés között is csípő fájdalma van a betegnek, a vizelet mennyisége azonban kevés és sötétebb színű,  gyakori, kínzó ingerrel jár. Mercurius corrosivus szükséges, akkor, ha a vizelés fájdalmas, görcsös erőlködéssel jár, a vizelet kis mennyiségű, véres és gennyes is lehet. Természetesen szakorvoshoz is kell ilyen esetekben fordulni, kivizsgálás céljából.   Arsenicum album adása jön szóba akkor, ha a vizelés alatt égő fájdalmakról panaszkodik a meleg, és az alhas melegbe burkolása enyhíti a panaszokat. Az általános állapot legyengül, sápadttá és nagyon fázékonnyá válik a beteg. Staphysagria javasolható, ha a vizelet mennyisége bőséges, világos színű, de csípő, kellemetlen érzéssel jár az ürítés. Gyakran ilyen esetben a vizelettenyésztés során nem találnak kórokozót a vizeletben, de a panaszok erősek. Sérüléses eredetű hólyagfájdalomnál, illetve katéterezés miatti panaszoknál is kiváló szer a Staphysagria.

Nagyon csípő, szúró vizelési fájdalomnál a Capsicum annuum hoz enyhülést.

Ha a terhesség idején gyakrabban jelentkezik vizeletürítés, mely kissé égő fájdalommal is járhat, esetenként éjszakai akaratlan vizeletcsepegés is előfordulhat, akkor a Pulsatilla pratensis bevétele hoz megoldást.

Főleg éjjel jelentkező, gyakori és sötét színű, üledékes vizeletürítésnél a Lycopodium adhat. Vizelés előtt előfordul, hogy a beteg a hátában érez fájdalmat. Krónikus húgycsőgyulladásnál, fehérjevizelésnél égő, nyomó alhasi fájdalmak mellett a Silicea hoz enyhülést. Fehérjevizelésnél szintén mindig szükséges  orvosi vizsgálat is, antibiotikum használata is szükségessé válhat.

A homeopátiás szerek jól kombinálhatóak a hagyományos gyógyszerekkel, nem zavarják egymás hatását.

Érdemes említést tenni a stresszes állapot kezeléséről is. Ha a feszültség érzés belső remegésérzettel, hasmenéssel, fejfájással társul, az illető a stresszes szituációban hajlamos leblokkolni, akkor a Gelsemium sempervirens szünteti a feszültségérzést és így jobb teljesítményt tud nyújtani az egyén. Ha az izgalom kapkodással, szétszórtsággal, hasmenéssel, esetleg gyomorpanaszokkal, vagy torokköszörüléssel is jár, akkor az Argentum nitricum szedése javasolható.

Szintén gyakran használatos szer az Ignatia amara, melynél izgalom, stressz esetén hányinger, émelygés léphet fel, mely tünetek evésre javulnak. Időnként fellépő szívdobogásérzés, sóhajtozás, nehézlégzés érzet is kialakulhat, de ezeket is meg lehet szüntetni, sőt megelőzni az Ignatia szedésével.

Fontos tudni, hogy a stresszoldó homeopátiás szerek nem álmosítanak, nem okoznak tompultságot és nincs hozzászokás sem, ezért bátran adhatók járművezetők,  kismamák és  gyermekek számára is.

 

Dr. Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos